Last news in Fakti

7 Февруари, 2023 11:45 2 846 17

Как известните българи реагираха на трагичното земетресение в Турция

  • земетресение-
  • турция-
  • известни българи-
  • трагедия-
  • помощ-
  • подкрепа

"Има дни, в които всички трябва да сведем глави и да се помолим!", написа Христо Стоичков в социалната мрежа

Как известните българи реагираха на трагичното земетресение в Турция - 1
Снимка: БГНЕС

Ден след мощния трус - тотално разрушение в Турция и Сирия след силните земетресения вчера с магнитуд 7,8 и 7,5. Издирването на оцелели не спира, като следващите часове са решаващи за спасяването на човешки животи в Турция и Сирия, тъй като минусовите температурите крият сериозен риск за хората, останали под руините.

"Има дни, в които всички трябва да сведем глави и да се помолим! Всички без изключение! Аз, моето семейство и приятелите ми сме заедно с пострадалите в Турция и Сирия! Бъдете и вие с тях!!!", призова за подкрепа във Фейсбук страницата си футболната ни легенда Христо Стоичков.

"След ужаса в Турция и Сирия днес: тук още по-мила ми е всяка птичка и всяка мъничка тревичка. В каква благословена земя имаме късмета да живеем! Покой на мъртвите, милост за живите. Солидарност с комшиите!", написа в социалната мрежа писателят Захари Карабашлиев.

"Дълбоко съм натъжена от опустошителните земетресения, които удариха Турция и Сирия. Моля, дарете в следните надеждни и прозрачни организации, за да помогнете в усилията за помощ на пострадалите. Аз се моля се и нека всички се молим повече хора да бъдат спасени и намерени живи!", призова шеф Силвена Роу в Инстаграм профила си.

"Цял ден не намирам сили да напиша нещо смислено, защото няма нищо смислено в такива трагедии. Няма и достатъчно думи за съболезнования. Просто няма. Тогава виждаш как светът, който е запазил доброто в себе си, се задвижва. И помага. Понякога, колкото и грозно да е и болезнено, си мисля, че всичко това ни се праща периодично, за да ни напомни колко сме всъщност безвластни, колкото и да сме се окопали във власт. Колко сме всъщност преходни, като си мислим, че най-важните ни задачи и тегоби са си само наши. Няма да пиша повече. Нямам думи, а само огромни, дълбоки и най-искрени съболезнования към Турция и Сирия. Към пострадалите и техните близки. Към хората, чийто живот никога повече няма да се мери с малките неща. Гордея се, че имам приятели, които заминават да помагат! Гордея се, че България е част от ЕС, който незабавно отключи механизми за помощ и показа още веднъж светът, в който си заедно и в добро и лошо. Както искайте го наричайте. Аз съм благодарна, че съм част от тази цивилизация. Бог да прости жертвите, а ние да помним!", написа Кремена Кунева от "Демократична България" във Фейсбук профила си.

"Важно е да се действа бързо – всеки час е от значение. Следващите две денонощия са от критично значение", написа издателят Манол Пейков, като призова за събиране на най-нужните неща в момент: палатки (за останалите без покрив при минусови температури), одеала, спални чували и спасителни одеала (от спасително фолио).

Писателят Радослав Бимбалов изрази възмущението си от реакцията на режисьора на "Ботев" Максим Генчев, който направи препратка между трагичното земетресение и годишнината от обесването на Апостола на свободата Васил Левски, пише ladyzone.bg.

"Трагедията - 150 години от обесването на Левски, трагично се стовари в Турция... амин" - това написа Генчев във Фейсбук профила си по повод трагедията в Турция и Сирия, която отне живота на над 4300 души. Коментарът му предизвика същиснко цунами от гняв и възмущение, като бързо беше изтрит от социалната мрежа.

"Понеже всички споделяме възмущение от противната реплика на Максим Генчев днес, нека утре не забравяме кой ни го набутва между очите - този придворен режисьор на президента, финансиран и от данъците ни, излъчван в прайм-тайм на обществената ни телевизия. Той не е един. Много са тези, които ни дресират, учат ни на безчовечност. Бог да прости горките хора в Турция и Сирия. Незаслужени мъки са това. Несравними", написа Бимбалов във Фейсбук страницата си.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    11 2 Отговор
    Яжте, пийте и си носете новите дрехи! Докато е време.
  • 2 ТаУмВзе

    25 2 Отговор
    СПРЕТЕ ДА СЕ ГАВРИТЕ СЪС ЗАГИНАЛИТЕ, ЗА ДА СИ ПРАВИТЕ РЕКЛАМКА!

    Коментиран от #6, #10

  • 3 ХАХАХА

    22 1 Отговор
    А вие какво очаквате да напишат на страницата си ,злорадство ? И без това това са кухи думи написани да покажат уж съпричастност към трагедията. Повече от сигурен съм за съпричастността на обикновените хора ,отколкото тези ,които ни ги бутате в лицата.
  • 4 Съпричастен

    3 16 Отговор
    Преместих си го от единия крачол в другия 😆

    Коментиран от #17

  • 5 Кой го

    16 2 Отговор
    интересува как били реагирали някои си някому известни ! Пиар с огромната трагедия на хиляди семейства , хиляди са и без покрив над главите си , включително малки дечица......
  • 6 честен ционист

    1 3 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    Правят рекалама на деди Едмонд.
  • 7 Търновец

    11 1 Отговор
    Съжалявам за жертвите в Турция и Сирия, но в строителството в Търново се използува изключително некачествен Турски център който се лющи на втора-трета година, даже и фирмите дето строят в гробищата отказват да дадат гаранция, даже не искат да подпишат договори

    Коментиран от #9

  • 8 зевзек

    12 1 Отговор
    Силвено, Силвено, колко години си живяла в УК, английския не си го научила, бийн минало време вместо бийнг, което е правилното, добре че не обслужваш ти клиентите, че няма да ги разбереш какво поръчват
  • 9 Търновец

    11 3 Отговор

    До коментар #7 от "Търновец":

    Горе става въпрос за Турски цимент - много некачествен- мафиотска работа
  • 10 що стана ма

    2 11 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    ривеш за турските си братушки 😆
  • 11 НИКОИ

    9 7 Отговор
    КАКВО ЩЕ КАЖАТ ЗА ХААРП АМЕРИКАНСКОТО ОРЪЖИЕ КОЕТО ПРЕДИЗВИКВА ТРУСОВЕ ЗА ДА НАКАЖАТ ТУРЦИТЕ ЗА СВОЕТО НЕПОДЧИНЕНИЕ
  • 12 А къде беше Стоичков

    10 8 Отговор
    Като убиха българското ни момче полицай на турската граница. Набързо потулиха случая и кзкараха убийците луди овчари. Никакво извинение и съчувствие от Турция.
  • 13 Както винаги

    12 0 Отговор
    Лицемерно, нагло и безпардонно са реагирали. ,ние сме с вас,, и т.н. ама не са с тях! ,,звезди,, ко да ги праиш. От всичко гледат да си правят реклама, вместо да скочат в ботушите и гащеризоните и да отидат да помагат. То пък, не дай си боже, да отидат на терен всичките камери и фотоапарати ще трябва да са насопени към тях. Глупци с глупци. Известни били -да с глупостта и лицимерието си.
  • 14 ТИР

    7 0 Отговор
    А какво биха казали известните Българи за разрухата в северозападна България, по селата без болнични заведения,банки ,банкомати,училища,магазини а хората подложени на набези без работа,,,
    Турция е с голяма икономика и ще се оправи ,,,
  • 15 Пенсионер

    8 9 Отговор
    Не знаех че сме толкова озлобен народ(според коментарите)

    Коментиран от #16

  • 16 Незнайко

    7 1 Отговор

    До коментар #15 от "Пенсионер":

    Не знаех, че така си се откъснал от българската действителност (според коментара ти)...
  • 17 Aнонимен

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Съпричастен":

    И това де го местиш утре може да остане под някой бетонен блок, гаранция йок.