Last news in Fakti

31 Октомври, 2022 13:31 2 769 4

Швейцария се бори за рекорд за Гинес за най-дългия пътнически влак (ВИДЕО)

  • швейцария-
  • влак-
  • пътнически влак-
  • рекорд-
  • гинес

Кандидатът за рекордьор е съставен от 100 вагона и е с дължина от почти 2 км

Швейцария се бори за рекорд за Гинес за най-дългия пътнически влак (ВИДЕО) - 1
Илюстративна снимка: Shutterstock

Швейцарска железопътна компания опита да счупи рекорда за най-дълъг пътнически влак в света с пътуване в събота по една от най-зрелищните линии през Алпите. Rhaetian Railway управлява 1.9-километровия влак, съставен от 100 вагона, по маршрута Албула – Бернина от Преда до Бергюн, съобщава Euronews.

Маршрутът е обявен за световно наследство на ЮНЕСКО през 2008 г. и минава през 22 тунела, някои от които спираловидни през планини, и през 48 моста, включително извития виадукт Landwasser.

Имаме юбилей от 175 години на швейцарските железници и този опит за световен рекорд трябва да бъде едно голямо събитие на този юбилей“, обясни главният изпълнителен директор на Rhaetian Railway д-р Ренато Фашиати.

„Но всъщност причината беше, че имахме някои проблеми по време на коронакризата, когато загубихме 30% от пътниците във влака и затова се опитахме да намерим добро събитие, за да повишим осведомеността за нашия красив маршрут, който е част от световно наследство на ЮНЕСКО.

И така този опит за световен рекорд е чудесна причина и прекрасен инструмент за нас да покажем на света тази красива железопътна линия“, добави той.

Цялото пътуване отнема повече от час. Железопътни ентусиасти се наредиха в долината, за да гледат как 25-те секции на влака се вият през Алпите.

Пейзажът е като индийското лято, виждате тези златни дървета в тази красива долина, имаме тази железопътна линия с много виадукти и тази спирала от тунели... Това е виадукт с радиус от 100 метра, а след това линията минава директно в скала, в тунел и това е наистина фантастично“, каза Фашиати.

Той се надява, че когато хората в други страни видят красотата на провинцията по време на опита на влака да счупи рекорда, те също ще бъдат привлечени от този регион на Швейцария.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Швейцария

    6 2 Отговор
    не е в ЕС, и са си добре хората
  • 2 Влакът стрела

    9 0 Отговор
    Защото БДЖ отдавна държи рекорда за най-бавния влак.

    Коментиран от #4

  • 3 Хасковски каунь от България

    3 0 Отговор
    Пък нашета мартеница е по-дълга. И правото ни хоро е по-длего и е на няколко реда.
  • 4 Да де

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Влакът стрела":

    И ние сме рекордьори по.....запалени влакове. Ама тия у нас и а снимка не можем да ги видим.