България се нареди на второ място по регистрирани храни с традиционно специфичен характер в Европейския съюз, след като днес бе официално вписан и „Суджук Търновски“/„Търновски суджук“. Европейската комисия (ЕК) включи българския „Суджук Търновски“/„Търновски суджук“ в регистъра по схемите за качество на храните с традиционно специфичен характер (ХТСХ), съобщава Министерство на земеделието.
Регистрацията по схемите за качество дава право да се обозначи със специален европейски знак опаковката на продукта. Това е седмата храна, регистрирана от България. По този начин продуктът се защитава от фалшифициране и злоупотреба.
„Суджук Търновски”/„Търновски суджук” е традиционен български траен сурово-сушен месен продукт. Приготвен от раздробено прясно месо, натурални спомагателни материали и напълнен в естествени обвивки. Произвежда се повече от 50 години, чрез прилагане на оригинална технология, която се състои в подходящо сортиране на месо, подбиране и дозиране на подправките, както и оформяне на отделните парчета под формата на подкова. По време на зреенето и сушенето се прилага характерното за националните традиционни сурово-сушени продукти пресоване, което спомага за постигане на специфичен външен вид.
Инициативата за регистрация на наименованието е на Сдружение „Традиционни сурово-сушени месни продукти“, което подаде заявление в Министерство на земеделието през 2020 г.
Заедно с ХТСХ „Суджук Търновски“/„Търновски суджук“ в Европейския регистър на ХТСХ и в Европейския регистър на Защитените наименования за произход (ЗНП) и Защитените географски указания (ЗГУ) вписаните национални продукти вече са 10. Това са:
- ЗГУ „Горнооряховски суджук“,
- ЗГУ „Българско розово масло“,
- ХТСХ „Филе Елена”,
- ХТСХ „Луканка Панагюрска”,
- ХТСХ „Роле Трапезица”,
- ХТСХ „Кайсерован врат Тракия”,
- ХТСХ „Пастърма говежда”,
- ЗНП „Странджански манов мед“/„Манов мед от Странджа“,
- ХТСХ „Луканка Троянска“/„Троянска луканка“.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 12783
15:59 16.03.2023
2 Сменям си ник-а
15:59 16.03.2023
3 шири
16:06 16.03.2023
4 Пълната информация
..." От сдружението уточняват, че традиционният вкус на търновския суджук се дължи на специфичните подправки – черен или бял пипер, бахар, кардамон и чубрица."
on-line вестник Борба
16:13 16.03.2023
5 Какава етази реклама на статиятя ще се
Надърви бастун без засечки. Нова народна намалена цена."Втръсна ни вече саламът ваш!
Станал е той на триста
века: смърдящ! Гранив! Ходом, марш!
Щом не вониш, звери се!
Втръсна ни пълният с мас тиган!
Дръжте се, новобранци!
Плъхове - цял милиард - край Ганг -
велико-оке-ански
чакат. В настръхнал и трескав рой
в плъховски щурм унд дрангє:
с котките мускусни сетен бой
стройните им фаланги
чакат. Ни кифличка, ни колбас
хамелнски, пражки - ничий!
Ние - насреща сме! Те са с нас!
Щом не си вкиснал, тичай!
На ви подправки!
Строй се! Равнис!
На ви масчица!
Съскай, репчи се.
16:25 16.03.2023
6 🇧🇬🇪🇺💯
16:50 16.03.2023
7 ха ха
17:01 16.03.2023
8 Малей...
23:26 16.03.2023
9 Охаа
01:04 10.04.2023