Last news in Fakti

31 Октомври, 2022 14:29 878 1

6 метода за овладяване на есенните алергии

  • алергия-
  • алергична реакция-
  • полен-
  • есен

Алергиите не са нещо, с което се борим само през пролетта, затова е важно да спазваме тези простички неща

6 метода за овладяване на есенните алергии - 1
Снимка: Shutterstock

Повечето хора свързват упоритите алергии с пролетта, но тя не е единственият сезон, през който се отключват неприятни алергични реакции. Ако откриете, че през есента проявявате алергични симптоми, вероятно имате алергия към цветен прашец.

Различните растения отделят прашеца си по различно време през годината. Пролетта е времето, когато повечето дървета се опрашват, а късното лято и есента са времето, когато плевелите се опрашват, информира oshte.bg.

Ето няколко съвета как да се справите с алергиите през есента:

Дръжте прозорците си затворени

Свежият въздух е прекрасен, но ако държите прозорците си отворени, може да се поставите в пряк контакт с полените във въздуха, които всъщност причиняват вашия дискомфорт. Вместо това, може да използвате климатик, за да поддържате циркулацията на въздуха.

Стойте на закрито, когато броят на полените е висок

Някои дни може да са по-лесни за престой навън, в сравнение с други, и това се дължи на количеството полени, които циркулират във въздуха. Лесно решение за справяне с вашите есенни алергии е да избягвате да излизате, когато броят на полените е особено висок този ден.

Отстранете прашеца, когато се върнете у дома

Ако сте се осмелили да излезете навън и сте установили, че денят е сравнително добър, тези алергени могат все пак да попаднат по дрехите и дори в косата ви. Ако алергиите ви са особено силни през есенните месеци, е разумно да смените дрехите си и дори да измиете косата си, след като сте били навън, за да сте сигурни, че не разпространявате този алерген в дома си.

Избягвайте да косите тревни площи или да събирате листа

През есента, когато капят листата на широколистните дървета и има повече дъждове, се образува плесен. Мухълът е често срещан алерген и при някои хора, които имат алергии през този сезон, може да се дължи и на него.

Поддържайте козината на вашия домашен любимец

Космите и пърхотът от домашни любимци също могат да бъдат виновници за появата на есенни алергии. Когато го разхождате навън, избърсвайте козината му преди да се приберете у дома.

Някои храни могат да предизвикат есенни алергии

Някои хора, които са алергични към цветен прашец, може да открият, че получават сърбеж в устата, когато ядат пъпеши (медена роса или диня), пресни моркови или дори синапено семе. Това е известно като орален алергичен синдром и се случва заради протеините в тези храни, които приличат на протеините в прашеца. Ако установите, че алергията към плевели причинява вашите есенни алергии, консумацията на тези храни също може да създаде симптоми, подобни на алергични.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Назонекс

    0 0 Отговор
    и Ериус ми помагат на мен