Last news in Fakti

10 Март, 2023 18:10 4 208 16

ЧРД 102г! Днес баба Насибе от село Езерово навърши 102 г., пие кола, кафе и има кръвно на космонавт! (ВИДЕО)

  • пловдив-
  • първомай-
  • село езерово-
  • баба несибе-
  • столетница-
  • рожден ден-
  • сърница-
  • източните родопи

ЧРД 102г! Днес баба Насибе навърши точно 102 години! Родена е та 10 март 1921г.Тя е благодарна на Аллах за този живот, за всичките моменти! Наизуст помни сурите от Свещения Коран и ги казва на точен книжовен арабски език!

ЧРД 102г! Днес баба Насибе от село Езерово навърши 102 г., пие кола, кафе и има кръвно на космонавт! (ВИДЕО) - 1
Снимка: Оля Ал-Ахмед

Днес баба Насибе навърши точно 102 години! Родена е та 10 март 1921г. Толкова мъдрост, спомени, войни, трудности и радости са кодирани в един живот от 102 години, от утре започва 103-тата си година.....Тя е благодарна на Аллах за този живот, за всичките моменти! Наизуст помни сурите от Свещения Коран и ги казва на точен книжовен арабски език! Винаги е засмяна, понякога замислена...Усмивката на 102 годишната Насибе ни прави щастливи и трябва да се замислим какво означава кази усмивка на една жена родила 11 деца на нивата и дала на стотици пра-пра-пра-правнуци на страната. Толкова истинска и искрена усмивка след всичко преживяно. Да е жива и здрава баба Насибе! А ние за да я стигнем трябва да сме винаги засмяни, щастливи, позитивни, и силно вярващи в БОГ!

В превод от арабски Насибе означава "късметлийка". Със сигурност е така, защото усмихнатата баба от първомайското село Езерово вече е на 102 години. Жизнерадостна, весела, приказлива, може да изрецитира наизуст молитви от Корана!

Родила е 11 деца, повечето на нивата, където с камък е късала пъпната им връв и е продължавала да работи! През живота си лекар не е видяла и хапче не е пила! Обича кашичка от коприва и пие много кафе и кола.

Несибе Сюлейман Хашим е родена на 10 март 1921 година в Керезтърлъ, днес Йончево, махала на известното село Паничково по пътя от Асеновград за Кърджали. През 1959 година се преселва в Сърница. Омъжва се едва на 16 години, а година по-късно ражда първата си рожба. След като късала пъпната връв с камък, измивала ги, повивала ги в престилката си и им правела люлка от бохча на дървото. Първият ѝ мъж се казвал Сюлейман, бил добър човек и грижовен съпруг, но починал рано. Оставил я вдовица с три момичета и две момчета. Споходила я и нова мъка - първородният ѝ син загинал нелепо по време на лов с приятели. Понеже не се гледало с добро око на самотна жена, близките ѝ я омъжват повторно за Бехчет.

Вторият ѝ мъж бил сирак, по млад от нея с десет години

От него има още шест деца - три момчета и три момичета. Последните ги ражда на 42 години. Елфиде и брат ѝ Мустафа са близнаци, родени 1962 г. в болница, всичките предходни са родени вкъщи и на нивата.

Записвала ги по две, за да не се разкарва до Кърджали всяка година. Не помни месеците, когато е раждала. Казва, че едните са родени по жътва, когато със сърпа са жънели, а другите помни, че ги родила на посев. Но кой да знае, че Бехчет е страдал от тежка бъбречна недостатъчност. По онова време хората по селата не са се изследвали, не са ходили на доктор. Така и Бехчет се споминал рано. За зла участ и шестте му деца наследяват проблемите с бъбреците и всички са на хемодиализа. Трима вече са починали, а на другите медицината им помага да оцелеят. Децата на баба Несибе от първия ѝ съпруг, освен нелепо загиналия първороден син, са живи и здрави и са на по 80 години.

Цял живот Несибе се е трудила на къра от тъмно до тъмно. Засявали декари с жито, гледали и много картофи. Имали хамбар, мелели брашно. От царевица си правили олио. Отглеждала и един декар с тютюн.

Баба Несибе помни всичко! Не съм виждала по-бистър ум от този на тази сто и две годишна селска жена!

Разказва за чумата и испанския грип, а сега знае дори за ковида!

Смята, че новият вирус е пратен от Аллах, защото хората са станали много лоши, направо зверове. Младите пък страдали и боледували, защото не уважават родителите си, не се молят и нямат страх от Бога. Гледа редовно телевизия, слуша новините, знае за земетресението в Турция и Сирия, с интерес следи любимите си турски сериали и ги очаква с нетърпение. Гледа с интерес снимки в новите телефони, дори с пръстче ги пипа и увеличава. Всичко знае!

Столетницата е преживяла няколко войни. Помни как минавали войниците през селото, а тя ги хранела и им месела питки за път. Не може да забрави и тътена на самолетите, които прелитали над селото.

"Страшно беше. Избягахме в гората. Ядяхме каквото намерим, печехме на жарта питките“, разказва баба Несибе. Никога не е имала ток и вода в къщата си. Вода носели от бунара, светели си с фенери. Не знае какво е болница, дори и последните си деца искала да ги роди вкъщи, но родата настоявали за болница, защото била вече на 42, пък и носела близнаци.

Несибе никога през живота си не е взимала детски надбавки или социални помощи, не е знаела към кого да се обърне и къде да отиде. Не познавала законите, останала си и неграмотна, но пък може да брои парите. Свикнала е да ходи пеш десетки километри всеки ден. Така стигала до Искра и Драгойново, където заменяла жито срещу въглища. Стоката я товарела на магарета, а тя ходила пеш до него.

Духът ѝ е точно толкова здрав и бодър като тялото ѝ. Докато ѝ бях на гости, беше в прекрасно настроение, непрекъснато се смееше и много ми се радваше.

Сред тежките спомени е как заради Възродителния процес през 1989 г. се преселва в Турция. Заедно с повечето ѝ деца, братя и сестри. Но след време се завръщат от Измир и се установяват в село Воден. От двадесет години живее в Езерово при последната си дъщеря, близначката, която взема майка си при себе си, след като остава вдовица.

Баба Несибе казва, че е много щастлива, защото, където и да живее, е сред наследниците си, а те са много - над 55 внуци, безброй правнуци и пра -пра- пра - правнуци - вече 5 поколения. Невероятно е, че помни всекиго по име и знае всеки внук на кое от децата е син или дъщеря. Двете с дъщеря ѝ Елфиде живеят добре, не се оплакват, с двете пенсии се оправят напълно.

„Човек, като си знае сметката и масрафа, винаги ще стигнат парите“,

твърди Елфиде. Къщата, в която ме посрещат, блести от чистота! Стените са боядисани, килимите са нови и чисти, навсякъде ухае на ново и чисто. Носи се миризмата на хубавото турско кафе, с което ме почерпиха. Баба Несибе обожава напитката, може да изпие десет кафета на ден и нищо и няма. Има пулс и кръвно на космонавт! Обича също кола, пие и фанта лимон. Колата трябва да е в кенче за да не изветрява, не приема от "черната вода" в пластмасово шише. Днес я попитах отново какво пие в чашата, а те смее на глас и ми вика " кара су" / черна вода - тур./

Сред малкото ѝ капризи е, че не яде вчерашна манджа, иска прясно сготвена! Иначе казва, че през живота най-много е яла коприва, лапад и картофи и че те са я докарали до тия сто години. Любимото ястие на столетницата е каша от коприва, качамак със сиренце и кешкет (вид жито)! На младини си спомня, че е яла много люто, сега заради дъщеря ѝ не готвят люти манджи, иначе би си хапнала.

На стари години си позволява пастички, тортички с много газирани напитки. Често пие компоти вместо вода.

Несибе е единствената останала от нейните десет братя и сестри. Всички са починали над 95-годишна възраст.

Сто и две годишната Несибе е доволна от днешния живот, обича да гледа телевизия и си има дори любими сериали.

Впечатлява с паметта си близките. Когато дъщеря ѝ скрие нещо някъде, предварително ѝ казва къде го слага, за да го помни тя, защото Елфиде, която е на млада едва на 60г ще забрави.

Гостуването ми при баба Несибе завършва с три сури от Корана, които тя ми каза на блестящ книжовен арабски език - Ал Фатиха, Ал Курси и Ал Самадия.

Автор: Оля АЛ-АХМЕД, село Езерово, Източните Родопи

ЧРД 102г на баба Насибе от село Езерово, Източните Родопи, община Първомай,област Пловдив

С една малка част от родата


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пожелания

    54 4 Отговор
    Да е жива и здрава бабата и да радва деца, внуци, правнуци и праправнуци!
  • 2 Баба Насибе

    28 14 Отговор
    си е баба Насибе,жива и здрава да е.Моята баба се казваше Рада,1911-1987,държавата ми се казваше България.Вярвам само на Коцето,по-млад от мен с бая годинки и на втори април отивам да гласувам с бюлетина N-3. Нека да ми евтина пропагандата,само да има УСПЕХ!

    Коментиран от #13

  • 3 да питам само

    7 29 Отговор
    Ал мухамад това баба ти ли е? И не ѝ давай тая шекерена торта, ше умориш дрътио кaрaконжул през диабета!
  • 4 Студопор

    38 3 Отговор
    Жива и здрава женицата. Добро бабе изглежда.
  • 5 Асдф

    9 28 Отговор
    С очите си е видяла руските окупатори.

    Коментиран от #15

  • 6 Честен

    38 3 Отговор
    и ползотворен живот , спкойни старини , бабе !
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Про фан

    6 7 Отговор
    кои сте тези вие дето бабата ви вас и-бе
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Не знам за неговата баба

    7 7 Отговор

    До коментар #13 от "Баба Рада":

    ама нашите със сигурност се обръщат в гроба с тия ДПС.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Пак

    2 8 Отговор
    помакиня. Излиза, че да си неграмотен е здравословно. И не, мерси от такъв живот.