8 Февруари, 2023 05:00, обновена 8 Февруари, 2024 04:34 8 986 6

Кой има имен ден днес, 8 февруари

  • свети пророк захария-
  • празник-
  • църква

Почитаме паметта на Свети пророк Захария

Кой има имен ден днес, 8 февруари - 1
Снимка: Фейсбук

На 8 февруари почитаме паметта на Свети пророк Захария. Той е единадесети от малките пророци.

Свети пророк Захария предсказал, че един ден тържествено в Йерусалим ще влезе Синът Божий Иисус Христос. После ще бъде предаден за 30 сребърника. Ще бъде разпънат на Кръста, а апостолите ще се разбягат по време на Христовите страдания.

Свети пророк Захария се нарича още Сърповидец, защото получил видение – един слизащ от небето сърп, който покосява неправедните люде.

Пророкът починал в последните години от царуването на персийския цар Дарий Хистасп, около 520 г. преди Христа.

Захарий се чества още и на 24 март и 5 септември.

Какво означава името Захари?

Името е с древно еврейски произход и означава "Божия памет". Популярно е не само в България, но и в Русия, Грузия и Армения.

Той е уравновесена, здраво стъпила на земята личност. Отговорен и трудолюбив. Семейството за него е приоритет и винаги може да разчита на неговата подкрепа. Захари е домошар, тъй като по природа е плах и стеснителен и не се чувства комфортно в шумни компании. Добър приятел е, готов е да прави саможертви за близките си.

В любовта обаче е влюбчив и всеотдаен. Когато Захари обича, той е склонен да пренебрегне своите интереси. Що се отнася до брак, той се жени на млади години. Привързан е към съпругата и децата си и не изневерява. Ще е щастлив с жена, която носи името Анна, Валентина, Вера, Елисавета, Едит, Ева, Ирина, Надежда, Наталия, Олга. Бракът му с Александра, Светлана, Ина, Дария може да му донесе проблеми.

Празнуват Захари, Захарин, Зашо, Зарин, Зарко, Заро, Захарина, Зара, Заша.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Глюкозий

    7 12 Отговор
    Това явно е празника на диабетиците.
  • 2 Захарин, захар, зарин,

    4 9 Отговор
    зоман и знайни и незнайни имена като сульо и пульо. Както и Генчо, пенчо, Атанас и аз…
  • 3 С една дума

    5 8 Отговор
    чист педраз.
  • 4 Мъдрият

    5 2 Отговор
    Честит празник на всички православни християни и честит имен ден на имениците!

    Днес се чества паметта и на свети великомъченик Теодор Стратилат:

    Великомъченик Теодор, родом от град Евхаита, живял в началото на ІV век през времето на императорите Константин и Линикий и се славел в страната със своите добродетели, мъдрост, красота и храброст. Той бил назначен за стратилат (воевода) в град Ираклия, близо до Черно море. Теодор мъдро управлявал поверения му град и мнозина, като виждали добродетелите му, приемали християнската вяра.

    Но императорът Ликиний, който вътрешно бил езичник, го подложил на много мъчения заради християнската му вяра.Теодор свършил мъченичеството си чрез посичане с меч.

    Страданията на светия великомъченик и неговата твърда вяра станали причина да приемат християнската вяра много жители на града и много войници.

    По неговите свети молитви: Господи Иисусе Христе, Сине Божий, помилуй и спаси нас! Амин!

    Коментиран от #5

  • 5 Бай Ху (By Who)

    4 3 Отговор

    До коментар #4 от "Мъдрият":

    Днес съм малко по доволен от вашия трактат по светите жития гпсподин Мъдър, че нещо напоследък бехте почнали да претупвате нещата, ала бала господи помилуй, амин... и айде кой от къде е. Не може така да се претпва.
  • 6 Идън

    1 2 Отговор
    Името Теодор или Тодор означава Божи дар.Но на 08 февруари не е празник- а се почита паметта на Теодор Стратилат- на тази дата е бил посечен. Стратилат означава пълководец- но в преносен смисъл- т.е. с оръжията на вярата той се е борил и изгубва живота си . Празнува се на 08 юни- пренасянето на неговите мощи от Хераклия в родния му град- Евхаита. Наблизо има манастир с името на Теодор Стратилат и на тази дата се празнува летния Тодоровден. Преди това се събира боб и се вари на мястото. Всеки носи погача и попът освещава хляба и боба- а после поръсва със светена вода босилек- здравец и чимшир и хората за здраве.