Last news in Fakti

21 Март, 2023 12:57 3 460 3

Лесни трикове за предпазване на хляба от мухъл и изсъхване

  • хляб-
  • контейнер-
  • кутия-
  • съхранение-
  • мухъл-
  • плесен

Ето как да съхраняваме хляба правилно, за да запази той добрия си вид по-дълго

Лесни трикове за предпазване на хляба от мухъл и изсъхване - 1
Снимка: Shutterstock

Старите хора са казвали, че никой не е по-голям от хляба, заради което изхвърлянето му се е считало за голям грах.

За съжаление, понякога се случва така, че не можем да го изядем навреме и той започва да мухлясва. Сърцето ни се свива, но нямаме избор и трябва да го хвърлим в боклука. След това си обещаваме, че следващия път това няма да се случи...

Въпросът как да запазят хляба свеж и мек вълнува много домакини. Той е много актуален, особено ако в дома им той не е сред най-консумираните продукти и не искат непрекъснато да хвърлят храната.

От jenata.blitz.bg представят няколко трика, с които хлябът винаги ще е в свеж вид.

Най-важното нещо, на което трябва да обърнете внимание, е продуктът да има достъп до въздух. Затова не си заслужава да го поставяте в плик, още повече пък да го завързвате. Съхранявате ли го по този начин, хлябът доста бързо ще мухляса от влагата, останала в торбата.

За да запазите хляба по-дълго време свеж и ароматен, сложете парче ябълка или картоф в кутията, където го държите. Те ще наситят хляба с влага и той ще остане мек.

С една чаена лъжичка сол, която е абсорбатор, по-добре да поръсите самата кутия за хляб. Това ще помогне за премахване на излишната влага, която се отделя по време на готвене, и ще предотврати покриването на хляба с плесен.

Прясно изпеченият хляб – домашен или купен от магазина, е най-добре да се съхранява в платнена торба с дупки, за да може диша. Така той ще запази свежестта и вкуса си до три дни.

Може също така да го опаковате в хартия за готвене. В този вид може да го съхранявате в кутията за хляб.

Ако се налага да пътувате за няколко дни, а вкъщи е останал много хляб, не е нужно да го изхвърляте. За целта го увийте с няколко слоя хартия за печене, след това го сложете в найлонов плик, завържете го добре и го приберете в хладилника.

Този метод ще увеличи издръжливостта на продукта за седмица или две. А за да възстановите мекотата му, просто го затоплете в микровълновата, във фурната или го задръжте малко над пара.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 стрвтъп

    9 1 Отговор
    Аз държа хляба в хладилник. Само там не мухлясва.
  • 2 Таракан

    6 0 Отговор
    Едно време хляба мухлясваше след седмица, а сега мухлясва след 2-3 дни. Сегашния хляб (особено белия) не е никакъв хляб, а само мая и подобрители и за това е малотраен. Отдавна не консумирам бял хляб.
  • 3 Изобщо

    2 0 Отговор
    не ям хляб от 20 години. Баща ми си го държи в хладилника без проблем. Но така или иначе, скоро и хляб няма да може да си купим. Честито на българите. Унищожават ни успешно.