22 Декември, 2022 14:28 1 870 7

Киселото мляко е спасение при лош дъх

  • кисело мляко-
  • ферментирали храни-
  • ферментация-
  • пробиотици-
  • бактерии-
  • лош дъх

Пробиотичните бактерии, съдържащи се във ферментиралите храни, помагат за подобряването на дъха

Киселото мляко е спасение при лош дъх - 1
Снимка: Shutterstock

Искате да се отървете от лошия дъх? Ново проучване показва, че отговорът може да се открие в киселото мляко и други ферментирали храни.

Изследователи от Китай твърдят, че пробиотичните бактерии в храни като кисело мляко, хляб с квас и супа мисо могат да помогнат за премахване на неприятния проблем, съобщава "Стъди файндс", цитира БГНЕС.

По-конкретно бактериите Lactobacillus salivarius, Lactobacillus reuteri, Streptococcus salivarius и Weissella cibaria могат да помогнат за освежаването на дъха, според резултатите от анализа на обединени данни, при който участниците са консумирали тези бактерии под формата на добавки.

Халитозата, по-известна като лош дъх, е резултат предимно от летливи серни съединения. Учените твърдят, че съединенията идват от бактерии в устата, получени в резултат на смесване на бактерии и хранителни остатъци, свързани с лоша зъбна хигиена. Типичните варианти за борба с халитозата включват води за уста, дъвки, почистване на зъбите и остъргване на езика.

Но учените отбелязват, че съществуват доказателства, сочещи пробиотичните бактерии като по-проста алтернатива.

За да разберат колко дълго може да продължи подобен ефект, изследователите преглеждат базите данни за съответните клинични изпитвания, публикувани до февруари 2021 г. От първоначалните 238 записа екипът се фокусира върху седем проучвания, включващи общо 278 души. Броят на участниците във всяко проучване е малък - от 23 до 68 души, с възрастов диапазон между 19 и 70 години. Проучванията са продължили от 2 до 12 седмици.

Екипът определя тежестта на лошия дъх в зависимост от нивата на летливи серни съединения, открити в устата, или от резултата на OLP на всеки човек, който измерва миризмата на дъха на различни разстояния от устата.

В анализа са включени и резултатите от покритието на езика (три проучвания) и индекса на зъбната плака (три проучвания), тъй като непочистеният език и натрупването на зъбен камък между зъбите често са основни причини за лош дъх.

Обобщеният анализ на данните, публикуван в BMJ Open, показва, че показателите на OLP са намалели значително при приемащите пробиотици в сравнение с тези в контролните групи, независимо от продължителността на периода на наблюдение.

Авторите на изследването смятат, че пробиотиците "може да потискат разграждането на аминокиселини и протеини от анаеробните бактерии в устата, като по този начин ограничават производството на миризливи странични продукти".

"В бъдеще са необходими повече висококачествени рандомизирани клинични проучвания, за да се проверят резултатите и да се предоставят доказателства за ефикасността на пробиотиците при лечението на халитоза", подчертават авторите на изследването.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 4 Отговор
    Лош дъх........Проблем с едното или другото черво или Зъбите.Трябва да вземете мерки.Един от признаците за злокачествен тумор.Ако е млад човек най вироятно са устна кухина.Сериозно е !Не го игнорирайте.Много Пектин за да изчистите червата и изключете месото от храната си.Много знам,много път съм изминал,затова мога да говоря за всичко,Ганчооо овци!тези работи не ги пише в гугъл ,както и много други неща......
  • 2 Венета Новакова

    3 2 Отговор
    Да и не ти личи ако си говорила ,,Френски,, казваш ,,оцапал съм се с мляко по косата,,
  • 3 Царица Търновска

    3 2 Отговор
    Най-сигурното средство по темата е антипаразитарната детоксикация. Прави се по следния начин: сутрин на гладно правите жабурене с олио - първо става бяло и гъсто като кисело мляко, а после рядко като прясно мляко. Изплювате и измивате зъбите и езика. Това е стара йогийска практика за изчистване на кръвта. Дъхът ви ще се изчисти като бонус, а не като основна цел. След тази процедура в продължение на 14 дни изпивате 1 ч.л. лимонов сок и 1 ч.л. растително масло, което ви е приятно. Това изчиства черния дроб. През деня пиете чай от антипаразитарни билки, от типа на невена, подправката карамфил, от билката пелин и др. Чесънът и тиквените семки ще дополнят антипаразитарното действие. Работи!
  • 4 Ти си

    3 0 Отговор
    Нищо не помага ако не поддържаш лична хигиена и не си миеш зъбите .....
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Гъ.зо.ли.зец

    0 0 Отговор
    Нема лек .
  • 7 Констатираща

    1 0 Отговор
    Забелязала съм, че като изключим недостатъчната хигиена, заболяванията на храносмилателната система и на устната кухина, лош дъх имат хората, които консумират много месо, както е и при месоядните животни. Препоръчително е да се ядат повече сурови зеленчуци и плодове, защото те почистват по естествен начин зъбите и венците, както не е възможно с четка, паста и конец, освен това масажират венците и ги предпазват от възпаления и заболявания.