Необходими продукти:
- 100 г масло
- 225 г брашно
- 100 г пудра захар
- ванилия
- 150 г сусамов тахан (от необелен или обелен сусам)
- 1 с.л. какао
- 60-80 г запечени едно нарязани ядки по избор
Начин на приготвяне:
* Преди да започнете разбъркайте какаото с 1 с.л. тахан.
* В тенджера стопете маслото и прибавете брашното. Гответе на слаб огън като разбърквате. Брашното трябва да добие светъл карамелено-златист цвят и да ухае на ядки. Колкото по-тъмно е брашното, толкова по-ароматна ще е халвата, но това не значи, че трябва да е прегорено. Затова разбърквайте периодично и не усилвайте огъня.
* Към златистото брашно сипете пудрата захар, ванилията, а след това и тахана. Размесете добре и махнете от котлона. Повече готвене не е нужно. Колкото по-дълго държите сместа на котлона, толкова по-твърда ще стане халвата, пише yoli-bg.com.
* От готовата смес в друг съд отделете 1/3 или количество, каквото вие прецените. Смесете го с какаото и добре разбъркайте.
* За оформяне на халвата може да ползвате всякакъв съд, зависи каква форма искате на придадете. Може да я направите и на бонбони в малки силиконови форми или да я наредите в малка правоъгълна форма за кекс. И така, покрийте дъното и стените на формата с найлоново фолио. Сипете половината от бялата халва и поръсете с половината ядки. Върху нея съвсем небрежно сложете какаовата смес и покрийте с останалата бяла халва. Отгоре наръсете останалите ядки и притиснете добре с опакото на лъжица, за да се споят пластовете. Останете халвата за няколко часа да се охлади и втвърди, а след това нарежете на парчета и поднесете.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА