Last news in Fakti

23 Февруари, 2023 15:32 1 429 0

Как да направим познатите гозби по-здравословни

  • рецепта-
  • рецепти-
  • храна-
  • здравословно хранене

Практични съвети за това как да направим храната по-лека, но също така вкусна

Как да направим познатите гозби по-здравословни - 1
Снимка: Shutterstock

Коледните и новогодишни празници с техните обилни трапези отдавна са зад гърба ни и по това време обикновено постепенно започваме да гледаме напред към лятната ваканция. Може да изглежда, че все още далеч, но тя съвсем скоро ще се зададе от ъгъла.

Повечето хора се сещат в последния момент преди да заминат за море, че искат да поработят върху фигурата си, но обикновено е прекалено късно и няма достатъчно време за това, пише vesti.bg.

Ето защо е най-добре да започнете от рано, а най-идеалният вариант е да поддържате форма постоянно.

Днес ще ви дадем няколко ценни и прости съвета за това как да готвите по-здравословни и не толкова тежки ястия, които ще ви помогнат да сте винаги в добра форма.

По-малко сол, повече ароматни подправки

Наричат ги фин ерб – смес от подправки, често употребявана в средиземноморската кухня. Съдържанието ѝ включва: магданоз, див лук, естрагон, керевиз. Срещат се и смеси с други подправки.

Подправките добавят вкус на ястията ни без да добавят калории към тях. Употребата им освен това помага и за ограничаване на консумацията на сол.

Зеленчуци за сочност

Ако приготвяте риба или месо на фурна, е изключително добра идея да ги готвите върху едно канапе от зеленчуци.

Не само ще имате една здравословна добавка към ястието ви, но и повишените нива на вода в зеленчуците ще направят месото или рибите много по-сочни и апетитни.

Салатите

Салатите могат да бъдат част от храната ни, предразполагаща към проявяване на доза креативност. Стига да развихрите въображението си и да се възползват от сезонните и консервирани продуктите, може да създадете невероятно разнообразни и здравословни салати, които да споделите с цялото семейство.

Недейте да се ограничавате само в сезонните зеленчуци.

Добавете нахут, леща, боб или тофу, ако сте вегетарианци. Ако не сте, съвсем спокойно можете да добавите сварено яйце към салатата или пък риба от консерва или някакви други морски дарове.

Използвайте зехтин за овкусяване. Ако искате да направите салатата още по-хранителна, така че тя да стане едно основно ястие, добавете пълнозърнест ориз, кускус, киноа или други подобни варива.

Мазнини – да, но здравословни

Хората често пренебрегват тази част, но тя е от ключово значение за поддържането на добра форма. Използвайте максимално рядко слънчогледово олио, масло, маргарин и подобни. Залагайте по-често на зехтина, и то непреработения.

Набавяйте си полезни мазнини от авокадо, сурови ядки и подобни.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА