Last news in Fakti

5 Януари, 2023 09:49 816 0

Не нарушавайте ритмиката си, за да избегнете стресови последствия

  • ритмика-
  • стрес-
  • здравословен начин на живот

Махнете думата "трябва" от речника си, че тя е е свързана с насилие, със задължителност, съветва психологът Ина Антонова

Не нарушавайте ритмиката си, за да избегнете стресови последствия - 1
Снимкa: Shutterstock

Празниците са свързани не само с почивка и приятни преживявания, но и със стрес. Той може да настъпи още при подготовката на тези празници, а може да ни завладее и след това, когато трябва да се върнем на работа, пише БНР.

"Ако хората искат по-рядко да изпадат под влиянието на стреса, добре да премахнат думата "трябва" от речника си - съветва психологът Ина Антонова. - Тази дума е свързана с насилие, със задължителност. Добре е да осъзнаем, че работата ни е необходимост и тя да ни носи радост."

Антонова обърна внимание, че друг остър проблем може да произтече от това, че на празници си позволяваме да нарушим ритъма си на живот.

Т.нар. циркаден ритъм е свързан и с биоритмите. Нарушавайки ги, може да се стигне дори до психични разстройства.

При струпване на повече почивни дни организмът ни се отпуска, свиква на разюздан начин на прекарване на деня и тогава връщането в работен режим ни се вижда ужасно натоварващо.

Най-добре е осъзнаването и преживяването на празника да са неразривно свързани с приятелите и роднините, подчерта Ина Антонова:

„Всяка година има празници като рожден ден, Коледа и Нова година. Най-доброто решение е и в такива дни да направим почивката си активна. Това значи да бъдем социални, да обърнем внимание на близките си, нека то да е нашият подарък, а не някакви вещи.“

Психологът посъветва да не губим чувството си за хумор, а ако хапването и пийването по празници е по-необичайно за нас, да не забравяме, че изключенията от нормата наистина трябва да са изключения, да са рядкост.

За избягване на вътрешния стрес е добре да се придържаме към обичайните ни храни, да се грижим за биохимичния баланс.

Добре е във всекидневието си да си създадем правила на живеене, да прекарваме повече сред природата, на свеж въздух. Особено важни са правилното дишане, достатъчната хидратация, веществата, които поглъщаме с храненето си.

Енергийният баланс, добре нахранената клетка, добрият сън и почивка (заспиването да не става с телефон в ръка), са елементи от качествения живот.

„Промяната не се случва без насилие. Имаме нужда да сме щастливи, а за това трябва да сме здрави. Нека изключенията от алгоритъма ни на живот са рядкост. Качественият, здравословен живот не е този, който е подвластен на ограничения, а този, при който спазваме индивидуалната си ритмика“, подчерта Ина Антонова.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА