Last news in Fakti

29 Декември, 2022 13:45 4 312 9

Защо в киното се предлагат пуканки?

  • пуканки-
  • кино-
  • история

Мобилната машина за пуканки е изобретена през 1885г.

Защо в киното се предлагат пуканки? - 1
Снимка: Shutterstock

Завладяващата миризма. Хрупкавата хапка. Соленият вкус. Масленият завършек. А дори и карамелизирания вариант. Хората ще разпознаят тази миризма и вкус навсякъде. Защо се наслаждаваме на вкусовите си рецептори с тези хрупкави зрънца, докато очите ни се наслаждават на големия екран? Нека видим каква е причината, толкова много хора да изпитват нужда от пуканки по време на филм и защо в киното се предлагат предимно пуканки.

Естествено, това се дължи най-вече на цената, удобството и времето на приготвяне за пуканки. Те са евтини за продавачите и за клиентите, а приготвянето им не изисква много оборудване. Освен това пуканките стават популярни по време, когато киносалоните отчаяно се нуждаят от икономически стимул, и така пуканките се появяват в света на киното.

Забавен факт е, че пуканките не се отнасят само до изпуканите зърна. Това е и наименованието на специфичния вид царевица, която се използва за направата на пуканки. Първоначално тя е отглеждана в Централна Америка и става популярна в средата на XIX век. В сравнение с други похапванки и най-различни снаксове, по това време тя е била супер лесна за приготвяне, а през 1885 г., когато е изобретена мобилната машина за пуканки, задвижвана с пара, направата им става още по-удобна. В края на XIX в. по улиците се появяват множество независими доставчици на пуканки. Те са били нещо като предшествениците на камионите за храна.

Тъй като производството на пуканки е било евтино, те са били евтини и за купуване, което е увеличило популярността на това лакомство по време на Голямата депресия. Депресията увеличава разходите на потребителите за по-евтини луксозни стоки като пуканки и филми, и двете индустрии се обединяват. Киносалоните разрешават на определен продавач на пуканки да продава точно пред киното срещу дневна такса.

Към средата на 40-те години на ХХ в. обаче кината се отказват от посредника и започват да имат собствени щандове във фоайето. Въвеждането на концесионните щандове с пуканки в киносалоните поддържа киноиндустрията и оттогава насам пуканките са основен продукт при гледането на филми. Естествено вече е доста популярна консумацията на начос с топено сирене или друг вид сос, както и всякакви други разядки като бонбони, ядки, а на някои места дори и някой друг бургер.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Ти си

    9 2 Отговор
    Отговарям на въпроса в заглавието -
    Защото на персонала не му се метат люлки от семки след всяка прожекция ......
  • 4 Кофти

    16 0 Отговор
    Евтини са били... Сега пуканките са си направо луксозно удоволствие, нищо, че направата им все още е евтина...
  • 5 ХАХАХА

    11 3 Отговор
    Щото гледат от краварите. Пълна простотия.
  • 6 Ром Бакарди

    2 4 Отговор
    Ко ве...бахур и джомерки ли да придлагат у киното?!
  • 7 мани мани

    2 3 Отговор
    кой ходи на кино ба?
  • 8 Абсолютна

    13 0 Отговор
    Простотия.ще гледаш хубав филм и някой идиот ще ти група на ухото.
  • 9 Авждия

    4 2 Отговор
    Естествено " модата " започва своето начало от най- затлъстялата задокеанска нация. Насладата от киното определено не е салон пълен с глигани хрупащи пуканки и оригващи на кока кола. Но за тях пълненето на търбусите е цел номер едно в живота, правят го дори като клечат в клозета. Както се казва....на лов за глиги, два чувала жълъди са достатъчни за дойдат сами на отстрела.