Last news in Fakti

13 Декември, 2022 13:15 1 635 3

Ето как да се справим със следобедната умора

  • следобедната умора-
  • справяне-
  • здраве-
  • хранене-
  • вода

Умората е начинът на тялото да сигнализира, че се нуждае от нещо

Ето как да се справим със следобедната умора - 1
Снимка: Shutterstock

Кратка разходка

Кратката разходка може значително да подобри усещането за следобедна умора. Човек не може да бъде продуктивен непрекъснато, неговите нива на кортизол непрекъснато се променят, което влияе на моментното състояние.

Поради тази причина разходката може да бъде от поза, в резултат на раздвижването на кръвта, а дори само заради смяната на заобикалящата среда.

Обилна закуска

Когато човек пропуска сутрешната си закуска не набавя необходимите за тялото вещества, които са от полза за концентрацията, взимането на решения и др., пише puls.bg. Това също може да бъде причина за преяждане на обяд, което да доведе до повишаване на кръвната захар и последваща умора и глад след няколко часа.

Йога практики

Характерни за йогата са бавните движения и дълбоките вдишвания, които раздвижват кръвта. Освен това тези практики са от полза за освобождаване на събралото се напрежение в тялото.

Ето как да се справим със следобедната умора
Снимка: Shutterstock

Консумация на повече вода

При недостатъчен прием на вода процесите в тялото се забавят. Изпиването на чаша вода не само облекчава чувството за умора, като пренася хранителни вещества и кислород до клетките, но също така помага за поддържането на кръвното налягане и сърдечния ритъм под контрол.

Почивка от работа

Умората е начинът на тялото да сигнализира, че се нуждае от нещо. Това нещо може да е толкова просто като почивка. Ако човек остави ума и тялото си за няколко минути може да бъде много по-концентриран и продуктивен, когато отново започне да работи.

Вдигнете щорите

На основно ниво тялото възприема сигнали от светлината, за да знае кога да се събуди и кога да заспи. Когато човек се чувства уморен по време на работния си ден, ярката слънчева светлина или лампата за светлинна терапия могат да му помогнат да се почувства по-бодър и буден.

Зареждаща междинна закуска

Малките закуски поддържат енергията на тялото. В следобедните часове редица специалисти препоръчват приема на витамини, минерали, фибри и протеини, които да доставят необходимата енергия.

Ето как да се справим със следобедната умора
Снимка: Shutterstock

Прием на по-малко захар

Захарта дава бърз тласък на енергия след консумация, но след определено време, кръвната глюкоза се понижава и настъпва рязък спад в енергията.

Поради тази причина специалисти препоръчват приема на здравословни количества захар от естествени източници като плодове или 100% сок.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПОЛИТ КОРЕКТ

    3 0 Отговор
    Божидара, дай си инстата и ще се справя с твоята следобедна умора - гаранция никога няма да си изморена мухахах
  • 2 Вместо хоратат има възможност да дремнат

    3 0 Отговор
    ...за 1 час на обед, кви глупости ги съветват...хората не са машини, това което ги разболява са малоумните 10-12 часови работни дни, щото с пътя до работата общо взето човек 12 часа не подвива крак до 65 годишна възраст вече ...чудно е че има живи след 45-50 годишна възраст, а всеки втори вече на 60 години е със сменени стави....
  • 3 Гост

    3 0 Отговор
    Следобедната умора се оправя със следобедна дрямка.