Last news in Fakti

5 Февруари, 2023 21:00 9 298 13

Кои са най-полезните мазнини за готвене?

  • мазнини-
  • готвене-
  • салати-
  • пържене-
  • здраве

Вижте кои мазнини са подходящи за салати и кои за пържене и печене

Кои са най-полезните мазнини за готвене? - 1
Снимка: Shutterstock

По препоръки на Световната здравна организация (СЗО) мазнините в менюто ни не трябва да надвишават 30% от дневния калориен прием. Това разбира се са средни стойности, а всеки от нас има индивидуални нужди.

Трябва да имаме предвид дали ще използваме мазнината за салата, пържене или печене. Ако една мазнина е здравословна в суров вид, то при термична обработка това може да се промени драстично.

Ето и кои мазнини са най-полезни за салати, за пържене и печене:

Най-добрите мазнини за салати

Масло от тиквени семки - тиквеното масло се е използвало още отпреди 300 години. В кулинарията най-често се добавя към десерти, супи, салати, сосове, яхнии.

Масло от ядки – малко по-скъпи са, но са с доста силен вкус. Достатъчно е малко количество, за да има салатата наситен вкус.

Зехтин Extra-Virgin - перфектната здравословна и лесна за купуване мазнина за овкусяване на салати.

Сусамово олио - чудесно е за овкусяване на зелеви салати. Трябва да сте много внимателни с него, защото има силен вкус.

Лененото олио е подходящо за салати и печене заради ниската си точка на димене.

Най-добрите мазнини за пържене и печене

Маслото от авокадо е чудесно за вашите кулинарни шедьоври, особено изискващи висок градус на приготвяне.

Слънчогледовото олио не е идеалният избор за мазнина за пържене, но достъпната му цена го прави предпочитана мазнина за много домакинства. Рафинираното олио започва да пуши при температура 227 градуса, а нерафинираното - едва при 107. Така че ако говорим за пържене, по-добре е да използваме рафинирано олио.

Рапично масло - това е чудесно масло за готвене, защото вкусът му е неутрален, има лека текстура, висока толерантност към топлина.

Кокосовото масло е идеално за пържене. То съдържа 90% наситени мастни киселини, може да понижи нивото на холестерола в организма.

И още един лесен ориентир - мазнините с ниска точка на димене са по-подходящи за овкусяване на салати и ястия, след като са били приготвени. Мазнините с високатемпература на димене се препоръчват за пържене и печене.

Ето каква е точката на димене на различните мазнини:

  • Кокосово масло –до 177° C
  • Бадемово олио – до 220° C
  • Слънчогледово олио, нерафинирано – до 107° C
  • Слънчогледово олио, рафинирано – до 227° C
  • Ленено масло – до 107°C
  • Студено пресован зехтин –до 160°C
  • Студено пресован зехтин с ниска киселинност 207°C
  • Зехтин Virgin – до 216°C
  • Обикновено краве масло – до 177°C
  • Сусамово, нерафинирано – до 177°C
  • Сусамово масло 210°C
  • Масло от гроздови семена – до 216°C
  • Царевично, рафинирано масло 232°C
  • Царевично, нерафинирано масло – до 160°C
  • Свинска мас – до 180°C


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 оня с магарето

    32 3 Отговор
    щурците в каква мазнина се пържат?

    Коментиран от #8, #9

  • 2 Окраин4ев

    23 16 Отговор
    Руснаците пържат натовците в Окрайна
  • 3 Истината

    28 4 Отговор
    Най е хубаво да си изпържиш нещо с мас
  • 4 Ммм

    27 3 Отговор
    Пържени картофи с мас ...!
  • 5 Ром Бакарди

    13 8 Отговор
    Идно време кат удряхми гусито, баба ми топеше джомеркити и ут получената мазнина, след като я прецедеше през тензух, прайши таквиз мекици и пражеше вав нея.......изяждах идно десет, порасени сас пудра захар. А сига ко....зихтин! Ау, ша грамна- салати, кюфтаци, сичку сас зихтин....щот идно време баба ми сякаш секи ден прайши манджи сас зихтин.
  • 6 Иван

    15 3 Отговор
    Какви глупости има в статията просто не е истина. Кокосовото масло не сваля холестерола дрогари
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Сикрет сървис

    17 4 Отговор

    До коментар #1 от "оня с магарето":

    Щурците и глистите в палмово стават най-вкусни и американски!
    Бай ви Дън, що мислите е толкоз умен и жизнен по самолетните стълби!

    Коментиран от #11

  • 9 нннн

    11 3 Отговор

    До коментар #1 от "оня с магарето":

    Смях се до сълзи. Браво! Ще те почерпя едни пълнени щурчови бутчета.

    Коментиран от #10

  • 10 Моарейн

    12 3 Отговор

    До коментар #9 от "нннн":

    А, моля, моля! Какви са тия глезотии, бе? Вие с колегата под № 1 знаете ли какъв въглероден отпечатък оставят тия пържени скакалци и тия панирани щурчови бутчета! Суровоядство му е майката.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 жълтопаветна мъpша от козяк

    6 0 Отговор
    муайте само палмово масло! скоро и най-полезните бръмбари и хлебарки!
  • 13 12345

    0 0 Отговор
    Рапица