Last news in Fakti

1 Февруари, 2023 05:01, обновена 1 Февруари, 2024 06:01 23 974 13

Кой има имен ден днес, 1 февруари

  • имен ден-
  • църква-
  • трифон

Днес могат да почерпят хората, кръстени Трифон, Радко, Рачо, Лозан, Гроздан, Веселин, Веско и дамските им производни

Църквата чества днес паметта на свети мъченик Трифон. Хиляди черпят за имен ден, празнуват хората, кръстени Трифон, Радко, Рачо, Лозан, Гроздан, Веселин, Веско и дамските им производни.

Името на светеца е от гръцки произход и означава "мекота, нежност, деликатност".

Св. Трифон е роден през 225 г. сл. Хр. в семейството на бедни християни в малоазийската част на Римската империя. Едва на 17 години той излекувал дъщерята на римския император Гордиан и с това си спечелил голяма слава.

Свети Трифон живял праведно и загинал мъченически заради вярата си в Христа. По времето на гоненията срещу християните при римския император Декий Траян, управлявал от 249 до 252 г., Трифон бил арестуван, подложен на мъчения и осъден да бъде обезглавен. Точно преди да отсекат главата му, той се помолил да го стигне смъртта по-бързо, склонил глава и починал.

През 1968 г. след въвеждането на Григорианския календар от Българската православна църква датите на църковните празници се изместват. Така паметта на Свети мъченик Трифон започва да се отбелязва на 1 февруари, а Денят на лозаря - на 14 февруари.

Трифоновден е включен към цикъл от три последователни дни, наречени Трифунци - 1, 2, 3 февруари. На 1 февруари се празнува Трифоновден, на 2 февруари - Сретение Господне, а на 3 февруари - Свети Симеон.

Според българските народни традиции Свети Трифон е покровител на лозарите, винарите и кръчмарите.

На този ден се извършва ритуално зарязване на лозята. Обичаят повелява стопанката на къщата да стане рано и да опече обреден хляб, украсен с лозово листо. Вари се и пиле, а в бъклица се налива от най-хубавото вино. Всичко се поставя в шарена торба и с нея стопанинът се отправя към лозето. На лозето всеки стопанин се обръща към слънчевия изгрев и се прекръства три пъти. После отрязва първите три пръчки и полива мястото с червено вино, светена вода и пепел, които пази от Бъдни вечер. Лозите се пръскат със светена вода и се благославят за плодородие и берекет.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Чичо на 65

    36 4 Отговор
    Аз от както се помня,знам, че Трифон Зарезан е на 14 февруари,а ,,Бабин ден" е на 21-ви януари! Така,както и ,че ,,Йорданов и Иванов дни са съответно на 6-ти и 7-ми януари...

    Коментиран от #7

  • 3 Радой Ралин - Люти чушки

    10 8 Отговор
    Твой съм! Само твой! Точи вино и ме пой!
  • 4 коментар

    9 21 Отговор
    Всички пияндета да празнуват
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Трифон зарезан

    19 5 Отговор
    си е на 14. Февруари , но Ганьо , по - католик от Папата , реши тогава да празнува Св. Валентин !

    Коментиран от #11

  • 7 Поправка

    0 2 Отговор

    До коментар #2 от "Чичо на 65":

    БПЦ използва новоюлианския календар, който в наши дни съвпада със светския, григориански.
    А стария стил е по юлиснския календар.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 яни

    5 0 Отговор
    а какво ще правите тия кулаци с големите трактори
  • 10 Мъдрият

    7 1 Отговор
    Честит празник на всички православни християни и честит имен ден на всички именици!

    Днес, честваме велик светец мъченик Свети Трифон!

    Свети Трифон се е родил във Фригийската страна, близо до град Апамея. Още от ранна възраст върху него почивала Божията благодат и Господ му дарувал сила на чудотворство, за да Си стъкми похвала не само от устата на този младенец, но и от чудесните му дела. Във Великите Чети-Минеи се разказва много за изцеленията от всякакви болести, извършвани от светия отрок Трифон, и за изгонването на бесове от хората, обръщащи се към него.

    Така започва житието му.
    Незнайно защо този светец е свързан в нашите народни поверия с виното и лозарството, с които той е нямал нищо общо! Както виждаме и с други светци, свързвани със светски събития, с които нямат нищо общо!

    Свети Трифон, от ранна възраст посветен на Бога, привел множество хора към Христа и изцелил мнозина от болестите им, след големи мъчения, които претърпял за истината, бил увенчан с нетленен венец от Отца и Сина и Светия Дух, Единия Бог в Троица, на Когото подобава слава во веки. Амин.

    По неговите свети молитви: Господи Иисусе Христе, Сине Божий, помилуй и спаси нас! Амин!

    Коментиран от #12

  • 11 Нека отгатна

    3 4 Отговор

    До коментар #6 от "Трифон зарезан":

    Мразиш Св. Валентин, понеже никога не си имал гадже и единствените ти интимни контакти са със платени жрици?
  • 12 Идън

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "Мъдрият":

    Самият Св. Трифон е казал на Акилин,че нищо не е случайно- много от нашите обичаи са свързани със светците- хората са били вярващи и са разчитали и разчитат на закрила от тях. Селото Апамия- Фигия е било прародината на лозята- от там и на вината.На иконите Св. Трифон е изобразен с косер в едната ръка- това е трудът- в другата ръка е с кръст- символ на вярата. От запазването на лозето е зависела прехраната и затова са го избрали като покровител на лозята- да ги пазиот вредители и природни стихии- градушки.
  • 13 Серсемин

    4 4 Отговор
    Трифон- смартфон с три сим карти