Last news in Fakti

19 Август, 2013 18:51 4 236 0

Жена се съживи 42 минути след като я обявиха за мъртва

  • болница-
  • сърце-
  • мозък

Апарат поддържал мозъчната й дейност по време на клиничната смърт

Жена се съживи 42 минути след като я обявиха за мъртва - 1
Снимка: БГНЕС


Жена оживя 42 минути след като докторите обявиха клиничната й смърт, съобщи "Дейли Мейл".

41-годишната Ванеса Танасио постъпила в болница в Мелбърн, след като получила масивен инфаркт в дома си. Парамедиците положили всички възможни усилия, за да съживят жената в линейката по пътя към болницата. В крайна сметка, когато пристигнали в болничното заведение, тя била обявена за клинично мъртва.

Въпреки това мозъкът й продължил да функционира благодарение на високотехнологичен апарат, който запазва притока на кръв към него. Благодарение на устройството LUCAS 2, мозъчната дейност на Танасио била съхранена, докато лекарите се опитвали да върнат сърцето й към нормалното му функциониране.

Майката на две деца заявила по-късно, че не е имала предишни проблеми, свързани със сърцето, и че се чувства изключително добре за човек, който е бил мъртъв близо час.

За закупуването на животоспасяващия апарат са били нужни $ 10 000, събрани от даренията на местни полицаи. Сержант Марк Робъртсън, който е един  от служителите на реда, събрали парите за устройството, казал, че е удивен от новината за спасяването на жената.

Говорителят на болницата, в която се случило чудото, също определи съживяването на Танасио като удивително. Кардиолози са работили по отпушването на артериите на сърцето, преди неговата функция да бъде възстановена чрез електрошок.

По-рано през тази година 39-годишен мъж от Мелбърн бе върнат към живота, след като прекара повече от половин час в клинична смърт, причинена от сърдечен удар. В този случай лекарите използвали високотехнологична машина от същия тип, чрез която сърдечните функции се рестартират.

В свое скорошно интервю нюйоркски кардиолог заяви, че е възможно връщането към живота след изпадане в клинична смърт и изкуствено поддържане на мозъчната дейност. Той обаче уточни, че при евентуални увреждания на мозъка е възможно връщане на пациента само във вегетативно състояние.

Има и случай, при който японско момиче оживяло след като било в състояние на клинична смърт в продължение на три часа. Към момента то живее напълно нормално, като последното, което кардиологът е чул за нея, било, че наскоро е родила.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА