Last news in Fakti

2 Декември, 2022 15:58 6 295 0

Любопитни легенди за зодиите, в които древните гърци са вярвали

  • древна гърция-
  • зодии-
  • зодиакални знаци-
  • древност-
  • легенда-
  • митове

Ето как са възникнали легендите и символите на зодиакалните знаци в древна Гърция

Любопитни легенди за зодиите, в които древните гърци са вярвали - 1
Снимка: Shutterstock

Интересна и необятна е астрологията и колкото и да са усъвършенствали астролозите през последните години, тя все още крие много мистерии, пише vesti.bg.

Въпреки това, още от древните гърци, хората са успели да открият по-точни представи за 12-те зодиакални знака.

Ето някои интересни факти за всеки от зодиакалните знаци от древността.

Овен

Овенът е първият зодиакален знак, който се приписва на родените между 21 март и 20 април. Хората от зодия Овен са типично решителни, независими, смели и имат силна склонност към лидерство. Въпреки това, те също могат да бъдат импулсивни и прекалено конкурентни. Управляващите планети на Овена са Марс и Плутон, а неговият елемент е огънят.

Телец

Има малки вариации в датите според годината, но хората, родени между 20 април и 21 май, са Телци. Според легендата Зевс се облякъл като бик, за да съблазни Европа, и я отвел на остров Крит, където им се родили три деца. Хората, родени под знака на Телец, са известни със своето постоянство и решителност. Те също могат да бъдат емоционални и сантиментални. Управляващата планета на Телеца е Венера. В римската митология Венера е богинята на любовта, красотата и удоволствието. Елементът на Телец е земя.

Близнаци

Третият знак на зодиака се основава на близнаците Кастор и Полукс, на които според легендата са дадени божествени сили след смъртта.
Хората са Близнаци, ако са родени между 21 май и 21 юни. Смята се, че имат склонност да бъдат двулични и да имат непостоянен нрав. Те са отговорни и дисциплинирани. Елементът на този знак е въздух и е свързан с Меркурий, крилат пратеник, който също е най-интелигентният син на Зевс.

Рак

Символът на Рака се основава на Карцинус, гигантски рак, който Хера, кралицата на гръцките богове, изпраща да спаси своето чудовище Хидра. Ракът ухапа краката на Херакъл, докато той се бори със страшното чудовище. Хората, родени между 21 юни и 21 юли, са от зодия Рак. Тези хора ценят високо семейството, приятелите и домашния уют. Те се отличават със своята интуиция и са типично емоционални. Техен символ е водата, а управляващата планета е Луната, която им носи плодородие.

Лъв

Шестият знак от зодиака е Лъв, който съответства на родените между 22 юли и 22 август, с малки вариации в датите в зависимост от годината. Тези хора са известни като смели и амбициозни и със силно чувство за лидерство. Обичат да са център на внимание и обикновено имат високо самочувствие. Този звезден знак се характеризира с разгръщането на природата под горещите лъчи на Слънцето, което е негова управляваща планета. Основният елемент е огънят.

Дева

Символът на Девата се основава на Астрея, последната безсмъртна, напуснала планината Олимп в края на Златната ера, според гръцката митология. Девите са родените между 23 август и 22 септември, в зависимост от годината. Те обикновено са трудолюбиви, практични, нежни и методични. Въпреки това, те също могат да бъдат срамежливи и да се тревожат много. Техният елемент е Земята, а управляващата планета е Меркурий.

Везни

Символът на Везни се основава на везните на справедливостта на Темида, която е гръцкото олицетворение на божествения закон. Везните са родени между 23 септември и 22 октомври. Като общо правило тези хора са учтиви и не обичат кавги или клюки. Те са добри комуникатори, уравновесени и обичат да живеят в хармония. Управляващата планета на звездния знак е Венера, а нейният елемент е въздух.

Скорпион

Символът на Скорпион се основава на гигантски скорпион със същото име, който е изпратен от Гая да убие Орион. Хората Скорпиони са родени между 23 октомври и 22 ноември. Скорпионите са силни, страстни и пълни с желание. Те са известни с това, че са умели и решителни и че поставят под въпрос всичко. Скропион се управлява от планетите Марс и Плутон. Техният елемент е водата.

Стрелец

Символът на Стрелец се основава на Хирон, кентавър, който е показал на Ахил как да използва лък и стрела. Хората под този знак са родени между 22 ноември и 21 декември. Те са известни със своята увереност, оптимизъм и положителен поглед върху нещата. Те също имат философски характер и са щедри. Обикновено са любопитни. Юпитер е управляващата планета на този знак и свързаният с него елемент е огънят.

Козирог

Десетият зодиакален знак се основава на шумерския бог на знанието и водата Енки. Символът на Козирога смесва тялото на коза и риба. Хората са родени под този знак, ако рождените им дни са между 22 декември и 20 януари. Страната на козата на тяхната личност представлява амбиция, интелигентност и стабилност, докато частта на рибата е страст, духовност и интуиция. Сатурн е управляващата планета на Козирог и земята е техният елемент.

Водолей

Мнозина казват, че Водолеят е Ганимед, красиво момче, което Зевс отвежда на Олимп, за да бъде слуга на боговете. Водолеите са родени между 21 януари и 19 февруари. Те обикновено са хуманитаристи, филантропи и се интересуват да направят света по-добро място. Те също така са креативни, критични и обикновено не обичат да следват правилата. Управляващите планети са Уран и Сатурн, а елементът е въздух.

Риби

И накрая, дванадесетата зодия е Риби. Символът се основава на водните кентаври. Риби са родени между 19 февруари и 20 март. Хората от Риби обикновено са сдържани, чувствителни и добри слушатели. Те също са интуитивни и духовни. Управляващите планети на Риби са Нептун и Юпитер и техният елемент е вода.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА