Last news in Fakti

28 Март, 2023 13:49 918 0

Ето как да се справим с пролетната умора

  • пролетна умора-
  • енергия-
  • негативни емоции-
  • сезонно афективно разстройство

Пролетната умора е състояние на понижена енергия или негативна емоция, които се свързват с настъпването на пролетта

Ето как да се справим с пролетната умора - 1
Снимка: Shutterstock

С настъпването на промените в околната среда и прехода от зимния сезон в пролетния се наблюдават промени и във физическото състояние на хората.

Пролетната умора е състояние на понижена енергия или негативна емоция, които се свързват с настъпването на пролетта. Тази реакция на човешкия организъм може да бъде нормална, в резултат на покачването на температурите, или да се появи, в резултат на алергия или сезонно афективно разстройство.

По-често засегнати са жените заради менструалния цикъл и хормонални промени, а в някои случаи това се дължи на понижени нива на желязо.

През зимните месеци нормално телесната температура се понижава, а липсата на светлина ни кара да водим по-пасивен начин на живот.

При повишаване на температурите в околната среда, леко се повишава и телесната температура. Освен това протичащите метаболитни процеси, както и нивата на различните хормони се приспособяват към съответните светлинни условия. Стойностите на кръвното налягане също се променят заради разширяване на кръвоносните съдове, което води до неговото понижаване. Тези процеси са причина за понижаване на енергията на много хора през пролетта, пише puls.bg.

Според редица проучвания всеки втори възрастен е засегнат от пролетна умора при прехода на сезоните и се нуждае от известно време, за да възвърне нормалните си нива на енергия.

За да бъде избегната или понижена тежестта на пролетната умора се препоръчва да се отделя достатъчно време за сън през този период. Сънят е от полза за по-бързата адаптивност към хормоналните промени, които настъпват. С увеличаването на часовете дневна светлина, тялото отново произвежда повече серотонин, който, от друга страна, намалява производството на мелатонин.

Мелатонинът е хормон, който стимулира прехода от будно състояние до сън. Той се нарича още „хормон на съня“.

Тренировките в ранните часове също са от полза при пролетна умора. Физическата активност за по-голяма издръжливост, като бягане или каране на колело, стимулират кръвообръщението и по-този начин понижават умората. Препоръчителни са поне 30 минути физическа активност на ден.

Друг много важен етап при справяне с пролетната умора е оптималната диета. През по-топлите месеци се препоръчва добра хидратация, тоест прием на достатъчно количество вода, както и консумация на по-леки храни, като сезонни плодове и зелечуци. Балансираната диета във всеки един сезон осигурява необходимите за тялото витамини, хранителни вещества и минерали и осигурява оптималното зраве на хората.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА