25 Ноември, 2022 14:57 17 113 7

Храните, които е по-добре да не купуваме, а да приготвим вкъщи

  • салата-
  • приготвяне-
  • готвене-
  • храна-
  • магазини

Колкото и време да ни спестяват, тези продукти са далеч по-вкусни и здравословни приготвени у дома

Храните, които е по-добре да не купуваме, а да приготвим вкъщи - 1
Снимка: Shutterstock

Предварително приготвените храни, закупени от магазина, за повечето от нас изглеждат удобни, но определено ако ги приготвим у дома са доста по-вкусни.

Те не са толкова трудни за приготвяне, колкото си мислите, пише vesti.bg. Те изискват само няколко съставки и кратко време за приготвяне. Домашното приготвяне ще ви помогне и да спестите пари!

Вижте тук кои са хранителните продукти, които да подминете следващия път в магазина, а вместо това, да си направите сами у дома.

1. Консервирани зеленчуци

Можете да консервирате зеленчуци като червен лук, докато приготвяте вечерята например, и след това да ги сервирате като акцент към ястието. Или можете да консервирате моркови, карфиол и краставици (каквото искате) и да ги запазите за по-късна употреба. Просто потърсете в Google рецепта за консервирани зеленчуци и сте готови.

2. Дресинг за салата

Виждате го в магазина: зехтин с розмарин, зехтин с печен чесън или нещо друго, също толкова привлекателно. Може да мислите, че няма начин да ги направите сами у дома, но познайте какво? Може! Ако обичате по-пикантен дресинг, ето една лесна рецепта, която можете да опитате у дома: Смесете една чаена чаша зехтин с една супена лъжица натрошени люспи от червен пипер. Изсипете сместа в малка тенджера и леко я загрейте. Изключете котлона и оставете люспите от пипер да се накисват за около два часа или докато маслото се охлади. Прецедете зехтина в тъмна бутилка и го съхранявайте на хладно и тъмно място. Други съставки за ароматизиране на зехтин може да бъдат чесън, розмарин, босилек или джинджифил.

3. Гуакамоле

Нека си го кажем. Купеното от магазина гуакамоле, в повечето случаи няма вкус. Но имаме добра новина, приготвянето на домашно гуакамоле е много лесно. Ето как да си го приготвите: Купете пет броя зряло авокадо, обелете ги и ги намачкайте с пресен лимонов сок, щипка сол и...това е! Но ако искате повече вкус, винаги може да добавите домати на кубчета, лук, червена, жълта или оранжева чушка; и малко нарязан кориандър.

4. Гхи

Ако никога не сте чували за него, гхи е вид избистрено масло, направено от краве масло и често използвано в индийската и близкоизточната кухня. Несъмнено е по-добре за тези, които имат непоносимост към млечните продукти, тъй като процесът на готвене елиминира твърдите частици от млякото и водата. За да направите гхи, трябва да загреете леко маслото, след това да го прехвърлите в студен съд. Може да отстраните твърдите млечни частици, останали на повърхността. Това, което остава, е чистото масло гхи.

5. Салати

Повечето купени готови салати нямат вкус и съдържат съставки, които може да не са за предпочитане. Също така щандовете за деликатеси често оставят салатите да стоят с часове във витрината, като това разваля тяхното качество. Вместо това можете да си ги приготвите лесно у дома, като за това няма да са необходими и много продукти. Достатъчно е само да смесите любимите си съставки с малко майонеза или цедено мляко и...готово!

6. Бульон

Щом температурите започнат да падат, е дошъл сезонът на домашно приготвените супи. Независимо дали жадувате за добрата старомодна пилешка супа или нещо по-питателно, ще ви трябва качествен бульон, с който да направите супата си вкусна. Разбира се, можете да закупите зеленчуков, пилешки или телешки бульон в магазина, но домашното е най-доброто. Приготвянето на ароматен бульон не отнема повече от 20 минути. И ако времето е проблем, можете да използвате тенджера под налягане или тенджера за бързо приготвяне, тъй като те намаляват времето за готвене.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Знам го

    39 0 Отговор
    Никога нищо готово не купувайте--не само написанто по горе...Че ако знаете каква леж и мърша ви се готви по магазините с топли витрини ще ви прилошее....Ако почна да ви обяснявам,до утре няма да ми стигне времето...Затова никога-ама никога не купувайте готова храна от хранителните вериги.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 МАЙОНЕЗА КРАСИ Е ПОМИЯ !

    1 0 Отговор
    ................. БЕЛА Е НЕЩО ПОДОБНО !
  • 4 КОЛАТА Е ГОЛА ВОДА , А БЕЗАЛКОХОЛНИТЕ

    3 0 Отговор
    СА КАТО АЛКОХОЛНИТЕ - ОТ ЦАР КИРО !
  • 5 НЯМА МАСЛО В МАГАЗИНА

    4 0 Отговор
    ВСИЧКОТО Е МЕНТЕ МАРГАРИН , НИТО МЛЯКО НИТО СИРЕНЕ НИТО КАШКАВАЛ ! СИЧКО Е МЕНТЕ БОКЛУК - ОТРОВА !
  • 6 ТАЯ МАЙОНЕЗА НА СНИМКАТА Е МЕНТЕ !

    2 0 Отговор
    КУПЕШКИ БОКЛУК !
  • 7 Рокси

    5 0 Отговор
    До скоро работех във фирма производител на хранителни добавки, оцветители, аромати и т.н. По-добре да не знаете какво ядете! Ако си мислите, че като си сготвите вкъщи, храната е полезна... ами не е, защото всичко, което сте използвали е пълно с химия! Ако искате наистина полезна храта трябва да живеете на село и сами да си гледате животни (и да внимавате с какво ги храните) и да си имате градина. Да вярвате, че нещо е БИО само защото в магазина е на съответния щанд и е с двойна цена е пълна измама.