Last news in Fakti

23 Март, 2023 12:57 859 9

Как да готвим, без да оставяме хранителни отпадъци?

  • боклуци-
  • отпадъци-
  • готвене-
  • храна-
  • хранителни отпадъци

Дори и обелките на зеленчуците могат да станат отделно ястие

Как да готвим, без да оставяме хранителни отпадъци? - 1
Снимка: Shutterstock

Фалшиво дърпано свинско от бананови обелки и курабии с утайка от бира. Това са само няколко примера за това как можем да готвим с нулев отпадък. На базата на тази философия Блажка Димитрова създава в София първия подобен ресторант в страната. В него тя наема и младежи в неравностойно положение, информира БНР.

Според Блажка Димитрова, кръговият модел е подходящ начин, по който може да са базират икономиките и бизнеса.

„Готвим много различни неща всеки ден и сме се усъвършенствали в това да използваме нестандартните части на различни продукти, за да създаваме ястия като едни от емблематичните ни например фалшиво дърпано свинско от обелките на банан. Много често правим чипс от обелките на тиквичките, патладжани, моркови, картофи. Любим пример ми е изсъхнал кекс. Натрошаваме или го смиламе на дребно, на трохи и добавяме различни сметана, шоколад, ядки. Оформяме ги в скалички или бонбони“, разказа тя.

Превантивните мерки пък могат да ни помогнат да предпазим и запазим по-дълго свежи храните в хладилника си. Единият от начините е да замразим част от ястието, което сме сготвили в повече, посочва Блажка Димитрова. Друг е да подредим правилно хладилниците си като на преден план поставим тези храни, чийто срок предстои да изтече по-скоро, съветва още тя.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ха ха

    16 0 Отговор
    От обелките на банана и то ако не е третиран с препарат преди пътуването до далечни страни като нашата стават само за торене на някои растения.ГосподЖа Блажка да си ги яде сама.Дори клошарите не заслужават хранаот ресторанта и.
  • 2 13345

    6 0 Отговор
    1. Ядете всичко.
    2. Гледате прасета.
  • 3 инж технолог по хранене

    11 0 Отговор
    Правилно,тия храни ,които Блажка приготвя ,дори и кучетата няма да ги опитат,а камо ли хората. Защо трябва да ядем отпадъци,до там ли сме я докарали? Що за живот ни предстои?! Да ядем отпадъци и насекоми...... Нали отпадъците се преработват,след като ги изхвърлим в коша? Аз не съм участвал в следването на хранително-вкусови технологии за приготвяне на отпадъчни продукти,няма и да го правя!
  • 4 пфууууу

    11 0 Отговор
    Абе яжте и найлоновите опаковки на храните, ако искате - само моля не ми го рекламирайте и натрапвайте!!! Щото не е нормално! Не сме прасета да ядем помии!
  • 5 блажКЕ Блажиш ли?

    6 0 Отговор
    дори ония с цвят и прилика на горила, дето ни просите пари да ги храним защото, не им се работи, НЕ ядът обелки блаШке!!!!.... Що не вземеш, да храниш депутатите и Резидента? Те заслужават!!!!!!
  • 6 Грухчо

    6 0 Отговор
    И кой ще й яде пресъхналия и мухлясъл тунунгован кекс? Алооо. До там ли я докарахте, че й рекламирате рециклиращия ресторант. Те вече отдавна са го измислили, готвещите хлорирани пилета и всякакви отпадъчни продукти. Не е първата да сервира на клиентите отрови и да чака да й плащат да се тровят
  • 7 От катуна

    1 0 Отговор
    Тая Блажка/какво име само/ да не си пренася навиците от родната колиба, дето даже и там не ядат храната, дето и прасето няма да я помирише.
  • 8 някой

    1 0 Отговор
    Печено прасенце ,цяло с ла..та, предлагате ли във вашия ресторант?С гарнитура от картофени обелки,неизмити от калта.
  • 9 ганю

    0 0 Отговор
    имате нужда от ред и дисциплина
    Бавачката Макфий ще ви сготви войнишка супа от картофени обелки
    и после така ще слушкате.....