24 Февруари, 2023 11:45 2 895 5

Съществува ли Нибиру и къде се намира тази мистична планета

  • нибуру-
  • планета-
  • мистерия

Нибиру се споменава в шумерските клинописни плочки

Съществува ли Нибиру и къде се намира тази мистична планета - 1
Снимка: Shutterstock

Идеята за мистериозния "двойник" на Земята, планетата Нибиру, някои смятат за чист езотеризъм, псевдонаука. Но в научната общност има друго мнение, потвърдено от астрофизични изчисления, пише "Фокус".

Версия или приказка?

Родом от Баку, Захария Сътчин, който стана американски писател, е дълбоко заинтригуван в темата за Нибиру. Именно хуманоидните имигранти от тази мистериозна планета от Слънчевата система той смята за "прародителите“ на шумерската цивилизация. В редица космогонични хипотези се смята, че тази планета има дълга удължена орбита, съответно една година много по-дълъг от земния период на обиколка около Слънцето.

Сътчин и редица негови поддръжници виждат историята на земната цивилизация по този начин. Нибиру се сблъска с планетата Тиамат, която в древността е била локализирана между Юпитер и Марс. Резултатът от тази катастрофа е формирането на Земята, Луната и съвременния астероиден пояс.

Част от жителите на Нибиру - анунаките са успели да оцелеят, стигайки до Земята от космически кораб. Тогава генното инженерство влиза в действие, извънземните се кръстосват с Хомо еректус, давайки началото на човешката раса. Защо? За да направят роби от мутантите, загребвайки минералите на нашата планета за гости от космоса.

Има и логични причини

Нибиру се споменава в шумерските клинописни плочки. Като за някакъв ярък небесен обект, ориентир за земляните. Но положението на звездите в небето се променя значително през вековете, така че е трудно да се разбере точно коя звезда са имали предвид. Като цяло това могат да бъдат различни небесни тела, които са станали точки на пролетното равноденствие.

Константин Батигин, роден в Русия, работи в Калифорнийския технологичен институт. Той е привърженик на теорията на съществуването на Нибиру, но без никаква мистика и космогония. Обосновката му е чисто научна, физико-математична, разказва РИА Новости.

Специалистът има няколко труда по тази тема. Където той представя изчисления на орбитите на далечни обекти в пояса на Кайпер, който сам по себе си се намира близо до границите на Слънчевата система. Този клъстер от малки обекти, според заключенията на учения, е засегнат от възможна планета, и то не малка. Масата на това небесно тяло, което "фонитира" в покрайнините на Слънчевата система, е от пет до десет пъти повече от земната.

Засега няма надеждни доказателства за съществуването на такава планета. Обратното обаче също не е доказано. Що се отнася до сблъсъка на нашата планета с друго небесно тяло, според огромното мнозинство от научната общност това вече се е случило.

Тази извънредна ситуация се е случила преди около 4,5 милиарда години. Тогава, според призната хипотеза, Земята е била докосната, макар и допирателно, от планетата Тея. Тя е била "гост" с размерите на сегашния Марс. В резултат на този сблъсък, Луната се е появила като фрагмент от "извънземните". Преди няколко години учените откриха на Луната, в нейните дълбоки слоеве, тежки изотопи на кислорода, нехарактерни за Земята.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Намира се

    13 5 Отговор
    на Мачу ви в Пикчото.
  • 2 Тиква

    6 6 Отговор
    Факти бг, напишете една рецепта за готвене поне днес. Май забравихте! Един прегорял гювеч на ч кръст с пудра от горе.
  • 3 Светлина

    8 8 Отговор
    Всъщност , планетата Нибиру е известна отдавна , а разбирате за нея сега , защото скоро ще настъпи периода , в който няма да може да бъде крита. Също така , нашата история познаваме в лъжа и заблуда. Нали не бихте клъвнали на тази история , със сблъсака на планетата Тиамат с Нибиру , в която Тиамат се разпада , а Нибиру остава цяла?! Същото важи и за сблъска на Земята с Тея! Всъщност , ние сме потомци на стара свръхразвита цивилизация , с главна планета Тиамат! Това , което не се е променило в нас оттогава е , че и по онова време сме били свръхагресивна раса . Множеството ни войни с други космически цивилизации е довело до галактическо обединение , поради големия страх от нас. Било е взето решение за пълното ни изтребление , и така новата звездна федерация е унищожила Тиамат напълно, до степен на отломки , част от които са пръстените на Сатурн . Първото заселване обаче , оцелелите от нас правят на Марс , не на земята. В момента , в които на Марс създаваме високо развита цивилизация , отново се превръщаме в опасност , и Марс е унищожен ! Тогава оцелелите се местят на Земята. Вече взривихме атомната бомба , и оттогава последва масирано наблюдение на човечеството , и значителен пик на НЛО , безпилотни , или с екипаж , които ни наблюдават. Познайте защо !

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Планета ТВ

    6 0 Отговор
    Намира се до планетата Вулкан от Стар Трек.