Last news in Fakti

24 Ноември, 2022 16:45 2 077 6

Китайският космически телескоп "Куафу-1" изпрати първото изображение на Слънцето (СНИМКА)

  • космически телескоп-
  • китай-
  • изображение-
  • слънце-
  • слънчеви изригвания

Телескопът е изпратил заснети със специализиран инструмент рентгенови изображения на слънчеви изригвания, регистрирани през нощта на 11 ноември

Китайският космически телескоп "Куафу-1" изпрати първото изображение на Слънцето (СНИМКА) - 1
Снимка: Shutterstock

Китайският космически телескоп "Куафу-1" (Kuafu-1) предаде на Земята първото изображение на Слънцето след изстрелването си, съобщи агенция Синхуа, позовавайки се на Китайската академия на науките, пише БТА.

Телескопът е изпратил заснети със специализиран инструмент рентгенови изображения на слънчеви изригвания, регистрирани през нощта на 11 ноември.

"С помощта на този телескоп ще можем да наблюдаваме Слънцето 24 часа в денонощието почти през цялата година", казаха от обсерваторията Цзицзиншан в китайската провинция Цзянсу.

Ръководителите на проекта отбелязват, че от май до август са възможни прекъсвания в работата на апарата с продължителност не повече от 18 минути на ден, през които той ще се намира в сянката на Земята.

Космическият телескоп "Куафу-1" беше изстрелян на 9 октомври. Апаратът работи в слънчево-синхронна орбита на разстояние 720 километра от повърхността на Земята. С негова помощ учените се надяват да установят връзка между магнитното поле на Слънцето и т. нар. коронални изхвърляния на маса, които представляват изригвания на голям плазмен облак от външната атмосфера на звезда.

"Куафу-1" освен това ще бъде използван за прогнозиране на космическото време.

Очаква се космическият телескоп да работи в орбита четири години.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кака Наска Байконурова

    2 10 Отговор
    Ще му повярвам на тоя телескоп, че съществува ако го ибърнат обратно лъм Земята и заснеме как в Австралия хората ходят надолу с главата. Земята е ПЛОСКА, никога нищо не е излитало извън купола. Като рибки в аквариум сме. Няма шаване.

    Коментиран от #2, #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 0 Отговор
    Слънцето е бъкано със Злато,но ротшилд няма как да го гепи.......

    Коментиран от #5

  • 4 ден и нощ

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Кака Наска Байконурова":

    На мен ми стига да покажат как Слънцето и Луната се въртят по "циферблата" на плоскоземците, но и това никой не го е показал досега.
  • 5 хе хе

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Земното ядро също, но и от там не могат да го гепят.
  • 6 незнайко

    0 0 Отговор
    Щом този апарат може да работи в синхронна скорост на 720 000 километра значи може да се направи там чадър за слънчевите лъчи и да се намали интензитета на топлина върху земата !!! Луната е на 390 000 километра и напълно засенчва слънцето при затъмнение което би трябвало да е принципа на чадъра !!! КАКВО ОЩЕ ЧАКАТ А САМО НИ ПЛАШАТ С ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЯНЕ ??? Мъск щял да ходи на Марс ! Каква работа има там ? Нека да направи този чадър тук и НАБЛИЗО !!!