По препоръки на Световната здравна организация (СЗО) мазнините в менюто ни не трябва да надвишават 30% от дневния калориен прием. Това разбира се са средни стойности, а всеки от нас има индивидуални нужди.
Трябва да имаме предвид дали ще използваме мазнината за салата, пържене или печене. Ако една мазнина е здравословна в суров вид, то при термична обработка това може да се промени драстично.
Ето и кои мазнини са най-полезни за салати, за пържене и печене:
Най-добрите мазнини за салати
Масло от тиквени семки - тиквеното масло се е използвало още отпреди 300 години. В кулинарията най-често се добавя към десерти, супи, салати, сосове, яхнии.
Масло от ядки – малко по-скъпи са, но са с доста силен вкус. Достатъчно е малко количество, за да има салатата наситен вкус.
Зехтин Extra-Virgin - перфектната здравословна и лесна за купуване мазнина за овкусяване на салати.
Сусамово олио - чудесно е за овкусяване на зелеви салати. Трябва да сте много внимателни с него, защото има силен вкус.
Лененото олио е подходящо за салати и печене заради ниската си точка на димене.
Най-добрите мазнини за пържене и печене
Маслото от авокадо е чудесно за вашите кулинарни шедьоври, особено изискващи висок градус на приготвяне.
Слънчогледовото олио не е идеалният избор за мазнина за пържене, но достъпната му цена го прави предпочитана мазнина за много домакинства. Рафинираното олио започва да пуши при температура 227 градуса, а нерафинираното - едва при 107. Така че ако говорим за пържене, по-добре е да използваме рафинирано олио.
Рапично масло - това е чудесно масло за готвене, защото вкусът му е неутрален, има лека текстура, висока толерантност към топлина.
Кокосовото масло е идеално за пържене. То съдържа 90% наситени мастни киселини, може да понижи нивото на холестерола в организма.
И още един лесен ориентир - мазнините с ниска точка на димене са по-подходящи за овкусяване на салати и ястия, след като са били приготвени. Мазнините с високатемпература на димене се препоръчват за пържене и печене.
Ето каква е точката на димене на различните мазнини:
- Кокосово масло –до 177° C
- Бадемово олио – до 220° C
- Слънчогледово олио, нерафинирано – до 107° C
- Слънчогледово олио, рафинирано – до 227° C
- Ленено масло – до 107°C
- Студено пресован зехтин –до 160°C
- Студено пресован зехтин с ниска киселинност 207°C
- Зехтин Virgin – до 216°C
- Обикновено краве масло – до 177°C
- Сусамово, нерафинирано – до 177°C
- Сусамово масло 210°C
- Масло от гроздови семена – до 216°C
- Царевично, рафинирано масло 232°C
- Царевично, нерафинирано масло – до 160°C
- Свинска мас – до 180°C
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 оня с магарето
Коментиран от #8, #9
21:11 05.02.2023
2 Окраин4ев
21:15 05.02.2023
3 Истината
21:16 05.02.2023
4 Ммм
21:22 05.02.2023
5 Ром Бакарди
21:30 05.02.2023
6 Иван
22:09 05.02.2023
7 Този коментар е премахнат от модератор.
8 Сикрет сървис
До коментар #1 от "оня с магарето":
Щурците и глистите в палмово стават най-вкусни и американски!Бай ви Дън, що мислите е толкоз умен и жизнен по самолетните стълби!
Коментиран от #11
22:17 05.02.2023
9 нннн
До коментар #1 от "оня с магарето":
Смях се до сълзи. Браво! Ще те почерпя едни пълнени щурчови бутчета.Коментиран от #10
22:19 05.02.2023
10 Моарейн
До коментар #9 от "нннн":
А, моля, моля! Какви са тия глезотии, бе? Вие с колегата под № 1 знаете ли какъв въглероден отпечатък оставят тия пържени скакалци и тия панирани щурчови бутчета! Суровоядство му е майката.22:40 05.02.2023
11 Този коментар е премахнат от модератор.
12 жълтопаветна мъpша от козяк
03:19 06.02.2023
13 12345
09:08 06.02.2023