Last news in Fakti

23 Декември, 2022 14:58 3 190 3

Защо наричат Порт Роял "пиратската столица" или Содом на Карибското море?

  • порт роял-
  • кингстън-
  • столица-
  • порати-
  • содом-
  • карибско море-
  • ямайка

На мястото на порочния Порт Роял днес стои Кингстън, но спомените за града не са напълно унищожени

Защо наричат Порт Роял "пиратската столица" или Содом на Карибското море? - 1
Снимки: Shutterstock

Най-завладяващата пиратска история е разказана през 17 век. Свързана е с уникално място, наричано най-порочният град на Земята, Содом на Карибско море, перла в морето или столицата на пиратите, пише pochivka.blitz.bg.

Пристанищният град Порт Роял на малък остров в Карибско море се превръща в истински рай за пиратите. Местоположението му го превръща в апетитна плячка, защото се намира на пътя на стотици търговски пътища, удобно пристанище за много кораби.

Порт Роял е открит е от испанците още с пристигането на Христофор Колумб през 1494 г. Колониалната империя, обаче, успява да засели града близо 15 години по-късно и е бил под техен контрол в продължение на 146 години.

През 1655 г. земята била завоювана от британците. Заради местоположението си Порт Роял бил възприеман като перлата на Карибско море, а това можело да доведе до много опити островът да бъде атакуван. Затова и Британската империя направила всичко възможно да защити Порт Роял.

Защо наричат Порт Роял "пиратската столица" или Содом на Карибското море?

Две години по-късно за защитата на апетитното място е измислено доста нестандартно решение. Управляващите решават да поканят група от частни мореплаватели, които да приемат Порт Роял като свой нов дом и да го защитават от евентуално нашествие. Групата била от пирати, а част от нея бил и известният капитан Морган.

Бил издаден официален лиценз, с който на практика пиратството станало напълно законна дейност. Пиратите трябвало да заплащат процент от цялата печалба на градското управление.

До 1689 г. почти половината население се занимавало с вече законната дейност. По това време всяка четвърта сграда на острова била кръчми и бордеи.

Защо наричат Порт Роял "пиратската столица" или Содом на Карибското море?

Местоположението, икономиката и пиратската дейност работили в полза на малкия остров в Карибско море. Между 1655 и 1692 г. Порт Роял растял с по-голяма скорост от която и да било британска колония в Новия свят. До 1692 г. обитателите на острова вече наброявали близо 10 000 души и Порт Роял се превърнал в най-големият и развиващ се град.

Порт Роял станал столицата на пиратската култура. И точно когато бил в своя разцвет, райският пиратски "кораб" потънал. А с него потънала и славата му.

Защо наричат Порт Роял "пиратската столица" или Содом на Карибското море?

През юни 1692 г. голямо земетресение удря острова, а след него последвало и опустошително цунами. 2000 души загубили живота си, а голяма част от Порт Роял потънала в дълбините на Карибско море. Известен е и точният час на апокалиптичното събитие. През 1960 г. археолозите и изследователите се натъкват на огромна находка. От дъното на морето бил изваден часовник, спрял точно в 11:43 ч.

Днес легендарното пиратско селище лежи дълбоко под морските вълни. На мястото му се намира пристанищният ямайски град Кингстън, който освен това е и столица на страната.

След дългогодишни битки от страна на правителството, днес подводният град Порт Роял е обявен за културно-историческо световно наследство от ЮНЕСКО. Смята се за единствения автентичен потънал град в западното полукълбо.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жълто джудже

    6 6 Отговор
    Не виждам нищо вълнуващо, освен символа на робството, грабежа и насилието. Дори след петстотин години милиони хора тръпнат от ужас и омраза към палачите.
  • 2 Отец Дионисий

    7 5 Отговор
    Господ е потопил Содом на Карибите.
  • 3 Жълто джудже

    4 6 Отговор
    Възможно ли е да се прости обидата и унижението на човешкото достойнство? Дори ако този човек има черна кожа или тесни очи. Може ли да има по-завладяваща история за подлост и мръсотия?