Last news in Fakti

18 Февруари, 2023 14:07 2 386 10

Карнавалът в Рио де Жанейро се завърна в пълния си блясък (СНИМКИ)

  • рио де жанейро-
  • карнавал-
  • бразилия-
  • южна америка

Най-мащабното събитие в Бразилия бе възобновено без никакви мерки и ограничения след пандемията

Карнавалът в Рио де Жанейро се завърна в пълния си блясък (СНИМКИ) - 1
Снимки: БГНЕС/ EPA

Карнавалната лудост отново обзема Рио де Жанейро с вълна от оптимизъм след края на ограниченията заради COVID-19 и смяната на правителството в Бразилия, предаде Франс прес.

Още от миналия уикенд музикалния шествия изпълват улиците, докато школите по самба изпипват последните детайли от своите пищни паради, които ще бъдат организирани в нощта на неделя и понеделник. Шоуто обещава да бъде грандиозно, с монументални платформи с височината на многоетажни сгради и хиляди костюмирани танцьори от школите, които до зори дефилират едни след други по прочутия самбодром, информира БТА.

Публикация, споделена от Rio de Janeiro (@riodejaneiro._)

Тази година парадите се завръщат към традиционното си провеждане. Миналата година те бяха отложени с два месеца заради увеличения брой на случаите на COVID-19. През 2021 г. карнавалът беше изцяло отменен заради пандемията.

Тазгодишното издание е първото без ограничения, но и първото след завръщането на власт на левия президент Лула да Силва, който победи крайнодесния си предшественик Болсонаро на президентските избори.

Празненствата започнаха официално вчера, когато кметът Едуардо Паеш предава ключовете на града на "крал Момо".

"С голяма радост, в чест на живота, на демокрацията, предавам ключовете на крал Момо", каза кметът Едуардо Паес, издокаран със сламена шапка, по време на пъстрата церемония в официалната си резиденция.

Всяка вечер се очаква самбодромът да посреща около 100 000 души, сред които 70 000 зрители и хората, които дефилират за 12-те школи по самба, участващи в голямото карнавално съревнование. Всяка формация има на разположение между 60 и 70 минути, за да дефилира по "Маркес де Сапукай" - улица с дължина около 700 метра, заобиколена от трибуни. Школите ще трябва да съблазнят публиката, но също и журито, което ще ги оценява по критерии като тема на парада, ударни инструменти, качество на платформите и костюмите.

По време на последните карнавални издания някои от парадите бяха повече или по-малко открито критични към правителството на Болсонаро, обвинявано в дискриминация на малцинствата и жертване на бюджетите за култура.

Тази година няколко школи са избрали да подчертаят африканските корени на Бразилия, емблематичните фигури на самбата или културните традиции на бедните райони на североизтока.

Карнавалът е огледалото на Бразилия. След тези мрачни времена, както в популярната култура, така и в политиката, Бразилия трябва да изтъкне най-доброто от себе си. Изборът на теми не е случаен, това е светлината след мрака, казва Леандро Виейра, артистичен директор на една от школите.

,,Отвъд социалните критики, тазгодишният карнавал е голяма проява на радост, празник на живота, на преодолените трудности'', казва Адаир Роша, директор на културния отдел на университета на щата Рио.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Деморакцията

    3 3 Отговор
    Джендъри, сър!

    Помощ, лошите американци
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Читател

    3 6 Отговор
    Цигания разврат болести това е то карнавала

    Коментиран от #10

  • 4 Я го знам ...

    1 6 Отговор
    Рио е най-пропадналия град в Латинска Америка ! Меделин пасти да яде !
  • 5 Ужастъ

    2 1 Отговор
    тотална цигания
  • 6 джо

    0 0 Отговор
    нашият парламентарен карнавал кога ще започне,вожда на племето шопи какво говори
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 МИНУВАЧ

    0 1 Отговор
    Поне ще гледаме хубави мацки по интернета
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.