29 Юли, 2013 21:09 1 976 0

В Русе спряха доставки на хапче, което предотвратява гърчове

  • ривотрил-
  • гърч-
  • епилепсия
В Русе спряха доставки на хапче, което предотвратява гърчове - 1
Снимка: БГНЕС

Проблем за хората с епилепсия в Русе и околностите. Лекарството, което спира появята на гърчове, е изчезнало от аптеките, а няма заместител, разказва Нова телевизия.

Доставките му са спрени, защото дистрибуторът се изтегля от пазара през 2014 г. Хората търсят помощ от здравния министър.

„Ривотрил” е медикамент, който се ползва както от епилептиците, така и от хора с психически заболявания.

„Аз специално го пия от 25 години и лекуващият ми лекар-специалист е на мнение, че въобще не мога да го спра. Има около 20 000 епилептици и още доста повече хора, на които се изписва от специалисти психиатри”, каза пациентът Илияна Рахнева.

Тя се е обърнала с писмо за помощ към новия здравен министър. Според законовите изисквания доставчикът е длъжен да осигури достатъчни количества от лекарството, докато го изтегли. Това обаче не се случва. 

„Не знаем кога ще получим. Търговците на едро - също и при тях е изчерпан. Няма аналог като терапия, не знаем оттук нататък с какво ще се лекуват пациентите”, коментира фармацевтът Ивелина Ганчева.

Цената на лекарството е много ниска и се предполага, че това е една от причините да не бъде доставяно. За русенци вариантът е да го купуват от Румъния, но за там трябва специална рецепта.

„Това е абсолютен геноцид за мен. А може да се стигне и до контрабандно внасяне”, възмущава се Илияна.

Последната надежда на болните от епилепсия остава здравното министерство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА