6 Март, 2023 15:16 4 791 17

Какво се случва в организма, когато пием кола?

  • кола-
  • газирана напитка-
  • тяло-
  • действие-
  • вреди

Колата засяга цялото ни тяло, включително едни от най-важните ни органи – черния дроб и мозъка

Какво се случва в организма, когато пием кола? - 1
Снимка: Shutterstock

Газираните напитки са може би най-популярните в света, но първенец сред тях е колата. Хората я консумират, защото е сладка и пристрастяваща. Знаете ли обаче какво се случва с тялото ви, когато я пиете?

Тази сладка газирана напитка е определяна като една от най-лошите и вредни напитки, които можете да приемете. Основната причина за това е високото съдържание на захар в нея. Но големи количества добавена захар има и в други напитки, следователно, защо именно колата да е по-вредна от тях? Отговорът на този въпрос се крие в комбинацията на захарта с други съставки на напитката, като кофеина.

Вижте как се отразява колата на тялото ви и какво се случва в организма ви когато я пиете:

Първите 10 минути:

Когато отпиете, захарното съдържание навлиза в системата ви. Не една, а 10 лъжички! Ако хапнете толкова много захар, ще повърнете. При Колата обаче това не се случва заради фосфорната киселина, която убива този сладникав вкус.

След 20 минути:

Кръвната захар повдига рязко нивото на инсулин. Когато течността влезе в черния дроб, той започва да я превръща в мазнини.

След 40 минути:

Абсорбирането на кофеина е приключило. Кръвната ви захар се покачва, зениците се разширяват. В резултат на това черния дроб ще генерира и изхвърли още мазнини и захар в кръвта. Рецепторите на аденозин в мозъка се блокират. Това от своя страна намалява сънливостта и умората.

След 45 минути:

Допаминът – хормонът на щастието – започва да се произвежда в мозъка. Когато пиете Кола, неговите нива се увеличават. Това задейства онази част от мозъка, отговорна за удоволствията. Хероинът действа на същия принцип.

След 1 час

Фосфорната киселина обединява в едно калция, магнезия и цинка в храносмилателната ви система. Това ускорява метаболизма на тялото ви. Изкуствените подсладители пък ще принудят пикочната система да изхвърли калции, вместо съответните азотни отпадъчни продукти.

Диуретичните свойства на кофеина пък ще ви карат да ходите доста често до тоалетната. По този начин ще изхвърлите цинка и магнезия.

Всичко това може да доведе до кофеиново предозиране. Именно поради тази причина е важно да приемаме Кола в умерени количества, за да избегнем отрицателните ефекти на захарта, фосфорната киселина и кофеина.

Какво излиза? Колата засяга цялото ни тяло, включително едни от най-важните ни органи – черния дроб и мозъка.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    23 8 Отговор
    Колата е лекарство против кашлица. А ако сложиш и лъжичка белина, лекува и Ковид.
  • 2 Захар

    32 3 Отговор
    В колата има в нормалните държави. Тук нашите мошеници люскат вътре фруктозо-глюкозен сироп. Не, че захарта не е вредна, но фруктозата е причина за затлъстяване.

    Коментиран от #5

  • 3 РУ.ФИЛИТЕ

    9 11 Отговор
    ПОЛИТ КОМИСАРИ И
    ЗАКАПЕЧЕТА
    В ДИМИТРОВСКАТА СТАЯ
    НИ ИЗНАСЯХА БЕСЕДИ ЛЕКЦИЯ
    ЧЕ АМЕРИКАНЦИТЕ
    И НАТОВЦИТЕ СЕ
    НАПИВАТ С ...КОКА КОЛА😀😀😀

    Коментиран от #15

  • 4 Ами тогава

    28 1 Отговор
    Забранете производството и продажбата. Всъщност кое е полезно? Виното, произведено от 10пъти пръскано грозде, плодовете ли - някои се пръскат по 12 пъти и т.н.

    Коментиран от #9

  • 5 честен ционист

    5 6 Отговор

    До коментар #2 от "Захар":

    В случая късмет вадите като ви карат от Гърция американски царевичен ГМО сироп, понеже иначе радиоактивна нерафинирана захар от Украйна.
  • 6 Град Симитли

    3 0 Отговор
    Еруптираме..... с извинение!
  • 7 Тежко

    12 10 Отговор
    такива глупости са написали в тая статия!!!!
  • 8 Соваж бейби

    14 2 Отговор
    Кока кола пия много рядко един път в месеца ако ми падне рязко кръвното или в жегата търся енергия по малкото зло от монстър и ред бул.За вечеря само червено вино,розе или шампанско ,може и биричка газираните напитки съм ги отписала .
  • 9 Соваж бейби

    18 0 Отговор

    До коментар #4 от "Ами тогава":

    А това е друг въпрос в България с какви песциди пръскат гроздето и после каква химия за за да се получи вино за 2/3 лева ?Ако на това му казваш вино аз си сменя името на Айша по документ ,обещавам.
  • 10 То е ясно

    7 11 Отговор
    Всеки пиещ Кола е обратен.Вижте на какво прилича Запада !

    Коментиран от #12

  • 11 психо

    16 1 Отговор
    утре статия за ПЕПСИ

    Коментиран от #16

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Куба либре

    1 0 Отговор
    По-добре напишете "какво се случва с тялото, когато си правите кола маска", зениците се разширяват, пръстите се свиват и метаболизма се ускорява.
  • 14 Българин

    6 0 Отговор
    Те затва пия бира, там вредни действия няма, само полезни :) Наздраве !
  • 15 Бинго

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "РУ.ФИЛИТЕ":

    още един достоен малчуган за ордена на мало умните.
  • 16 случаен

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "психо":

    долу ръцете от пепсито
  • 17 истина ти казвам

    0 0 Отговор
    Е щом пристрастява значи че,кофеина е кокаин! Юруш на колата!😍😍😍😍😍