Last news in Fakti

22 Януари, 2023 17:23 7 556 7

Луната се доближава най-много до Земята за пръв път от 1000 г.

  • луна-
  • разстояние-
  • земя-
  • приближат

Последното доближаване на Луната до Земята на такова разстояние се е случило преди 992 години

Луната се доближава най-много до Земята за пръв път от 1000 г.  - 1
Снимка: Shutterstock

Луната е най-близо до Земята през последните близо 1000 години. Това се случи на 21 януари. Разстоянието до единствения естествен спътник на планетата бе 356 568 км. Това е най-близкото разстояние до Земята от 1030 г. насам.

Луната бе е в перигей, тоест в най-близката точка до Земята и разстоянието до нашия спътник бе 356 568 км. По това време нашият спътник започна нова фаза, която се нарича новолуние. Ако новолунието съвпада с местоположението на Луната в най-близката ѝ точка до Земята, тогава понякога това събитие се нарича "суперлуна", въпреки че това име не се използва официално в астрономията, уточнява Glasnews.bg.

При това космическо събитие Луната не се вижда в небето и е приблизително между Слънцето и Земята, допълва Forbes. Нашият спътник се върти по леко удължена елипсовидна орбита около Земята, така че всеки месец се приближава до планетата и се намира в най-близката точка, тоест в перигея, или в най-далечната точка, тоест в апогей.

Астрофизикът Греъм Джоунс установи, че през уикенда Луната ще бъде най-близо до Земята за последните 992 години. Той проучва данни за местоположението на Луната по време на новолунието на по-близо от 356 570 км до Земята през последните 2000 години и установи, че последният път, когато е била в перигей, е по време на новолунието през 1030 г., втория път, когато това ще се случи, бе 21 януари, а третото подобно събитие ще се случи през 2368 г.

Между другото, приближаването на Луната към Земята съвпада с друго космическо събитие, което се нарича съвпад на Венера и Сатурн. В неделя, 22 януари, точно след залез-слънце, тези две планети ще се виждат в небето близо една до друга и ще бъдат почти в една линия.

Според учените в периода от 20 до 25 януари влиянието на Луната върху приливите и отливите на Земята ще бъде особено силно. Следователно ще бъде възможно да се наблюдават огромни приливи в крайбрежните райони през тези дни, но пикът на големите приливи ще дойде на 23 януари.

Заедно с новолунието и най-близкото приближаване на луната до Земята дойде и китайската нова година, чийто символ е заекът. Следователно от 21 януари със сигурност можем да кажем, че е настъпила Годината на заека.

Въпреки че Луната няма да се вижда на нощното небе, тя все пак ще бъде между Слънцето и Земята. Но няма да затвори нашата звезда със себе си, защото няма да се намира на една и съща линия между Слънцето и нашата планета. В противен случай би довело до слънчево затъмнение.

Разстоянието на Луната от Земята е решаващо, когато става дума за слънчеви затъмнения. Ако нашият спътник е сравнително близо до Земята, тогава той може да блокира целия слънчев диск и да предизвика пълно слънчево затъмнение, което следва да се случи на 20 април 2023 г.

Въпреки това, ако Луната е относително далеч и следователно изглежда по-малка, тя не може да покрие напълно Слънцето и резултатът е пръстеновидно слънчево затъмнение, което ще се случи на 14 октомври 2023 г.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Знаете ли

    17 1 Отговор
    Преди 4 милиарда години при образуването си,Луната е била само на 25 хиляди км.от Земята и гравитацията и е била невъобразима.Приливите в земния океан са били по 1 километър
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 село

    10 0 Отговор
    Едно безмислено изречение Събе: "...тези две планети ще се виждат в небето близо една до друга и ще бъдат почти в една линия." Сега да се върнем в пети клас. Най- краткото разстояние, между две точки се нарича Линия. Така, че между Венера и Сатурн във всеки един момент има някаква Линия. Съвсем друго ще бъде ако включиш и Земята в това изречение.
  • 4 Как

    20 1 Отговор
    356 000 км са нищо. На толкова е Голфа ми.
  • 5 МИНУВАЧ

    7 0 Отговор
    Аз редовно срещам лунатици когато излизат от хоремага
  • 6 Леля Гошо

    0 0 Отговор
    Събка е цял астроном
  • 7 ганю

    0 0 Отговор
    Айде на 14 яхвайте метлите и да пофъркате малко около луната