Last news in Fakti

6 Януари, 2023 14:32 1 415 5

Пътуванията правят хората по-здрави

  • пътуване-
  • пътуващи-
  • домошар-
  • дом-
  • здраве

Домошарите по-често се разболяват от хората, които редовно пътуват далеч от дома

Пътуванията правят хората по-здрави - 1
Снимка: Shutterstock

Хората, които редовно пътуват на повече от 25 километра от жилищата си, по-често са в по-добро здравословно състояние от онези, които са по-близо до дома, съобщава БТА, позовавайки се на ЮПИ.

Това са установили специалисти от лондонския Юнивърсити колидж, изследвали пътуванията в северната част на Англия. Според учените населението на тези райони е с по-разклатено здраве от жителите на останалите части на страната, а много крайградски и селски области страдат от липсата на удобен транспорт.

Проучването е установило, че хората, които пътуват по-често до различни места, е по-вероятно да се срещат с роднини и приятели и това интензивно социално общуване допринася за по-добро здраве.

Резултатите са публикувани в специализираното издание "Транспорт енд хелт" и доказват нуждата от инвестиции в по-добре обслужвани пътища и достъп до автобусен и железопътен транспорт.

Изследването е проведено онлайн сред национална представителна извадка от 3014 жители на северните райони на Англия.

"Ключовата променлива е броят на различните места, които хората посещават извън района, в който живеят. Това е връзката с повишеното социално включване и по-доброто здраве", каза в прессъобщение ръководителят на изследването д-р Паоло Анчаес от училището по околна среда, енергетика и ресурси на лондонския Юнивърсити колидж.

Хората на възраст над 55 г. по-често са с ограничена мобилност и са самотни, добавя Анчаес.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 агенция Голям Тур

    7 2 Отговор
    Така е едни туристи от далечния изток така пръснаха здраве по света та чак се наложи за известно време да забранят пътуванията да няма прекалено много пострадали и жертви от това здраве! Не че имаше ефект, но това друг въпрос!
  • 2 Корги

    7 1 Отговор
    Затова ли половин България пътува, за да свърже двата края? Идеята била да сме в добро здраве. Хаха!
  • 3 От Австрия

    6 0 Отговор
    Не бе! Социалната полза е на заден план. По време на пътуванията ние се срещаме с различни ( от нашите си) микроби, вируси, бактерии и така се подобрява имунитетът. Поне се надявам!
  • 4 Соваж бейби

    2 1 Отговор
    Не е вярно ,темата е много спорна и не важи за всички хора че душата се лекува по време на път !Следователно този вид пътуване парадоксално трябва да се възприема като преживяване на неподвижност, доколкото пътешественикът винаги се взема със себе си, където винаги си прави компания и не забелязва друга промяна освен тази на външната промяна на пейзажа. Това парадоксално преживяване на морална неподвижност в географска разпръснатост /други държави/, Сенека го нарича "скитане"!

    Докато пренебрегвате от какво да бягате или търсите, какво е необходимо или излишно, какво е правилно и какво не, какво е морално, вие няма да "пътувате", вие ще бъдете само скитник. Защото пътувате със страстите си, болестта ви следва. Това не е пейзаж, това е мъдра диета, от която пациентът се нуждае.Желанието за пътуване произтича от илюзията, че външното движение може да осигури вътрешен мир. .но пътуванията са като триене на язви, триене, което облекчава в момента, но влошава и само добавя вреда към вреда – промяната безкрайно призовава за промяна..
  • 5 Не, благодаря.

    2 0 Отговор
    Не ми харесва да пътувам в препълнени автобус или до мен в самолета да седи смърдящ човек, или "пътувайки" да стоя с часове в задръствания.