Last news in Fakti

1 Февруари, 2023 16:48 3 845 5

Учени нищят самоубийствената размножителна стратегия на северната торбеста котка

  • северни кволи-
  • размножаване-
  • смърт-
  • загадка

За мъжките северни кволи сексът е смъртна присъда

Учени нищят самоубийствената размножителна стратегия на северната торбеста котка - 1
Снимка: Shutterstock

Да се размножиш и да умреш - за северния куол, известен още като северна торбеста котка, възпроизводството е равнозначно на смъртно наказание. Особеността на този малък бозайник от семейство Торбести мишки от Северна Австралия е, че е "семелпарно", което означава, че се размножава еднократно, преди да умре, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Точната причина за тази смърт обаче остава загадка за учените. Изследване, публикувано в сп. "Роял съсайъти оупън сайънс", повдига частично завесата: мъжките буквално се изтощават при съвкупление с женски, до степен да застрашат самото оцеляване на вида.

За да получат доказателство, изследователите са поставили устройства за проследяване на седем мъжки и шест женски торбести котки на остров Груут Айлънд край бреговете на австралийската Северна територия.

След 42 дни се е оказало, че мъжките са много по-активни и проявяват по-голямо усърдие от женските, които могат да преживеят до четири размножителни сезона.

И докато женските екземпляри прекарват една четвърт от времето си в почивка, мъжките "бездействат" през едва 7 процента от времето, казва ръководителят на изследването Джошуа Гашк от Университета на Съншайн Коуст, щата Куинсланд.

Механизмът на действие се оказва различен от този, засягащ торбестата мишка (антехинус) - друго еднократно размножаващо се животно, но много по-малко от куола, което е податливо на вътрешни кръвоизливи и инфекции, причинени от стреса по време на размножителния сезон.

Според изследователите оцеляването на северния куол е поставено на карта, особено след като бозайникът е подложен на натиск от инвазивни видове като жаба ага, котка и лисица.

Въпреки това, тъй като видът използва тази т.нар. самоубийствена стратегия за размножаване от хиляди години, той би трябвало да извлича полза от нея, отбелязва Джошуа Гашк. Всъщност на остров Груут Айлънд, където няма нито жаби, нито котки, северният куол се справя много по-добре.

Специалист от Университета на Куинсланд, който не е участвал в изследването, го определя като "значимо". За Ейдриън Брадли френетичната сексуална активност на антехинуса е "неустоим отговор" на отделяните от женската феромони. Свързаната с това загуба на тегло се оказва фатална за този вид, чиито представители са по-малки.

За по-големите торбести котки обаче все още не може да се направи категорично заключение защо някои мъжки екземпляри не преживяват размножителния период.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 1 Отговор
    БОЖИЧКО
  • 2 Леля Гошо

    6 1 Отговор
    Ами логичният съвет е "Повече ще ядете, по-малко ще е...."
  • 3 д-р Бостанджиев

    13 0 Отговор
    Ами и при хората една женска може да омаломощи финансово поне 4 мъжки екземпляра.
  • 4 един от многото

    5 0 Отговор
    Че то било също като при хората!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.