16 Януари, 2023 15:57 36 597 10

Най-подходящата разлика във възрастта за щастлива връзка

  • възраст-
  • разлика-
  • възрастова разлика-
  • връзка-
  • любов-
  • партньори-
  • взаимоотношения

Проучване показва, че партньорите със сходна възраст запазват любовта и баланса помежду си по-дълго време

Най-подходящата разлика във възрастта за щастлива връзка - 1
Снимка: Shutterstock

Най-подходящата разлика във възрастта, която спомага за дългосрочното удовлетворение от връзката, е… никаква, установява скорошно проучване, пише PsyBlog.

В дългосрочен план двойките с по-голяма разлика във възрастта губят удовлетворението си от връзката, дори и в самото начало нещата да са тръгнали добре. И мъжете, и жените първоначално са особено доволни, когато имат по-млад съпруг или съпруга.

В началото мъжете с по-млади съпруги били най-удовлетворени от връзката, а мъжете с по-възрастни съпруги – най-малко, казва професор Тера Маккиниш, един от авторите на изследването.

„Жените също са особено неудовлетворени, когато са омъжени за по-възрастни мъже и удовлетворени, когато са омъжени за по-млади.“

Въпреки това след около 6 – 10 години брак тази разлика изчезва. „С течение на времето хората, които са женени за много по-млади или по-възрастни съпрузи, са склонни да изпитат значително по-голям спад в брачното удовлетворение от онези, които са женени за хора на сходна възраст.“

Изследователите смятат, че това може да се дължи отчасти на начина, по който реагират на тревогите, свързани с парите.

„Разгледахме как двойките реагират на отрицателни шокове и по-специално, ако преживяват финансови трудности – казва проф. Маккиниш. – Откриваме, че когато двойките имат голяма възрастова разлика, те претърпяват по-голям спад в брачното удовлетворение, когато са изправени пред икономически шок, отколкото двойките с малка възрастова разлика.“

Колкото по-голяма е разликата във възрастта на партньорите, толкова по-различни са възгледите им по различни важни въпроси, като например отглеждането на децата и навиците за харчене. С течение на времето, тези неща се превръщат в предпоставки за проблеми във взаимоотношенията.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 60 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тез жени сякаш една майка ги е раждала

    38 3 Отговор
    „Жените също са особено неудовлетворени, когато са омъжени за по-възрастни мъже и удовлетворени, когато са омъжени за по-млади.“

    Коментиран от #5

  • 2 поредната глупост

    41 8 Отговор
    любовта няма граници/ справка Ицко Финци/
  • 3 Агнето

    44 1 Отговор
    не е постоянна константа - много бързо се превръща в овца...
  • 4 един от многото

    42 2 Отговор
    Най добрата разлика , 25 годишна с мъж с авоари за над сто милиона!

    Коментиран от #6

  • 5 Куркилометър

    9 4 Отговор

    До коментар #1 от "тез жени сякаш една майка ги е раждала":

    Да не мислиш ,че са по-балами от мъжете. Друго си е да те оре железен плуг, дървеният е интересен само като музеен експонат .
  • 6 Чичо

    8 1 Отговор

    До коментар #4 от "един от многото":

    Такива връзки са най-малко стабилни защото освен разлика във възрастта им и разлика във финансовия статус. С всички произтичащи последствия
  • 7 Годините

    5 3 Отговор
    на жената да са половината на мъжа плюс 7.
  • 8 Боби

    14 2 Отговор
    Колкото по голяма е разликата, по здрава е връзката. Разлика във финансово отношение в полза на мъжа имам предвид. Колко по-малка е разликата, почват проблеми.
  • 9 баба Даба много слаба

    3 0 Отговор
    „Жените също са особено неудовлетворени, когато са омъжени за по-възрастни мъже и удовлетворени, когато са омъжени за по-млади.“ ТОВА НЕ Е СЪВСЕМ ТАКА. ПИТАЙТЕ КАТРИН-ЗИТА ДЖОУНС! Цялата блести от щастие.
  • 10 Върховни

    7 0 Отговор
    Простотии. Сполучлив брак, здрава връзка има само при здрав разум. Всичко друго е кратко, мимолетно, преходно. В моето семейство от поколения наред жените са с по две години по- възрастни от мъжете. Винаги е имало разбирателство, хармония, взаимно уважение, обич, отдаденост ..и най- вече разумни решения и просперитет. В здраво семейство - здрав дух, здрави тела, здрави деца, здрав покрив. Дом крепост !