Last news in Fakti

17 Февруари, 2023 12:45 1 084 6

Затоплянето на Световния океан нарасна до рекордни стойности

  • световен океан-
  • затопляне-
  • глобално затопляне-
  • рекордни стойности

Това сочи проучване на 24 учени от 16 института в света

Затоплянето на Световния океан нарасна до рекордни стойности - 1
Снимка: Shutterstock

Затоплянето на Световния океан продължава да достига нови рекорди, като 2022 г. е била най-топлата в историята на човечеството, установи ново проучване, цитирано от Синхуа, предава БТА.

Изследването, проведено от екип от 24 учени от 16 института основно в Китай, САЩ и Италия, е публикувано в международното списание „Адвансиз ин атмосферик сайънсиз“.

В сравнение с 2021 г., предишната най-гореща година, регистрирана някога, горните 2000 метра на океаните на Земята са погълнали по-голямо количество топлина, което е „достатъчно, за да закипят 700 милиона чайника, всеки от които съдържащ 1,5 литра вода“, казва Чън Лицзин, научен ръководител и изследовател от Института по атмосферна физика към Китайската академия на науките.

Учени: Гренландия е била най-топла от 1000 години

Затоплянето на океаните е ключов показател за количествена оценка на изменението на климата, тъй като повече от 90% от глобалната топлина попада в океаните. Експертът смята, че увеличаването на температурата на океаните е още едно доказателство за глобалното затопляне.

От 2017 г. насам рекордите за затопляне на океаните се чупят почти всяка година. Поради забавената реакция на океана на глобалното затопляне, тенденцията на нарастване на океанските температури ще се запази в продължение на десетилетия, отбелязва Чън.

Освен температурите, проучването изчислява и солеността на океанската вода и установява, че в районите с висока соленост се наблюдава увеличение на концентрацията на сол, докато при районите с по-ниска соленост е обратното.

Моделът „соленото става все по-солено, докато прясното става все по-свежо“ също достига най-високото си регистрирано ниво през 2022 г., се съобщава в проучването.

Затоплянето на океаните води до повишаване на морското равнище и до по-екстремни метеорологични условия под формата на силни бури и урагани. Освен това водните маси стават по-малко ефективни в абсорбирането на въглерода, което води до задържане на повече въглероден диоксид, емитиран от човека, в атмосферата, което задълбочава глобалното затопляне.

По-добрата осведоменост и разбиране на промените в топлината и солеността на океана са основа за действията за борба с изменението на климата - допълва Чън, обяснявайки значението на изследването.

В проучването учените споделят и данни за океаните, установени през миналата година от китайския Институт по атмосферна физика и Националната агенция за океански и атмосферни изследвания на САЩ.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аквамен

    1 1 Отговор
    Много ми е жега
  • 2 Кака Наска Байконурова

    1 1 Отговор
    На мен като ми се стопи леда в стакана с водочка, не прелива през ръба. Земята е ПЛОСКА. Нов лед идва на мястото на стария. Великата Ледена стена обгражда океана.
  • 3 ДДРОнег

    1 2 Отговор
    Запазването на природата, борбата с климатичните промени, оказването на помощ след природните катастрофи са достатъчно тежки !!!
    Трябва ни мир и свобода, не война и диктатори, които усложняват и без това трудния живот на милиони хора !!!
  • 4 Лъжат

    4 1 Отговор
    като копанари. Това е мантра на глобалистите, за налагане на тотален контрол и всевластие. Психопатите не се отказват от плановете си.
  • 5 Някой

    5 0 Отговор
    Да ви кажа, убеден съм, че същите тези учени ще направят друго проучване, в което резултатите ще са точо обратните, стига да им се плати за това. Както име платено, за да излязат с настоящото изследване.
  • 6 ФАКТ

    0 0 Отговор
    Сметай колко урина и фекалий се изливат в реки,морета,океани ...Глада му е майката !