Last news in Fakti

22 Февруари, 2023 14:57 3 080 22

Защо мъжете живеят по-малко от жените?

  • мъже-
  • жени-
  • пол-
  • генетично-
  • генетична мутация-
  • днк-
  • хромозоми-
  • продължителност на живота

Според учените по-ранната смърт на мъжете се дължи на генна мутация

Защо мъжете живеят по-малко от жените? - 1
Снимка: Shutterstock

Мъжете умират пет години по-млади от жените - или поне това показва статистиката в световен мащаб. Макар че през последните години средната продължителност на живота в Германия непрекъснато се увеличава, мъжете все още умират по млади, научаваме от АРД. Според авторите на статията причината навярно е кодирана в прословутата Y-хромозома.

Както е известно, две Х-хромозоми в клетката предопределят пола на човека като женски, докато комбинацията Х-Y-хромозоми "носи отговорност" за мъжкия пол. Y-хромозомата, която е много по-малка от Х-хромозомата, създава в ембриона мъжки полови белези, но в хода на човешкия живот при деленето на клетките тя може да изчезне от мъжкия организъм. А това далеч не е безопасно, казва пред АРД д-р Андреас Цайер от Университетската клиника във Франкфурт.

"Редица изследвания през последните 2-3 години показаха, че когато мъжът изгуби Y-хромозомата, нараства опасността от сърдечносъдови заболявания, от Алцхаймер, диабет и от класическото заболяване при по-възрастни хора - макулна дегенерация, или влошаване на зрението. И няма как човек да не се запита дали не съществува някаква връзка", обяснява д-р Цайер, който професионално проучва въпроса.

Y-хромозомата се губи най-вече в кръвните клетки, които костният мозък произвежда с милиарди всеки ден, казва лекарят. А когато една кръвна стволова клетка изгуби своята Y-хромозома, тогава всички клетки, произлизащи от нея, също се оказват без тази хромозома.

Близо 40% от мъжете, навършили 70-годишна възраст, са засегнати от тази мутация. Не всички стволови кръвни клетки обаче губят Y-хромозомата. В резултат от това възниква една тъй наречена мозайка от клетки с различна генетична информация. Изследователският екип от лекари проучва именно въпроса до какво води липсата на Y-хромозомата в част от клетките. Лекарите редовно взимали кръв от възрастни пациенти със сърдечносъдови проблеми и изследвали кръвните проби за клетки с липсваща Y-хромозома. Така установили, че при възрастните мъже със сърдечносъдови проблеми броят на тези клетки е доста по-висок.

Американски учени вече доказаха, че при опитните животни Y-хромозомата играе важна роля за здравето. Кръвни клетки без Y-хромозома са предизвиквали у опитните животни различни възпаления – не само на сърцето, но също така белите дробове и бъбреците, установили тези учени, пише DW.

В резултат от това тъканите развиват фиброза, тоест повишено разрастване на съединителната тъкан, нарушаваща структурата на тъканите и органите. Като следствие сърдечните стени се втвърдяват и сърцето помпа по-малко кръв, казва още д-р Цайер пред АРД. Все още не се знае дали резултатите от опитите с животни важат и при хората, но косвени признаци за това дават проучванията на лекарския екип във Франкфурт. "Ето защо ние смятаме, че при хората ефектът е същият, както при опитните мишки", казва той.

Засега няма терапия срещу липсата на Y-хромозома. Не се знае също така дали изчезването на тези хромозоми може да се предотврати по някакъв начин. Все пак мъжете могат да спазват определен режим, който да забави или да попречи на изчезването на Y-хромозомата. Д-р Цайер им препоръчва редовно да спортуват, да не пушат и да не се подлагат на стрес.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 8 Отговор
    ИНДИВИДУАЛНО е а
    СТАТИСТИКАТА не е РЕАЛНОСТА
  • 2 честен ционист

    7 7 Отговор
    Щото получават една ваксина повече от жената - Манту.

    Коментиран от #14

  • 3 Пич

    14 2 Отговор
    Има нещо вярно ! Познавам купища вдовици , и само един вдовец !
  • 4 грес

    25 5 Отговор
    Как защо!? Защото този свят се крепи на робството над мъжете! Жените са само пътници или съпътници в този свят! На мъжа, здравето му се разкатава, за да подържа целият този индустриален концлагер и материално осигуряване на социума! Хубавото е че голяма част от мъжете са глупаци и въобще не се усещат как са уловени в мрежите на социума и жените и продължават да живеят в илюзията че те са господарите в дома, живота и любовта!? Господари, ама друг път! За това мрем като мухи и не можем да се насладим подобаващо на единственият живот който ни е даден Свише!? Глупаци......

    Коментиран от #17

  • 5 ОдГоВоР

    5 6 Отговор
    Да има повече весели 😃вдовици😂
  • 6 Хъъъм

    6 16 Отговор
    Просто е, мъжете като спрат да работят се отпускат и това води до заседнал живот и повече здравословни проблеми. Жените не спират, да чистят, да готвят, да перат, ровят из саксии и кво ли не.
  • 7 пенсионер

    23 4 Отговор
    има една определяща причина - вербалният тормоз.....
  • 8 кой е изработил пенсията си

    13 4 Отговор
    Ето защо жените трябва да се пенсионират с пет години по-късно от мъжете. А военните и другите които живеят дълго, също. Сега мъжете взимат 3 години пенсия, бедните с трудни и нископлатени професии, лош живот и лоша храна, без почивка и курорт, работили 55 години, но с малка пенсия, 200-300 ЛЕВА. А тези взимащи 3000 лева живеят от 30 до 45 години с пенсия, пенсионирани дори на 39 г. и живеещи по 100 години.

    Коментиран от #10, #21

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Разбрахме

    5 7 Отговор

    До коментар #8 от "кой е изработил пенсията си":

    Пълен неудачник си, ама търси причините в себе си. Злобари и завистници умират от негативизма си.
  • 11 емм

    5 2 Отговор
    Защо мъжете живеят по-малко от жените?

    Кой колкото му е писано да живее
    На мен все още ми казват че съм на 25,но съм реално на 37 😅
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ПиПи

    17 3 Отговор
    Пушенето,големите количества изпит алкохол,мазните храни,трудните професии също дават своето отражение върху мъжкия живот. Но така е,не даваха кирки в ръцете на жени да копаят въглища или руда в рудниците или да сменят филтрите на комините в ТЕЦ-овете.
  • 14 Роня Г. Илиева

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    Аз съм жена и имам 2 манту! Няма общо. Хромозомите и хормоните са факторите
  • 15 Роко салама

    4 4 Отговор
    А мен ме мързи да работя,и имам само 2 години принудителен трудов стаж,а съм на 55г.,но изглеждам на 35.Нямам нужда да работя,щото от 2014г. изкопах на 200 биткойна,и сега си бутам кефа.
  • 16 Не е вярно.

    4 3 Отговор
    Бабите ми си отидоха по на 70 и малко години, а и двамата ми дядовци на 80+ (единия на 89). Жените се скапва по-бързо - деца, дом, работа. Мъжете само служба или бизнес и изневери.
  • 17 Сам

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "грес":

    си го написал - тъпички сте и комплексирани. А с изявлението си обиждаш и майка си. Или си роден от мъж? Май, да.
  • 18 ДОУТОЧНЯВАНЕ

    4 2 Отговор
    Заради държавния тормоз от страна на правосъдието и съдействието на това правосъдие към жените да тормозят и съсипват живота на мъжете ! ! ЗАКОННО !
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Момчил

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "кой е изработил пенсията си":

    Жените раждат ,бе,унуфри. Това е най-важното нещо според мен и смятам,че имат право да се пенсионират по-рано. Отделно ,че бъркаш и жените се пенсионират едва две години по-рано от мъжете. Максимум на 60 трябва да се пенсионират ,мисля ,че приносът им в обществото е голям и го заслужават. Да не забравяме и че обикновено животът на съвременната жена е по-труден от този на мъжа ( не броим онези ,които разтварят краката ,а нормалните жени),жената гледа деца, работи, чисти,готви и т.н.
  • 22 бг.Сталин

    0 0 Отговор
    Зщото имат жени на главата си.