Last news in Fakti

22 Февруари, 2023 12:57 10 277 26

Най-опасните породи кучета

  • куче-
  • кучета-
  • опасно-
  • порода-
  • питбули-
  • ротвайлер-
  • овчарка

Размерът, силата на захапката, теглото и дори породата не определят колко агресивно ще бъде кучето, а начинът, по който е отгледано то

Най-опасните породи кучета - 1
Снимка: Shutterstock

Породите кучета , които се отличават със значително по-едри фигури и по-силна захапка от други не бива автоматично да бъдат заклеймявани като по-агресивни или по-опасни от дребните породи. Специалистите отбелязват, че самата порода много често няма значение за агресивността на кучето, а характерът на животното, начинът, по който е отглеждано, възпитавано и обучавано, пише actualno.com.

Мит е, че питбулите например са опасна порода. Причината за повечето инциденти с питбули обикновено се корени в начина на възпитанието им от собствениците им, които притеснително често ги превръщат в кучета за незаконни боеве и незаконно забогатяване, с което хората превръщат питбулите в агресори, целенасочено озверявайки ги.

Възпитавани правилно и своевременно, те могат да бъдат послушен член на семейството с деликатно отношение и към децата. И все пак, ако говорим за най-опасното куче в света, следва да изброим някои характеристики, които могат да превърнат кучето в най-опасното, ако реши да напада. Подчертаваме – ако реши, тоест, ако така сме го възпитавали.

Най-опасното куче в света

Сред потенциално най-опасните породи са тези, които се отличават със значително тегло, сила, мощна захапка. Подобни породи са:

  • Ротвайлер

Хората ги определят като страховито изглеждащи, а характерът им и силно развитите им охранителни инстинкти ги правят порода, от която много хора се страхуват. Ротвайлерите се считат за опасни, тъй като, ако решат да нападнат, могат да причинят сериозни увреждания на хора и други животни и дори смърт. Възпитавани правилно обаче, те далеч не са такива страшилища, за каквито мнозина ги смятат. Начинът, по който е отглеждано животното, е определящ дали ще е добро, или ще се превърне в най-опасното куче в света.

  • Немска овчарка

Тази изключително интелигентна порода, която чудесно се отглежда съвместно с деца и други животни, може да стане една от най-опасните, ако е обучена да защитава семейството си и територията си и сметне, че са застрашени. Така кротко куче се превръща в потенциален убиец. Следва да се възпитава и обучава внимателно, умело от професионалисти, за да се избегне тази опасност.

  • Питбул

Да поговорим и за така обсъжданите питбули. Факт е, че инцидентите с тях са много в световен мащаб. Обратната им захапка, силата, мощта им ги прави опасни, а някои собственици ги озверяват, за да ги употребяват за незаконен бизнес, но ако са отгледани с внимание и добро отношение, питбулите всъщност са кротки и послушни. Много специалисти, отгледали и възпитали правилно питбул свидетелстват, че по-послушно и умно животно рядко се намира сред кучетата. Извратеният стремеж на стопаните да превръщат питбулите в агресори е причината за множеството инциденти в световен мащаб.

  • Кавказка овчарка

В природата на тази порода е да защитава. Тя е създадена за тази цел и често, макар да се отглежда днес в дома, а не в планината, където да пази овцете от вълците, това куче си остава нападателно, ако почувства, че домът или хората му са застрашени. Така се превръща в опасност за околните. Собствениците следва да знаят тези особености на характера му и да се погрижат да не се допускат инциденти. Неправилно социализиране или обучение на тази порода води до проява свирепи и неуправляеми тенденции и поведение, с които кучето мисли, че защитава своите хора. Бъдете внимателни – разходка на повод и с намордник.

  • Кане корсо

Наследникът на бойните кучета, използвани от римляните в битки, трябва да се обучава и социализира от ранна възраст, за да не се превърне в опасно за околните куче.

  • Бултериер

Породата е забранена за отглеждане в редица страни, тъй като се слави с неподчинение, своенравност и с чести инциденти с деца и други животни. Създадена е през XIX век с конкретното предназначение – да унищожава дребни вредители и да участва в кървави спортове с животни, поради което е по-агресивна, спечелила си е по-лоша слава и място в класацията най-опасното куче в света.

  • Тоса ину

Тази японска порода се отличава с изключителна сила и тъй като е отглеждано като бойна порода и за куче пазач, следва да се има едно на ум с него, за да не се превърне в опасност.

Необходимо е и да запомним, че определението опасно куче не следва да се дава, без да се вземат предвид среда, собственици, характер, ситуации, възпитание, обучение, които играят основната роля за това дали едно куче ще е опасно, или не, а не толкова самата порода.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ротпит

    15 0 Отговор
    Ротвайлера и питбула могат да причинят сериозни щети на нарушител, търпят болка много, а захапката им е брутална просто.

    Коментиран от #5, #8

  • 2 арлингтън

    24 13 Отговор
    Кучетата станаха по-важни от хората. Кучета могат да бъдат прибирани в приюти,а бедни и бездомни хора не могат.
  • 3 ЛенчетоБориславово

    4 4 Отговор
    Е Бръмбър в Мравуняк,другито е пълнеШшшш😘
  • 4 Мишел

    12 2 Отговор
    Освен това, всяко куче може да стане опасно, ако стопанинът и най вече стопанката му се страхуват от другите кучета или от хора. Адреналинът, който стопаните отделят при този страх, в началото подбужда кучето да ги защитава от опасността, без да мисли за себе си. Кучето застава между стопанина и опасността и я атакува.
    Ако ситуацията със страха на стопанина се повтаря често, кучето става страхливо , лае и се крие зад стопанина. Тогава адреналинът от паниката, обхванала двойката , може да предизвика опит за допълнително сплашване или атака от друго куче.
  • 5 Тебе за Дупето ли

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ротпит":

    Те захапаха,та си тъй осведомен?
  • 6 А най - опасните

    12 0 Отговор
    породи хора ? За човек и животно ?!
  • 7 Аз съм

    8 3 Отговор
    горд притежател на немска овчарка!
  • 8 Ветеран от Протеста

    19 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ротпит":

    Няколко пъти се опитваха да влязат в нас с цел Обир и пред дилемата СОТ или Куче - от няколко години имаме Питбул - осиновен...Никога не сме я били или наказвали ..Перфектно животно за охрана и защита..Много чувствителна и нежна по душа с любимите й хора... Тя пази нас,а ние пазим другите от нея - и така!!?

    Коментиран от #10

  • 9 ДДРОнег

    9 3 Отговор
    И да, и не !
    Някои породи трябва да бъдат забранени за свободно отглеждане, или да бъдат задължително обучени в специално училище ! Но като имам предвид корупцията в България, предпочитам първото !!!
    И не съм сигурен, че възпитанието може да промени нрава на всяко куче !
    А и колко от собствениците биха се занимавали качествено с това при нужда ?!

    В България най-вече имаме нужда от закони за животните и най-вече кучетата и котките да бъдат на отчет, с документи, прегледи и др. и да не бъдат изхвърляни от злонамерени техни собственици, както често се случва !!!
  • 10 ДДРОнег

    3 6 Отговор

    До коментар #8 от "Ветеран от Протеста":

    Браво на вас !
    С питбулите много внимаваме, щото тези около нас явно не са възпитани така.
    В нашия блок има една питбулка, която още от много малка атакуваше моето женско куче , акато порасна и заякна направо си я напада.
    А с още един питбул не смея да я пусна да играе, защото много ръмжи при игра и собственикът й каза , че може да нападне моето куче !

    Коментиран от #18, #21

  • 11 пояснение

    7 7 Отговор
    Според статистиката , най много ухапани , има от немската овчарка . По принцип овчарките , и безпородните кучета са склонни по често към хапане . Хапят и дребните породи , когато се чувстват заплашени. Лошата слава на Питбула , не е заради честото хапане , а заради това , че когато тръгне да хапе , той не пуска , предъвква и къса . Челюстите му се отварят само със специални приспособления .

    Коментиран от #13

  • 12 Минаващ

    14 0 Отговор
    Имах ротвайлер. Изключително привързан и гальовен у дома. Обожаваше гости, но имаше една малка странност. Пускаше ги да влязат, но не и да и излязат сами.
  • 13 ПРИСПОСОБЛЕНИЕТО

    8 14 Отговор

    До коментар #11 от "пояснение":

    е права лопата в главата ( беше под ръка)- работи безотказно при всяка порода!

    Коментиран от #26

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Билю

    5 5 Отговор
    За Виетнам са чудна храна!
  • 17 Макс

    13 1 Отговор
    Моят прекрасен, красив и умен черен лабрадор почина преди 10 месеца , беше на 13 години. Сега имам кръстоска между питбул и немски дог , взех го на 40 дена. На девет месеца вече е 40 килограма ,а изглежда дори слаб , но е много любвеобилен и внимателен .Кучето винаги подражава на стопанина си , дори повече отколкото децата на родителите си .Пазете най-добрите си приятели - кучетата !

    Коментиран от #25

  • 18 Макс

    10 1 Отговор

    До коментар #10 от "ДДРОнег":

    Сигурно и ти не харесваш всички хора , нали ? Уважавай чувствата на животното и не го принуждавай да контактува с тези, които не понася.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Умен по цялата глава

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "ДДРОнег":

    Това е Хормонално поведение - женско Алфа куче изправя опашка на горе показвайки го и Подчинява другото женско куче.Ако то се подчини и легне по гръб - няма да го хапе...С мъжките ще си играе независимо породата......Моята питбулка беше бебе и играеше в парка с всички ,обаче една възрастна Малиноа ( белгийска овчарка) само ги командваше и моята се научи - ляга по гръб и не шава,не диша...хахах...Даже като порасна ,пак подвива опашка като я види,нищо че е Алфа и Питбул..Имат си такава иерархия помежду си кучетата.
  • 22 Карлос

    6 0 Отговор
    Пълна глупост е че пит була е с обратна захапка.

    Коментиран от #23, #24

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 СтефанНе си измисляте....

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Макс":

    ??? Защитава, или не, в случая?
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.