Last news in Fakti

30 Юли, 2013 15:59 4 676 0

Кои са най-честите жертви на комарите?

  • комари-
  • изследване-
  • жертви
Кои са най-честите жертви на комарите? - 1

Лято е – сезонът на отпуските, горещите дни и прохладните нощи, чудесно време за прекарване навън. Но лятото също така е и сезонът на комарите. Всеки е усещал неприятните ухапвания на тези малки кръвопийци или почти всеки, защото вярвате или не тези досадни гадинки имат предпочитания, с чия кръв да пируват.

През повечето време, комарите пребивават около застоели водни басейни, търсейки място, където да снесат яйцата си. Но когато не правят това, те търсят кръв, за да си направят огущение. Според проучване на „Smithsonian Magazine“, около 20 на сто от хората по-често стават храна за комари, отколкото останалите 80% от населението. Но защо това е така?

В продължение на години, учени и изследователи се опитват да разберат какви са предпочитанията на комарите когато става дума чия кръв да изпият. Има различни изследвания и проучвания, които до някъде дават отговор кого предпочитат кръвосмучещите насекоми. Въпреки старанието на учените е трудно да се каже със сигурност кое е най-привлекателното нещо у човек тъй като съществуват над 3 500 вида комари в света.

Все пак има критерии, по които комарите си избират жертва. Ето и някои от тях:

1. Кръвната група: Скорошно изследване, проведено от вестник „Medical Entomology“ показва, че хората с кръвна група 0 са по-склонни да привличат кръвосмучещите насекоми от останалите кръвни групи. Според проучването 83% по-вероятно е комар да кацне върху някой с кръвна група 0 отколкото някой с тип B или A, или AB.

2. Физическите упражнения: Някои учени смятат, че физическите упражнения привлича комарите, тъй като при движение телесната температура се покачва, а заедно с това телата ни отделят повече пот. Тези обстоятелства помагат на комарите да проследяват жертвите си по-лесно.

3. Въглероден диоксид: Кръвосмучещите насекоми обожават въглеродния диоксид. Д-р Джо Конлън, технически съветник на Американската асоциация за контрол на комарите обяснява, че всякакъв вид въглероден диоксид е привлекателен за кръвопийците, дори на голямо разстояние. Сред основните жертви на комарите са по-дебелите хора и бременните жени, заради тежкото им дишане и отделянето на около 21% повече въглероден диоксид.

4. Метаболизмът: Според д-р Джери Бътлър, почетен професор в Университета на Флорида, комарите са привлечени от холестерола и стероидите на повърхността на кожата. Той смята, че хората с по-ефективен метаболизъм могат да имат по-висока концентрация на холестерол по повърхността на кожата (не в кръвта) от други, като по този начин привличат повече ухапвания.

5. Миризма: Определени видове комари са привлечени от миризливи крака, казват от Американската асоциация за контрол на комарите.

6. Газирани напитки: Според проучване, публикувано в списанието на Американската асоциация за контрол на комарите, пиенето на газирани напитки привлича комарите. И това е свързано с мехурчетата в напитките. Така че, любителите на бира трябва да не изваждат репелента от джоба си.

7. Цветът на дрехите: Ако любимият ви цвят е черно, червено или тъмносиньо – пазете се, защото това са любимите цветове и на малките жужащи кръвопийци. Комарите не използват зрение, за да сканират своите жертви, и тези цветове, които са в противоречие с природата „дразнят“ комарите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА