Last news in Fakti

17 Декември, 2022 10:05 18 561 4

Рецепта на деня: Содена питка с газирана вода

  • содена питка-
  • хляб-
  • какво да сготвя

Подходяща за предколедните празници

Рецепта на деня: Содена питка с газирана вода - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

  • 300 мл топла газирана вода
  • 1 ч.л. захар
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л. сода за хляб , угасена в 1 с.л. оцет
  • 1 с.л. бакпулвер
  • 4 с.л. олио
  • 500 г брашно


още 1-2 лъжици олио и 1 лъжица брашно

Начин на приготвяне:

Замесването е много лесно - всички продукти се поставят в хлебопекарната на програма "месене", или замесват в голяма купа, докато се получи гладка топка тесто, което не лепне.

Оформя се на гладка топка и поставя в намаслен плик (с онези допълнителни 2 лъжици олио) и прибира в хладилника за час. Соденото тесто се пече по-добре, ако е предварително добре охладено.

Ако ще се поставят сушени домати - слагат се, когато тестото е почти добре измесено. Доматите са добре отцедени от зехтина и нарязани на дребни кубчета, а зехтинът се ползва при месенето вместо олио.

Фурната се загрява на 230 градуса, а на дъното и се поставя метална купичка с вода.
Тестото се оформя на гладка топка и сплесква до желания диаметър - в този случай е по-дебела и с 22 см, а когато ще е по-тънка - до 28 - 30 см.

Тавата за печене се застила с лист хартия и поръсва съвсем леко с брашно.

На топката тесто се прави разрез на кръст с много остър нож (във всяка кухня трябва да има по едно макетно ножче ) с дълбочина около 3-5 мм.

Поръсва се съвсем леко с брашно. Лист алуминиево фолио се поставя свободно върху тестото и краищата му притискат към ръбовете на тавата - не трябва да се затваря плътно, както при печенето на месо - достатъчно е тестото да бъде покрито добре от горната страна в началото на печенето.

Поставя се в загрятата фурна и пече на тези градуси 10 минути, след които градусите се намаляват на 200.

Пече се около 30 минуни, развива се фолиото и се пече още 10-15 мин - до зачервяването на питката.
С дървено шишче се пробва дали е изпечен, но обикновено това време е достатъчно за по-дебелата питка. Ако е по-тънка, печенето с фолиото е 20 мин.

Изважда се, напръсква съвсем леко с вода ( много е удобно с пулвелизатор) и покрива с кърпа за около 10 мин, pep-4o.blogspot.com.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 на баба ти питката

    13 7 Отговор
    Очаквайте скоро леба по 5 евро парчето ама то и литър гърмяна вода ще е 3 ойро.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Фикус

    5 9 Отговор
    Като ни набутат еврото,тогава ще е якото обедняване. 1 леб е евро и двайсет. ИТ.Н.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.