Last news in Fakti

4 Януари, 2023 10:16 9 318 41

Колко получават наследниците на Дико Илиев от авторските права над Дунавско хоро

  • наследници-
  • дико илиев-
  • дунавско хоро-
  • авторски права

Един от тримата наследници споделя, че не получава точен отчет за използването на произведенията от техния дядо

Колко получават наследниците на Дико Илиев от авторските права над Дунавско хоро - 1
Снимка: БГНЕС

"Получил съм от музиката за цялата 2022 г. 325 лв. – за цялото творчеството на Дико Илиев не само за дунавското хоро, а за цялото му творчество". Това коментира внукът на Дико Илиев относно станалият, през последните дни на 2022, актуален въпрос относно авторските права на любимото на милиони българи, новогодишно Дунавско хоро.

Негов композитор е Дико Илиев, а самото хоро е създадено в Оряхово през 1937 година, като първоначално е аранжирано за духов оркестър. Дико Илиев е военен музикант и автор на 20 марша, 70 хора и валсове като "Сливенци при Драва" и Искърско хоро.

Въпреки богата му биография останалите двама наследника получават не повече от 125 лв. за цялостното творчество.

При всяко пускане на Дунавското хоро по заведения и площади би трябвало да се плаща на наследниците на композитора. Парите събира "Музикаутор", а за нарушения би трябвало да следи Министерството на културата.

Един от тримата наследници обаче споделя, че не получава точен отчет за използването на произведенията от техния дядо.

"Никой нас не ни е питал и ние не знаем въобще какво и кога се е излъчвало и за какво се е излъчвало. Нямаме никаква представа, просто в края на годината моята жена се обажда, защото искат хората да се обадят, обаждат се и тя се обажда и превеждат парите. Аз трябва да ги декларирам в съвета, защото иначе ще ме глобят", каза наследникът на композитора, носещ и неговото име.

Упреците на обществото срещу наследниците за налагането на авторско право също се оказват неоснователни. Оказва се, че самите авторски права по закон се дължат на наследниците, като внукът на Илиев казва, че тези на дунавско хоро важат до 2056 година, съобщиха още от bTV.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    39 1 Отговор
    МУЗИКАУТОР ИНВЕНТИМ крадци мафия
  • 2 Птедложение

    42 6 Отговор
    За Тея смешни 300лв ли е целият цирк, бе? Ще им съберем двойно за да се откажат от великите права на дядо им, с когото нямат нищо общо. И да се слуша на воля от който и където пожелае

    Коментиран от #8, #20, #21, #29, #32

  • 3 Псевдоним

    52 2 Отговор
    Вместо да се жалват колко малко пари са получили, да бяха си скъсали отношенията с тези разбойници, в чиято глава се въртят само пари и не се посвениха да го заявят часове преди празника. Цялата работа е зле прикрита алчност.
  • 4 Кой прибира парите?

    43 2 Отговор
    То е ясно, че цялата сума отива в "Музикавтор" и авторите на тази афера. Прокуратурата да се самосезира след разкритието на готови безпрецедентен грабеж.
  • 5 !!!?

    50 3 Отговор
    Най-добре е наследниците да направят дарение към българският Народ и творческото наследство да стане собственост именно Народа, а не държавата или някое частно лице, което би трупало капитал !!!?
  • 6 🪵🪵🪵🪵🪵

    23 7 Отговор
    И тези внуци,се сетили,че имат
    дядо.Да натрупат в лихви
    щенията,щото за триста лева си
    пълен идиот за да ги търсиш.
    А както писа колегата, да им дадат
    5000 лв и да мирнат.
  • 7 Соваж бейби

    13 4 Отговор
    Те наследниците чули че има авторски права и парични облаги,ама не иска да разбере че живее в България ,правилата са други.Следващата година най вероятно ще е заменено с нещо на Азис ,Галена....

    Коментиран от #13

  • 8 Мдаа

    8 19 Отговор

    До коментар #2 от "Птедложение":

    А ако не са съгласни да ги продадат? Белене го затвориха. Къде ще си "решите проблема"? Вие нали така правехте едно време?

    Коментиран от #16

  • 9 мдааа

    26 9 Отговор
    Дядо им със сигурност се върти във гроба от алчността на тези "наследници".

    Коментиран от #11

  • 10 Тенденция

    19 0 Отговор
    Има една тенденция последните 10 години и се засилва. Винаги на всеки празник се случва някакъв проблем с нещо, което е станало традиция за българите. Очаквам да излезе проблем и с "Многая Лета", трябва и за Великден нещо да измислят. По 3ти март редовно има изцепки, за 24май пак изцепки. Важното е всеки път, когато има нещо традиционно за нас като българи, да се появи проблем. Проблема да е нерешим и да се точи и обсъжда дълго по мисирките. Ние да сме с чувството, че това, което винаги сме мислели за традиционно наше, родно, българско, да се окаже, че не е така

    Коментиран от #12

  • 11 Мдааа

    7 19 Отговор

    До коментар #9 от "мдааа":

    "Дядо им със сигурност се върти във гроба от алчността на тези "наследници"." А какво ли щеше да си каже за такива като теб, които с чуждата пита искате помен да правите? Дали пък нямаше да се отврати от вашето "великодушие", но с чуждото? И изобщо, ТИ какво си направил, което да е подобно, та искаш от другите същото?
  • 12 Мдаа

    8 9 Отговор

    До коментар #10 от "Тенденция":

    "за 24май пак изцепки." Да, например руските "асвабадители" редовно отказват, дори на официални чествания, да наричат Българската азбука БЪЛГАРСКА и вместо това НАРОЧНО я наричат "славянска". Това наистина е недопустимо.
  • 13 Идън

    10 1 Отговор

    До коментар #7 от "Соваж бейби":

    Наследниците в случая получават трошички от голямата питка. Като наследници те имат правото да получават голямата питка - те притежават авторските права, до тогава докато тези права не бъдат продадени от тях на лейбъла чрез съответните договорни отношения. Докато няма такъв подписан договор авторските права ги притежават наследниците и никой друг. Наследниците определят дали ще се плаща за използването на произведението и как точно ще става това- пак с договори с тези, които ще доставят до публиката произведението- т. е. без посредник.

    Коментиран от #18

  • 14 Пецата

    7 11 Отговор
    Мога да си живея живота и без това глупаво дунавско хоро 🤣
  • 15 Механик

    21 5 Отговор
    Тия алчните юнаци, дават ли си сметка, че ние можем да минем и без "Дунавско Хоро", ама дядо им, едва ли би се радвал, творчеството му да потъне в забрава?! Щото "Дунавското" нито се яде, нито се пие. Не е вещ от първа необходимост, дето се вика.
    Ние, по-старите сме свикнали с това хоро по Нова Година, ама младите, каквито са 60-67% от населението, хич даже и не им пука за хорото. Така че от алчност, това инак невероятно творчество ще бъде погубено.

    Коментиран от #22, #24, #31

  • 16 Механик

    4 5 Отговор

    До коментар #8 от "Мдаа":

    А ако не са съгласни да продадат правата, чети предния ми коментар, за да не си губим времето в повторения.
    А Блене както е закрит, така може и да бъде открит при подходящи условия.

    Коментиран от #28

  • 17 плюс минус

    8 0 Отговор
    Членувам във Филмаутор от самото му създаване в началото на 90-те години.
    Може би само БНТ от останалите телевизии изплаща авторски при повторения на филми и предавания.
    Вече близо 15 години сумите не са мръднали и със стотинка нагоре и вече са унизително смешни.
    Някои от филмите се разпространяват нерегламентирано из нета, но съм доволна, че хората ги гледат.
    По-добре така, отколкото да се "боря" за няколко лева.
    Това, че харесват изкуството, което си създал, е по-значимо от жалките суми.
    Явно трябва нов закон за авторските права. Старият е на трийсетина години.

    Коментиран от #27

  • 18 Соваж бейби

    2 4 Отговор

    До коментар #13 от "Идън":

    Дано да се оправят наследниците,прави са в цял свят наследниците печелят именно от авторските права като започнеш Боб Марли ....само в България хората са свикнали да теглят мр3 безплатно,да не купува дискове ....и всичко безплатно .Радвам се че си добре Идън ,дълго време не бях те засичала .Пожелавам ти успешна нова година
    всеки следващ ден да бъде по-добър от предишния. Щастието и любовта да преливат и много здраве.
  • 19 аре стига с тия глупости бе

    11 8 Отговор
    Аз получавам ли нещо, че дядо ми е участвал в изграждането на стадион Славия и е вложил освен много усилия, също и сърце и душа там?
    А Дико Илиев колко неща е взаимствал от народния фолклор без да плаща и да пита някого? Ами ако утре някой патладжанен поиска авторски права, че е редил жълти павета на надница и е влагал авторските си усилия?
    Няма да слушаме вече народна музика, няма да слушаме Многа я лета, щото някой може да има прадядо и да иска да цоцка от него.
    Тия глупости с правата останаха в миналия век - почти всички съвременни групи си пускат БЕЗПЛАТНО албумите за сваляне и печелят от концерти, участия, мърч, стрийминг платформи и т.н

    Коментиран от #23

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 кУмУнист

    5 4 Отговор

    До коментар #2 от "Птедложение":

    Или вземи създай нещо в твоя живот освен тор и тогава раздавай, или слушай Азис и хвърляй салфетки.
  • 22 кУмУнист

    7 4 Отговор

    До коментар #15 от "Механик":

    Абе стария, кое не разбра от това, че наследниците общо за цялата година взимат 500 лв, а мюзикаутор взима десетки хиляди най вероятно от цялото му творчество, каква алчност какви 5 лева ви гонят, нормално е наследниците да искат по голям дял от това което мюзикаутор взима, никъде нищо не са спирали те. А когато ти или твоя дядо създадете нещо, го раздавайте където искайте, да без "Дунавско хоро" можеш, но без парцуца не. А и когато плюеш по някого е хубаво да го познаваш или поне да знаеш кой е, при положение, че не е обществена личност.

    Коментиран от #25

  • 23 КСлавист

    6 1 Отговор

    До коментар #19 от "аре стига с тия глупости бе":

    Дядото е бил в строителни войски когато е строял стадиона, не го е правил от желание а по принуда и да мойто момиченце, който създаде нещо и другите го ползват, за него се плаща, защото и в тубата като гледаш "безплатно" нещо, то там текат едни реклами от които се плаща на създателите или плащаш 11 лв на месец и гледаш без реклами. И за телевизиите си плащаш нали, дори когато гледаш Фики Стораро на шише мастика пак си плащаш. И не момко, никога нищо в този живот не е безплатно и няма да бъде такова.

    Коментиран от #26

  • 24 Мдаа

    2 2 Отговор

    До коментар #15 от "Механик":

    А на теб кой ти каза, че ако ти не искаш да си плащаш друг не иска, та прогнозираш, че "творчеството му ще потъне в забрава"? И , ако беше прочел статията, щеше да знаеш, че наследниците почти нищо не получават като средства от правата, тъй че не става въобще дума за това да се издържат финансово, че да ги мести това дали ще плаща някой, или не. Що се отнася до Белене, това НИКАК не говори добре за теб, щом имаш мераци за отвариянето му, за да "решаваш" такива въпроси. Загрижил се той за "българщината" и "спреведливостта", а ще отваря Белене.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 твойто момченце

    3 1 Отговор

    До коментар #23 от "КСлавист":

    Дядо ми не е бил в строителни войски, а е ръководел поставянето на арматурата и по-специално козирката на стадиона, така че да може да понася над метър отколонения без повреди. Правел го е за пари, а не по принуда. Също така е участвал в изграждането и възстановяването на много "културни" сгради, които виждаш по картичките и гледаш всекидневно в София. Така, че айде да не ми обясняваш моето момченце, какъв е бил дядо ми ;)
    Метъл и рок албумите, които свалям безплатно от интернет какви са? Групите си ги качват в сайтовете и всеки може да си ги изтегли БЕЗПЛАТНО. От какво печелят ли? На първо място от участия. От мърч - фланелки, суичъри, чаши, официални таблатури и т.н и т.н - Благодарение на метъл групите се възроди Винила, че дори и забравената касетка. От това печелят. Печелят от ПОПУЛЯРНОСТ - канят ги за рекламни лица, платени участия, интервюта и т.н Всеки иска ПОПУЛЯРНОСТ, за да може да бъде поканен на известен фестивал и за да може да събере публика. От няколко участия НА ЖИВО изкарват колкото тия буфосинхронисти от оркестър Авеню с едната си песен за цялата им "кариера".
  • 27 Соваж бейби

    0 1 Отговор

    До коментар #17 от "плюс минус":

    Ами от там идват много проблеми ,и закотвянето на поп фолка и чалга певиците в България ,та дори и естрадата от едно време!Колко наши български авторски песни има ?Колко репродукция на вече изпята песен,крадена мелодия ?Ако истинските автори и изпълнители го чуят ,ще има много дела срещу българите!Така сме научени ,келепира и авантата гоним ,затова ни няма на световните сцени !Респект и на човека ,за дядо му строил нещо ,на други дядо му пък бил хирург спасил човешки животи,на трети дядо/баба били учители дали знание на децата ок,ми в тези професии няма аторски права !Ами не сме всички внуци на артисти и не получаваме пари,тези които са ,полага им се ,живи и здрави!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Мера, според мера

    3 3 Отговор
    Типичното българско отношение към чуждия талант и повсеместна подигравка към хората у нас! 300 пикливи, инфлационни лева на година! Майко мила! Нещастници!Наследниците трябва да съдят, когото трябва!
  • 31 Попов

    4 3 Отговор

    До коментар #15 от "Механик":

    Господине, не можете да пишете за алчност!
    Това е тяхно законно право! Интересно, какво бихте казали, ако на Вас ви се дължеше авторско право! Изглежда обаче, че можете да сте автор единствено на злобни забележки!

    Коментиран от #36

  • 32 Иванов

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Птедложение":

    А така, на воля и без пари! Това му дай на българина! Ама и пръдня в шише да продава ще настоява да му се плати!
    Нородеее????
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Да се върнем към разума!

    0 1 Отговор
    Да се уредят веднъж завинаги такива казуси и да не се стига всяка година до грозни сцени, помрачаващи големи празници. Нито кресливият псевдопатриотизъм, нито ламтенето за пари до безкрайност под благовиден предлог са желателни.

    След като е създало някаква традиция в страната, не може едно произведение изведнъж да се поставя "под запрещение" заради смешни суми. Хубаво е и народът да схване, че освен физически труд, има и интелектуален такъв, който СЪЩО е работа като всяка друга, а не само развлечение и следва да бъде уважаван.

    Добре е и наследниците да осъзнаят, че всички имаме и родители, и (пра)деди, които нещо стойностно са създавали, но има и някаква мярка на човешко достойнство и възпитание. Като искаш все пак да живееш от тази "марка", то положи усилия и се грижи, рекламирай това наследство, управлявай го, а не чакай просто едни левчета в края на годината.

    Пак добре, че все пак има очертани някакви времеви граници от 70 години от смъртта на автора, че не ми се мисли какво би се случило с образованието на децата някой ден...
  • 36 Павката хюмнето

    1 0 Отговор

    До коментар #31 от "Попов":

    Той може да пише за алчност, защото вероятно такова е неговото мнение. Това да изрази мнението си е НЕГОВО законно право!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Дедо

    0 0 Отговор
    И тези дето трият на хората публикациите също
  • 40 Дедо

    0 0 Отговор
    Одзад .........!
  • 41 Асан

    1 0 Отговор
    На Лили Иванова ше и плащаме още 100 години 🇻🇳🤣🇹🇷