Last news in Fakti

31 Октомври, 2022 13:45 1 552 3

Над 6000 малки костенурки бяха пуснати на свобода в Перу

  • костенурки-
  • бебета-
  • защитен вид-
  • перу-
  • амазонка

Пускането на тези рискови видове ще подпомогне повторното им заселване във водите на Амазонка

Над 6000 малки костенурки бяха пуснати на свобода в Перу - 1
Снимка: Shutterstock

Повече от 6 000 излюпени бебета от три вида застрашени костенурки са пуснати в езера и лагуни в басейна на Амазонка в Перу, за да се подпомогне повторното им заселване, съобщиха официални лица, предаде БГНЕС.

За тази цел служителите по опазване на дивата природа събират яйца на костенурки и ги прехвърлят от естествените плажове в басейна на Амазонка на изкуствени плажове, където те се инкубират изкуствено в продължение на 60 дни, докато се излюпят.

Густаво Монтоя, ръководител на Националния парк "Кордилера Азул дел Сернанп", заяви пред АФП, че над 6100 малки костенурки от видовете тарикая, шарапа и тепаро са били пуснати във водите на басейна на Амазонка.

"С пускането на тези рискови видове ще бъде възможно да се заселят отново лагуните и реките на Амазонка", каза Монтоя.

Учените, занимаващи се с опазване на околната среда, твърдят, че запазването на амазонската дъждовна гора и нейната екосистема е от жизненоважно значение за планетата поради способността ѝ да абсорбира парникови газове.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Браво

    5 1 Отговор
    дано бракониерите не ги избият
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ЦЦП

    2 0 Отговор
    западните ценности са много долни и изостанали, не са като мамашата