27 Март, 2023 16:32 1 951 5

5 тънкости на отглеждането на плодове и зеленчуци в апартамента

  • зеленчуци-
  • плодове-
  • балкон-
  • тераса-
  • перваз-
  • отглеждане

Градинари споделят своите тайни за отглеждането на зарзават на перваза на прозореца или на балкона

5 тънкости на отглеждането на плодове и зеленчуци в апартамента - 1
Снимка: Shutterstock

Все повече и повече българи се оплакват от нарастващите цени на продуктите, които през последните месеци качиха стойността си двойно. Цените не само на хранителните продукти, а и на всички, масово скачат. Неотдавна стана ясно, че столичани, живеещи в къщи, масово си купуват кокошки-носачки заради високите цени на яйцата.

„Сякаш всяка една минута етикетите в магазините се променят и то все по-нагоре“, жалват се повечето хора. Цените скачат, а за съжаление заплатите остават непроменени. Дори и да се качват заплатите ни, понякога трудно наваксват увеличаването на цените.

Оказва се, че има частична спасение, пише jenata.blitz.bg.

„Понякога по-евтино излиза да си отглеждаме продуктите у дома. Да, трудоемко е, изисква нерви и време, но пък си заслужава. Хем ще е по-евтино, а и гарантирано ще е по-вкусно, ако е приготвено у дома“, казват хората.

Но как да отгледаме зеленчуци и плодове, ако живеем в апартамент и нямаме вила или село наблизо? По-лесно, отколкото изглежда, а земевладелците дават насоки как да го направим на балкона.

Градинари разкриха полезни тайни за това как да си направим мини-градина у дома на перваза на прозореца. По думите им разковничето е в пет прости и лесни стъпки.

Според тях е по-добре да изберете дребноплодни високодобивни сортове за отглеждане. „Причината е, че те узряват много по-бързо“, поясниха градинарите.

Втората важна стъпка е да не позволявате на почвата да изсъхне. „Това може да накара растението да изпусне яйчника и цветята“, предупредиха градинарите.

Третото нещо, което трябва да направите, за да се радвате на градинка у дома, е да затворите разсада от слънчева светлина, тъй като ултравиолетовата светлина може да причини изгаряния по листата.

Според градинарите не е необходимо да злоупотребявате с торове.

„Петото важно правило за мини-градина у дома е да не засаждате няколко разсада в един контейнер“, уточняват още градинарите.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Хасковски каунь

    3 2 Отговор
    Няма смисъл от такива опити. Я отгледаш кило чери домати , я не. Краставици едва ли. Можеш само магданоз , лук и декоративни люти чушки. Разсада ще ти излезе 10 лева, на женския пазар ще ги купиш за 5.
    Ама беднотията на Ганьо върши будалски работи.

    Коментиран от #4

  • 3 оня с магарето

    2 0 Отговор
    то има такива, които се оплакват от високите цени на яйцата. те кокошки ли да гледат на балкона?

    Коментиран от #5

  • 4 хммм

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Хасковски каунь":

    Чери доматите са много родовити, но изискват място. Така на перваза на прозореца не става. В градовете може да се отглеждат зеленчуци в контейнери, но на покрива например.
  • 5 ха ха ха

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "оня с магарето":

    Не става. В къща с двор.