Last news in Fakti

8 Януари, 2023 16:35 2 191 5

В Нидерландия търсят съкровище по нацистка карта

  • нидерландия-
  • съкровище-
  • карта-
  • нацисти

Картата показва къде нацистките войници са скрили четири големи кутии, пълни с диаманти, рубини, злато, сребро и всякакви бижута

В Нидерландия търсят съкровище по нацистка карта - 1
Снимкa: Shutterstock

Стара карта, на която се смята, че бележи мястото, където германски войници са заровили съкровище на стойност милиони евро по време на Втората световна война, разпали въображението на любителите иманяри в Нидерландия тази седмица, съобщава Reuters, цитирани от news.bg.

Въоръжени с метални детектори и лопати, групи от хора се скитаха из полетата около селцето Омерен в източната част на страната, след като картата беше публикувана от Нидерландския национален архив на 3 януари.

Счита се, че картата показва къде нацистките войници са скрили четири големи кутии, пълни с диаманти, рубини, злато, сребро и всякакви бижута, които са заграбили след взривяване на банка през август 1944 г.

Опитният търсач Ян Хензен, който живее в близкия Амеронген, разказа, че е прекарал десетилетия в претърсване на района, като за този период е направил редица находки, включително е открил римски артефакти.

"Също като мнозина други, съм доста заинтригуван от новината за това съкровище. Мислих за това през нощта и реших, че и аз ще го потърся", обясни той.

Бившият кмет на Омерен Клаас Тамес, който сега управлява фондацията, притежаваща земята, където може да е скрито съкровището, заяви, че разбира вълнението на хората, но се притеснява, че то може да излезе извън контрол.

"Освен това малко се безпокоя, като знам, че хората ще започнат да копаят безразборно", призна той.

Малко след войната германски войник е дал картата на Нидерландския институт, на който е възложено да проследи германските средства в страната, след като тя е освободена от нацистка окупация през 1945 г.

Изследователският файл, който съдържа картата, беше публикуван тази седмица, след изтичане на максималния период от 75 години, през който той можеше да бъде остане поверителен.

Въпреки че съществуването на съкровището не може да бъде потвърдено със сигурност, Институтът предприе няколко неуспешни опита да го намери през 1947 г.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    10 1 Отговор
    Ще намерят на Барон фон Клинкерхофен дъртият Шмайзер !!!
  • 2 Петер Брьогел

    3 0 Отговор
    Да дойдат и да потърсят в стаята с чекмеджетата ! Там е скрито съкровището Даже и пистолет има отгоре , та да го пази !
  • 3 Съкровището

    0 1 Отговор
    Да се обадят на Никалъс Кейдж. Той ги разбира тия неща.
  • 4 ти да видиш

    0 2 Отговор
    Ще прекопат нивите безплатно, хитро са им пуснали мухата 😂
  • 5 Ъъъ

    1 9 Отговор
    Дават чували с пари на нацистчето Зеленски, а ходят, като улави да копаят из полето да търсят злато!? Не ги разирам тия холандски налъми!