Last news in Fakti

2 Януари, 2023 15:14 3 503 17

Телесната температура на хората намалява, но никой не знае защо

  • телесна температура-
  • хора-
  • здраве

Всяко десетилетие телесната температура намалява с 0,03 градуса по Целзий.

Телесната температура на хората намалява, но никой не знае защо - 1
Снимка: Shutterstock

Телесната температура на хората намалява поне от XIX век насам, показват редица изследвания. Само че учените не са наясно каква е причината за този феномен.

Общоприетата теза, че нормалната човешка температура е до 37 градуса по Целзий, е била вярна през 1868 г., когато немският лекар Карл Райнхолд Август Вундерлих установява този стандарт след измерване на температурата на 25 000 души в Лайпциг.

В наше време обаче тя е намаляла, като изглежда, че тенденцията продължава, пише vesti.bg.

Изследователите предполагат, че намаляването на телесната температура е резултат от промените в околната среда през последните 200 години, които на свой ред са довели до физиологични промени в човешкото тяло. Но какъв точно е механизмът на този процес все още не е ясно.

Учени от Станфордския университет са проучили резултатите от 677 423 измервания на температурата на пациенти в САЩ, направени в периодите от 1862 г., до 1930 г., от 1971 г., до 1975 г. и от 2007, до 2017 г.

На базата на тези данни те са създали линеен модел, който интерполира промяната на човешката температурата във времето.

Така е установено, че телесната температура на мъжете, родени през първата половина на 90-те години на миналия век, е средно с 0,6 градуса по-ниска от тази на мъжете, родени в началото на XIX век.

Според модела всяко десетилетие телесната температура намалява с 0,03 градуса по Целзий.

Подобни данни дава и проучване сред 35 000 пациенти във Великобритания през 2017 г.

Редица възможни обяснения са посочени от учените. Сред тях са подобряването на технологиите за измерване на температурата, употребата на антибиотици и антипиретици и увеличаването на приеманите калории.

Общественото здраве се е подобрило драстично през последните 200 години поради напредъка в медицинското лечение, по-високата хигиена и подобрения стандарт на живот. Също така жилищата през XIX век са имали нередовно отопление и охлаждане. Така че съвременните хора живеят в съвсем различни условия.

Всичко тези обяснения звучат логично и биха били приемливи, ако не беше друго проучване сред коренното население на Боливия.

Студени ръце, топло сърце: Защо жените усещат по-силно студеното време

Хората от племето Цимане, живеещи в боливийските джунгли, са известни като „най-здравите в света”.

Системното събиране на здравни данни за тях започва през 2002 г. Направени са 7 958 измервания на температурата на 5 481 възрастни и тийнейджъри цимане между 2002 г. и 2018 г.

Резултатите показват, че телесната им температура в намаляла с 0,5 градуса по Целзий през въпросния период. Учените от Университета на Калифорния не откриват доказателства, че промени в околната среда или понижаване на заболеваемостта са причините за този феномен. Според тях са необходими още измервания, за да се разбере какво причинява намаляването на телесната температура.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 един от стадото

    18 2 Отговор
    студенокръвни сър. Целта се постига
  • 2 Грета Тумбак

    24 4 Отговор
    Рептилите се размножават!
  • 3 Отговора

    14 2 Отговор
    Е прост, автоимунни заболявания.

    Коментиран от #13

  • 4 шегичка

    25 1 Отговор
    Компенсираме заради глобалното затопляне.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Защото хората се изнежиха и

    12 2 Отговор
    нямат нужда в къщи от висока температура !
  • 7 гого

    23 1 Отговор
    Защото тялото се бори с вибрациите причинени от wi fi и всички антени да не прегрее.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Рошко

    14 1 Отговор
    Всеки се зомбирал с телефона и той дърпа от нашата температура , а ваксинираните направо изстиват
  • 10 1234

    4 2 Отговор
    Някой са са по 36 градуса
  • 11 Истината

    12 2 Отговор
    Е , че постепенно се смесват нашите гени , с тези на рептилите , и се подготвя цялата планета , за пристигането на Ел , и анунаките ! Глобално затопляне ли ?! Това се нарича тераформация ! Влечугите обичат топлинна !
  • 12 мани мани

    13 0 Отговор
    пластмасовите кукли нямат температура ... мно пластмаса ядем ... ендокринната с-ма кат не е наред, нормално е темп. да играе все и да не е в норма ...
  • 13 офф топик

    11 0 Отговор

    До коментар #3 от "Отговора":

    И другият отговор: причината е стрес и влошена околна среда.
  • 14 извънземен

    3 0 Отговор
    ми така е .ве4е сме между вас
  • 15 Хармония

    2 0 Отговор
    Да вярно е!
  • 16 Нямам обяснение

    9 0 Отговор
    На 66 съм и откак се помня, все съм с 36,3 и не понасям жегите. На студено се чувствам по-добре, отколкото на топло. Вярно е, че съм със светла кожа и светли очи и може би това има значение, ама чак толкова не го мисля. Каквото - такова и да сме живи и здрави.
  • 17 гост

    2 0 Отговор
    Еволюция в реално време. Телата се напасват към новите климатични условия, нямат нужда да държат висока температура, носим дрехи, седим на топло, а на всичкото отгоре и външната температура не е толкова ниска. Логично е.