Last news in Fakti

2 Март, 2023 14:29 1 830 3

Уил Смит с първа награда след шамара на "Оскарите" - за най-добър актьор

  • уил смит-
  • актьор-
  • награда-
  • оскар-
  • шамар

Смит получи приз за играта си във филма "Еманципация"

Уил Смит с първа награда след шамара на "Оскарите" - за най-добър актьор - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Уил Смит спечели награда за най-добър актьор на тазгодишните награди NAACP за играта си във филма "Еманципация". Това е първата му статуетка след дълго обсъждания шамар на "Оскарите" през 2022 година. Тогава Смит зашлеви Крис Рок на живо пред целия свят, след като комикът си направи шега с голата глава на Джейда Пинкет-Смит.

Въпреки че спечели важна награда, Уил Смит не присъстваше на церемонията в Калифорния, пояснява Tialoto.bg.

Историята в "Еманципация" се развива през 19 век и представя Смит като избягал роб, който тръгва на коварно пътешествие до Батън Руж, докато се опитва да премахне насилствените собственици на плантации. Филмът е вдъхновен от снимка от 1863 година, известна като Whipped Peter, която изобразява поробен човек със сериозни разкъсвания по гърба. Показването на фотографията представи бруталността на робството пред очите на американската общественост.

След първоначалното забавяне на "Емаципация" след инцидента със Смит на Оскарите, Apple TV+ се насочи към позиционирането на историческата драма като претендент за наградния сезон, пускайки филма през октомври миналата година. Смит, който е и продуцент на лентата, трябва да приеме наградата Beacon от Асоциацията на афроамериканските филмови критици заедно с режисьора Антоан Фукуа на 1 март.

Победата на Уил Смит идва почти година след спорните Оскари през 2022 година, по време на които актьорът удари шамар на Крис Рок след зле приета шега по адрес на съпругата му Джейда Пинкет Смит. Само няколко минути по-късно, Уил спечели „Оскар“ за най-добър актьор за ролята си в „Методът Уилямс“. В резултат на инцидента, на Смит му беше забранено да присъства на всяко едно събитие под шапката на Академията в период от 10 години.

Отсъствието на актьора дойде и няколко седмици, след като от Академията разкриха, че съставят кризисен щаб, чиято цел е да осигури спокойствието и лекото преминаване на наградите „Оскар“ тази година. По думите на организаторите, различни сценарии са били разиграни, за да не се получават подобни изненади като миналата година.

Уил Смит посвети наградата си на всички, които са се борили за свобода и равенство в миналото. Той също така благодари на целия екип на филма за тяхната отдаденост за създаването на историята. В края на речта си Смит, който не присъства на церемонията, насърчи всеки да продължава да се бори за справедливост и да използва думите си, за да промени развоя на събитията.

Наградите NAACP почитат постиженията на афроамериканците в литературата, музиката, филмите и телевизията. Те отдавна служат като среда за насърчаване на социална справедливост и разнообразие.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АБВ

    6 6 Отговор
    Това негро не трябваше да се допуска на Оскарите
  • 2 глоги

    4 2 Отговор
    Уил Смит Е с първа награда на за най-добър актьор,след шамара на предишните "Оскари"-и.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.