Българското бяло саламурено сирене влезе в класацията на Taste Atlas за най-добрите сирена на света. Според нея най-хубавото сирене в света е пармиджано, а на 19-о място е именно родното бяло саламурено сирене.
"Българското сирене е произведено от краве, козе или овче мляко. То се характеризира с нежна, влажна и ронлива текстура и свеж вкус. Известно е също като българска фета и бяло саламурено сирене. Освен в България сиренето е много популярно и в Македония, Румъния, Албания и Гърция. Обикновено се сервира със супи и салати, въпреки че може да се използва и в множество печива. Сиренето често присъства в популярни ястия като тутманик и баница", разказва за българския деликатес Taste Atlas, пише"24 часа".
Taste Atlas e пътеводител за традиционна храна, който събира автентични рецепти, рецензии на критици за храна и изследователски статии за популярни съставки и ястия.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Гаглей
10:39 18.02.2023
2 Пепа
Коментиран от #9
10:41 18.02.2023
3 Студопор
Коментиран от #14
10:42 18.02.2023
4 Последния Софиянец
Коментиран от #18, #23
10:42 18.02.2023
5 Пич
10:45 18.02.2023
6 Бонев
10:47 18.02.2023
7 Българка
Коментиран от #12, #25
10:48 18.02.2023
8 достойно място
Винаги е било така. Преди години гърци, на гости в България не повярваха, че в нашите магазини няма от прекрасното българско сирене, което си купуват в Гърция. И в същото време питаха, дали маслините са наистина внос от Гърция, защото маслини , с подобно качество, изобщо не се допускат до магазините им, а се ползва за производство на пасти и зехтин.
10:49 18.02.2023
9 РЕАЛИСТ
До коментар #2 от "Пепа":
Истинското е за конкурси. В магазините такова няма.10:51 18.02.2023
10 Павел пенев
Коментиран от #26
10:55 18.02.2023
11 Дедо
10:56 18.02.2023
12 РЕАЛИСТ
До коментар #7 от "Българка":
Абе булка, не разбра ли, че социализма си отиде. При капитализма няма регулиране на цените. Колкото иска толкова ще ти го продава. По кой закон ще ги наказваш. За стихиен регулатор на пазара не си ли учила по Политическа икономия.10:57 18.02.2023
13 бг Сталин
10:58 18.02.2023
14 Разбирач
До коментар #3 от "Студопор":
Пармиджано реджано е наименованието на сиренето. Пармезан е всяко настъргано неизвестно твърдо сиренеКоментиран от #51
11:02 18.02.2023
15 Дегустатор
Коментиран от #21
11:04 18.02.2023
16 Мими
Защото ние си ядем боклук сирене попринцип
11:06 18.02.2023
17 смешарки
11:06 18.02.2023
18 мдаа
До коментар #4 от "Последния Софиянец":
Гледай си манджите и не се бъркай в работата на вещите лица!11:09 18.02.2023
19 ха сега де!
11:18 18.02.2023
20 🇧🇬 МАЙ Х @ Й ‼️
11:19 18.02.2023
21 ПалавНИК
До коментар #15 от "Дегустатор":
Класацията е доста тенденциозна и понамирисва на платена. Не виждам нито едно от любимите ми нидерландски сирена, както и швейцарски. След като съм опитал от френските сирена, българското ми е доста постно. Не че мога д възприема качамак с нещо друго освен българско сирене, но напоследък се шовиши цената му до равнището на европейските.... Изобщо не е същото.В Гърция съм ял българско сирене със стафиди на фурна. Доста добро попадение е. 😉
Коментиран от #38
11:21 18.02.2023
22 Ъхъ виц....
11:21 18.02.2023
23 ха, ха, ха
До коментар #4 от "Последния Софиянец":
Ти нали беше бизнесмен с няколко ресторанта и пекарни бе?11:22 18.02.2023
24 Дааааа
Коментиран от #28
11:24 18.02.2023
25 франсето
До коментар #7 от "Българка":
Както винаги,българина чака някой друг да му помогне,да свърши нещо вместо него.Не може само да произвеждаш мляко и да ревеш наляво и надясно,че не ти го изкупуват за5лв литъра,примерно. Много хора в Европа,които искат да работят и го разбират този бизнес,правят затворен цикъл. Давам пример - Произвеждаш мляко,преработваш в сирена ,кашкавал и масло и го продаваш в малкия си магазин.Може да се добави кисело мляко и други млечни продукти,но трябва да се работи,а българина е станал мързелив и иска да стане милионер за една вечер.Коментиран от #30, #42, #44
11:26 18.02.2023
26 Този коментар е премахнат от модератор.
27 Мишел
Впрочем, при соца българското сирене по БДС се правеше от 3 литра мляко и отговаряше на описанието в информацията горе.
Сега няма БДС, затова сиренето се прави от нещо като мляко и от над 7 литра.
11:36 18.02.2023
28 Е и какво?
До коментар #24 от "Дааааа":
Трябва да използваме резултата,а не да говориме само .Зад нас са всички испански ,немски и гръцки сирена и кашкавали.А това не е никак малко като за начало.Коментиран от #29
11:39 18.02.2023
29 РЕАЛИСТ
До коментар #28 от "Е и какво?":
Ти наистина ли вярваш , че сиренето ни е уникално. Доказани сирена в световен мащаб не са тук. Винаги бих предпочел гръцка Фета, гръцко бяло сирене, Чедър, Гауда, Ементал, Едам, синьо сирене, френско Бри и Камамбер.Коментиран от #45
11:51 18.02.2023
30 Последния Софиянец
До коментар #25 от "франсето":
Опитай да направиш мандра и ще те смачкат.Нямаш понятие от бизнес в България.11:52 18.02.2023
31 Гост
12:10 18.02.2023
32 шири
12:20 18.02.2023
33 бомбата
12:21 18.02.2023
34 наоми
12:24 18.02.2023
35 ех, навремето
12:32 18.02.2023
36 Иван
Коментиран от #39
12:51 18.02.2023
37 Анонимен
Коментиран от #40
13:10 18.02.2023
38 111111
До коментар #21 от "ПалавНИК":
Много ти разбира муцуната. Българското е номер 1.Коментиран от #43
13:24 18.02.2023
39 объркАл си се
До коментар #36 от "Иван":
Хубава работа, ама римлянска.13:26 18.02.2023
40 Факт
До коментар #37 от "Анонимен":
Наскоро пътувайки, с жена ми спряхме на Юндола и алчни за натурални продукти, си купихме по кило и отгоре сирене, масло и кашкавал и познай... - изхвърлихме всичко - беше миризливо, вонящо даже - на обор, вкисня и тор...ПС: само споделям горчив опит ☹️
13:28 18.02.2023
41 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ
Коментиран от #46
13:29 18.02.2023
42 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ
До коментар #25 от "франсето":
Предпочитат да го предават, Като го кандилосат с вода и послеф да се оплакват за ниска изкупна цена.По хитрите му вземат мазнината и слагат палмова и го продават хем кандилосано хем без естественна мазнина,а с палмова!Това е бг -производителя!13:35 18.02.2023
43 ПалавНИК
До коментар #38 от "111111":
Ако никога не си опитвал нещо друго сигурно е нимер едно.... Сигурно и планините ни са номер едно. След две години в Алпите мога да те информирам че нито едното, нито другото е истина.Коментиран от #47
13:37 18.02.2023
44 ПалавНИК
До коментар #25 от "франсето":
Живял съм в провинция Савой една година. Местното магазинче, което продаваше само местни продукти не се радваше на интерес. Даже почти никакъв. За разлика от петъчния пазар на селскостопански продукти, например.Не знам от кой департамент са ти наблюденията, но в планината изобщо не е доходоносно магазинчето. Дори и вината вървяха слабо, което е особено показателно.
13:42 18.02.2023
45 говориш глупости
До коментар #29 от "РЕАЛИСТ":
Сирената с плесен са една от най-противните храни, които съм опитвала. А гръцката Фета не може да се мери с българското бяло саламурено сирене. Останалите видове са правени по друга технология и сравнението е неподходящо.Коментиран от #54
13:46 18.02.2023
46 така ли
До коментар #41 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":
И гърците правят саламурено сирене. Него как го наричат?13:49 18.02.2023
47 А аз ще ги кажа, че
До коментар #43 от "ПалавНИК":
Преди много години го изнасяхме в Европа, дори в Алпите!13:51 18.02.2023
48 Един
15:13 18.02.2023
49 Даниел
16:36 18.02.2023
50 Този коментар е премахнат от модератор.
51 Студопор
До коментар #14 от "Разбирач":
Иди в кварталния и питай за "Пармиджано реджано", да видиш леля Сийка какъв реджано ще ти даде... Все едно да очакваш от италианците да ти кажат "Бяло саламурено сирене" така, както ние го казваме... Нали ще си го кажат на италиански, както те си го произнасят... Ама българина е много европеец - той си казва "Пармиджано" даже с интонацията на Луиджи.Че като седнеш довечера да хапнеш едно Реджано, може и да добавиш едно "бЕнне! бЕне!" за разкош.
19:00 18.02.2023
52 Ели
19:24 20.02.2023
53 4×4
20:23 20.02.2023
54 Да ти кажа
До коментар #45 от "говориш глупости":
Значи не си яла Фета, за да говориш тия глупости. Най-добрата фета е на Додони..а за останалите млечни произведения да не говорим. Нашето бе много хубаво, ама преди 30 години. Както и киселото ни мляко ..в онези бурканчета, дето с нож да го режеш. А сега, най-вкусния таратор си го правя с гръчкото страгисто, а не с водоляка, дето го продаат в нашите магазини...08:06 23.04.2023