Last news in Fakti

23 Февруари, 2023 16:45 3 136 9

Кои напитки причиняват най-тежък махмурлук?

  • алкохолни напитки-
  • махмурлук-
  • натравяне-
  • здраве

Ето кои алкохолни напитки имат по-вредно въздействие върху организма ни

Кои напитки причиняват най-тежък махмурлук? - 1
Снимка: Shutterstock

Според лекарите има алкохолни напитки, които имат по-вредно въздействие върху организма. Според руския психиатър-нарколог Алексей Казанцев много сухото бяло вино причинява главоболие по-рядко от червените вина.

Освен това газираният алкохол е по-опияняващ, отбеляза лекарят. Тези напитки също са по-склонни да причинят главоболие.

"Конякът и уискито причиняват по-тежко отравяне от водката поради съдържащите се в тях танини", каза Казанцев.

Преди това учените стигнаха до заключението, че най-лошият махмурлук сред популярните алкохолни напитки се случва след прекомерна консумация на уиски, пише zdrave.to.

Казанцев отбеляза, че уискито, както и джинът се фалшифицират по-често и поради това препоръчва да се въздържате от закупуване на тези напитки в неоторизирани обекти с евтини цени.

"Бутилка слаба бира, чаша сухо вино, чаша шампанско, 50 грама водка, ракия или друг силен алкохол: Това количество е безопасно за човешкото здраве. Но това е за несистемна консумация на алкохол, а не за всеки ден", каза психиатърът-нарколог Александър Огородников.

Огородников също поясни, че хората са свикнали да описват лошото здравословно състояние сутрин след пиене като "махмурлук", докато в действителност това явление се среща само при запалените алкохолици. Всички останали, които са прекалили с алкохола, изпитват астеничен синдром, причинен от интоксикация на тялото.

"Ако това се случи, тогава трябва интензивно да пиете минерална вода, да ядете борш, да пиете половин чаша зелев сок и мултивитамини. Това би било достатъчно, за да се спрат синдромите", обясни лекарят.

Специалистът забеляза, че поради физиологични характеристики жените страдат от алкохолно отравяне по-тежко от мъжете. Това се дължи на факта, че телата им съдържат 10% по-малко вода, което води до факта, че дозата алкохол при жена и мъж с едно и също тегло ще бъде по-токсична за жената.

"И това е доста значителна разлика. В тялото на мъжа като правило процесите на разграждане на алкохола протичат по-бързо, тъй като той има повече вода и повече мускулна маса", каза наркологът.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Раш - дамаджанен експерт

    14 0 Отговор
    Нямам подобни проблеми!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Незнайко

    3 1 Отговор
    Братаните ако пиеха мастиСка, друга песен щяха а пеят!
  • 4 Цицерон

    4 2 Отговор
    По принцип най добрия лек против махмурлук е две-три халби бира. Аз правя така. Купувам си домашна ракия от един познат. Той я прави от сливи не слага много захар и сутрин нямам проблеми.
  • 5 Допълнение

    6 2 Отговор
    А в България и шкембе чорба :)
  • 6 адаша

    3 1 Отговор
    Не моем да пием без мезе. Болат ме забите...
  • 7 мишо бирата

    2 2 Отговор
    ние правим всяка година по тон , тон и половина вино но от моята леля отърване няма тя почти сама си го изпива до пролетта после от магазина........
  • 8 Топ професионален Къркач

    0 0 Отговор
    Пълна глупост.

    1.Греяно домашно вино Топ гипс
    2.Греяна домашна ракия 50 градуса Топ гипс
    3. точка едно и две в комплект Ултра Топ,Топ,Топ не гипс а цимент и ви трябва отпуск между 3-4 дни.И можете и алкохола да откажете.😹😹😹😹🍷🥃🍸🍷🥃🍸🍷🫵
  • 9 Том Бюндхен

    1 0 Отговор
    "Това би било достатъчно, за да се спрат синдромите", обясни лекарят." ..Обаче синдромът "глyпост" не може да го спре никакъв зелев сок или борш