1 445 2

Тегне ли проклятие над семейството на Бритни Спиърс?

 • бритни спиърс-
 • проклятието-
 • проклятие-
 • певица-
 • семейство-
 • попечителство

Несполуките в семейството на поп звездата започват още с прародителите ѝ, а журналистите в САЩ се чудят дали в крайна сметка всичко това не се дължи на проклятие

Тегне ли проклятие над семейството на Бритни Спиърс? - 1
Снимка: Shutterstock

Преди година Бритни Спиърс беше освободена от попечителство на баща ѝ, продължило дълги години на "робство". Vulture реши да разбере какво е накарало Джейми Спиърс да поеме контрола над живота ѝ и пусна статията "Защо Джейми Спиърс постави Бритни под опека? Проклятието на Кентууд", пише Vesti.bg.

Журналисти проучиха историята на семейството на поп певицата и откриха в нея много тъмни епизоди: дядото на певицата бил жесток към жените и децата си, а самата тя е кръстена на баба си, която или се самоубила, или е била убита от съпруга си.

Суровият нрав на дядото и смъртта на бабата на Бритни Спиърс

Историята на семейството на Бритни Спиърс започва с историята за смъртта на нейната баба (от бащина страна) Ема Джийн Форбс. Според официалната версия жената се е простреляла с пушка на гроба на сина си, който е починал в ранна детска възраст. Това е било през 1966 г. Бащата на Бритни, Джейми Спиърс, по това време бил на 13 години, по-малките му братя и сестри - съответно на три, пет и осем години. По-късно баща им, Джън Остин Спиърс, дядото на Бритни, ще каже на съдебния лекар, че съпругата му вече се е опитвала да се самоубие три пъти, но думите му ще останат под въпрос: не е ясно каква роля може да играе в случилото се през май 1966. Познати на Джън го описват като "огнена топка от стероиди", което означава корав нрав, а в биографията на бившия военен, служил във ВВС, има още един трагичен епизод с оръжие. В цивилния живот дядото на Бритни отишъл да служи в полицията, но бил уволнен оттам, след като той или някой от неговия екип (не е установено със сигурност) застрелял невинен човек. След това е възстановен, но през май 1966 г. вече не е в полицията. Съседи и роднини си шушукали, че Джън Спиърс може да е убил съпругата си.

Осем месеца след смъртта на Ема Джун Спиърс се оженил за Ан Блекуел от уважавано религиозно семейство в Кентууд. Бракът им продължи около четири години, а по време на развода Ан също се оплаква от характера на съпруга си. В процеса тя твърди, че той я е биел, не е оказвал подкрепа, непрекъснато я е клеветил и „извършвал многобройни прояви на жестокост спрямо нея“. Джън Спиърс настанява втората си съпруга против волята ѝ в психиатрична болница. След като се развежда с нея, той заминава за Северна Каролина и се жени за трети път - за Рут От, дъщеря на съпруга на майка му, тоест всъщност негова полусестра.

Детството на Джейми Спиърс

Джън подходил към възпитанието на най-големия син, тоест бащата на Бритни, с цялата строгост и дори жестокост. Например, след спортна тренировка Джейми Спиърс се връщал у дома, но баща му го принуждавал да тренира още повече до степен на изтощение, въпреки факта, че Джейми вече бил много талантлив спортист. Джейми, който бил нисък на ръст, се отличавал с добра физическа форма, издръжливост и лесно побеждавал по-високите момчета. Той е невероятно добър в различни спортове, а треньорите отбелязват неговата сръчност и усет и му предричат блестяща кариера. Успехът идва при него още в юношеската му възраст. С училищния отбор по американски футбол бащата на Бритни Спиърс печели много състезания.

Но Джън Спиърс е неумолим. Понякога най-добрият приятел на Джейми го посещава след състезание, а бащата на Джейми крещи и на двамата, бие ги с юмруци и след това ги кани на вечеря, сякаш нищо не се е случило. Футболният треньор на Джейми често се налага да защитава своя ученик от гнева на баща му, той нарича Джън Спиърс "най-лошият кучи син в Луизиана". Статията описва един показателен случай за реакцията на дядото на Бритни Спиърс на факта, че синът му е претърпял ужасна автомобилна катастрофа и е оцелял по чудо, докато приятелят му е починал.

"Обадихме се на баща му," казва треньорът, "и о, баща му просто откачи." Неговата реакция за това, че синът му оцелява след фаталната катастрофа, в която той загуби приятел, беше да му се скара, че се мотае с тези момчета.

Още една битка за попечителство

Докато бившата му съпруга Ан е в психиатрична болница, Джън Спиърс взима общите им деца - дъщерята Лий Ан и синът Джон Марк. Тези деца, казва той по-късно пред съда, „са били в лошо физическо и психическо състояние, главите им били пълни с бълхи и въшки“. Дядото на Бритни ги завел в Ню Йорк, където тогава търсел работа, въпреки че нямал постоянно попечителство над тях. Когато се върнала в Кентууд няколко години по-късно, Ан поискала да си вземе децата си. Джън Спиърс не се съгласи и те се обърнали към съда.

Адвокатът на Джън настоява, че жената страда от нервен срив (по време на разпита Ан е споменала, че има маниакално-депресивен синдром). Съдът присъжда попечителството над децата на Джън, който всъщност официално ги отвлича. Дъщеря му Лий Ан по-късно казва, че баща ѝ я е малтретирал многократно. Джон Марк го нарича „чудовище, което бие децата си и побърква жените си“.

Семейният живот на Джейми и Лин Спиърс

Майката и бащата на Бритни, Джейми и Лин (с моминско име – Бриджис) се срещнали и се оженили през 1976 г. Джейми е имал зад гърба кратък брак и много обещаваща спортна кариера, унищожена от травма. Родителите на Лин бяха против срещите с „бивш спортист, ощетен от нараняване и обстоятелства“, така че тя трябваше да избяга от тях.

Месец след сватбата Лин забременява, а през 1977 г.се ражда синът им Браян. От първите дни на брака Джейми не е идеален съпруг. Той започва да пие често и не пропуска възможността да обиди жена си с думи, например веднъж ѝ казва, че „тя е твърде глупава, за да завърши образованието си“. След обещания да спре пиенето последват нови изцепки. В крайна сметка се стига до предателство. Един ден Джейми прекарва Коледа не със семейството си, а с едно момиче: двойката първо се е забавлявала в бара, а след това отива в караванат на Спиърс, както казва Лин на свидетели.

Лин подава молба за развод и ограничителна заповед с аргумента, че съпругът ѝ може да стане агресивен, когато разбере за развода. Тогава бащата на Джейми се появява на прага ѝ с третата си съпруга и моли Лин да даде на Джейми още един шанс. Лин оттегля молбата си и на следващата година ражда второто си дете - самата Бритни Спиърс. Второто име на момичето -Джийн - е дадено в чест на покойната ѝ баба, тази, за която се твърди, че се е самоубила. По-късно Бритни изразява тревогите си, че е получила името на баба си, мислейки, че то може да е прокълнато.

Бритни Спиърс е като баща си

Именно тази характеристика дават на Бритни авторите на статията, което означава, че тя е наследила някаква фантастична физическа форма от него. „В клип след клип, турне след турне, има тази отчетлива лекота, усещането за тяло, което удря всеки такт с цялата си сила, но с минимално усилие. Умът и тялото са толкова перфектно синхронизирани тук, че всички останали започват да изглеждат забавени и нескопосани". Така са описани в статията танците на Бритни, като се споменава, че всеки от нейното поколение и десетилетия по-късно си спомня до най-малкия детайл известното ѝ преминаване през училищния коридор във видеото "Baby One More Time". Като дете Бритни е много добра в гимнастиката и учителите я определят като „вътрешно мотивирана“ и „перфекционистка“. Джейми казваше на всеки, че дъщеря му ще стане звезда.

Родителите на Бритни не плащали редовно данъците си, предпочитайки да дават пари за различни уроци и пътувания на дъщеря си, свързани със състезания. Те силно вярват в бъдещата слава на Бритни. В крайна сметка тя побеждава 20 000 други деца, за да влезе в клуба на Мики Маус.

Но лекомисленото отношение към финансовите задължения в крайна сметка слага своя отпечатък. Джейми и Лин просрочват ипотеката си и земята е конфискувана и продадена на търг. Семейството обявява фалит през юли 1998 г. Сингълът "Baby One More Time" е пуснат три месеца по-късно. Бритни Джийн Спиърс тогава е на 16 години.

Джейми Лин Спиърс за баща си

Джейми Лин, по-малката сестра на Бритни, си спомня детските си години и връзката на родителите си по следния начин: "Когато беше наоколо", казва тя за баща си, "той прекарваше много време на стола, опитвайки се да убеди всички, че не е пиян. Мама винаги се интересуваше повече от чувствата на баща ни, отколкото от това да постъпи правилно. Мама често ни поставяше в затруднено положение, вместо да се изправим лице в лице със ситуацията."

Опеката над Бритни Спиърс

От 40-те си години живот Бритни Спиърс прекарва само девет в пълна независимост от родителския контрол. Проблемите, които в крайна сметка довеждат до попечителството, започват след развода през 2006 г. с танцьора Кевин Федърлайн, от когото поп звездата роди двама сина.

Тя бръсне главата си и прекарва месец в клиника за рехабилитация. Пропуска назначен от съда тест за наркотици и губи попечителството над децата си, след като шофира с невалидна книжка. Бритни започва да живее с мъж, когото среща в нощен клуб - Сам Лутфи, който се нарича неин мениджър. Лин и Джейми чувстват, че Лутфи контролира Бритни: в петиция за ограничителна заповед те го обвиняват, че е упоявал дъщеря им, за да я подчини, чупил е хапчета и ги е добавял към храната ѝ, повреждал е колите ѝ, наричал я е лоша майка и к***а.

След нервния срив на Бритни през 2008 г., когато тя отказва да върне едно от децата си, след среща с него и е хоспитализирана, Джейми Спиърс започва да участва активно в съдбата на дъщеря си. Джейми представя документ с молба да стане настойник на Бритни, въпреки че това не е типичен случай, тъй като подопечният не е възрастен човек, а 26-годишна жена, способна да спечели стотици милиони долари. В документа се посочва, че Бритни страда от деменция, но точността на тази диагноза е оспорвана.

Изглежда, че Джейми не жадува за богатство. Той не живее в луксозната къща, която Бритни му купи, жилището му беше скромно. Но упражнява това, което Лин нарича „абсолютен микроскопичен контрол“ върху всеки детайл от живота на Бритни. „Бритни искаше суши за вечеря, но ѝ отвръщаха, че сушито е скъпо и вчера вече е яла суши. Не ѝ беше разрешен алкохол, не ѝ беше позволено кафе, не ѝ беше позволено да шофира и само от време на време ѝ беше позволено да използва телефона си, за който някои членове на екипа по сигурността, нает от Джейми, казват, че трябва да се подслушва. Близки приятели бяха премахнати от живота ѝ“, се казва още в статията.

Именно към Джейми се обръща екипът, когато Бритни проявява неподчинение. Джейми я заплашва, че ако откаже да работи, ще я лиши от възможността да вижда децата си. Името му е посочено в документите, които я лишиха от самостоятелност. Именно Джейми е човекът, който веднъж казва, опиянен от власт: "Аз съм Бритни Спиърс." Озовала се под попечителство, Бритни веднага се захваща да работи. Тя издава албум. Когато отслабна и започна да тренира, мнозина казваха, че Джейми я е „спасил“. Бритни казва същото пред пресата.

„Човекът, който имаше проблеми с плащането на данъци, който бе обявен в несъстоятелност и провали дори един малък бизнес, сега се оказа, че контролира финансите на дъщеря си, която е суперзвезда“, описан е Джейми в статията.

С течение на времето стотици хиляди хора се посветиха на каузата за освобождаването на Бритни Спиърс от попечителството на баща ѝ. Нейното „робство“, както нарича изданието настойничеството, продължава 13 години. Подробностите за преживяването от Бритни, разкрити по време на процеса срещу нея миналата година, потресоха мнозина.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.

Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

 • 1 Глупости

  5 0 Отговор
  Ако тегнеше проклятие щяха да са като всеки редови българин !! Бедни самотни безработни и тънещи в мизерия
 • 2 Вергина

  2 0 Отговор
  Не бе, просто са ужасно алчни и мързеливи, а единственият човек, който може да изкара големи пари е Бритни. Затова се постараха да няма време да мисли за друго освен за работа и й стъжниха живота. А тя накрая логично ги от-ба.