Last news in Fakti

4 Април, 2023 14:38 1 877 5

Учени: Пасивното пушене е по-опасно за децата, отколкото се смяташе досега

  • пасивно пушене-
  • родители-
  • деца-
  • опасно за здравето-
  • никотин-
  • токсини

70% от децата на родителите пушачи имат наличие на никотин в косата

Учени: Пасивното пушене е по-опасно за децата, отколкото се смяташе досега   - 1
Снимка: Shutterstock

Много родители се опитват да ограничат дима от цигарите, като пушат на верандата или на отворен прозорец, и смятат, че това предпазва децата от вредното въздействие на пасивното пушене. Но ново проучване на Телавивския университет установява, че това поведение всъщност крие допълнителни опасности, предава израелската новинарска агенция ТПС, цитирана от БТА.

Макар родителите да твърдят, че предпазват децата си от пасивно пушене (неволно вдишване на чужд дим), в действителност те излагат децата си на опасности, които са по-малко известни на широката общественост. Пасивното пушене включва вдишването на остатъчните химикали в цигарата, които се абсорбират в домашната среда като никотин и други причиняващи рак вещества – като например по дрехи, мебели, килими, спално бельо и плюшени играчки. Проучвания показват, че частиците тютюн могат да останат по тъкани и повърхности месеци след като пушачът не е пушил, и могат да бъдат изхвърлени отново във въздуха на по-късен етап.

Изследователите от Телавивския университет проведоха проучване за наличието на никотин в косата на деца с родители пушачи. Това може да определи количеството на излагане на тютюнев дим през последните месеци. Резултатите от проучването неотдавна бяха публикувани в рецензираното издание "Интернешънъл журнал ъф енвайрънментъл рисърч енд пъблик хелт".

В първия етап на проучването, публикувано преди 2 години, е установено, че 70 процента от децата на родителите пушачи са имали наличие на никотин в косата. В новите резултати данните са разгледани в зависимост от местонахождението на пушещия родител. Сред родителите, които са ограничили пушенето до верандата или извън дома си, резултатите са тревожни – открит е никотин в косата на шест от десет тествани деца. Въпреки че родителите са били на верандата на открито или до отворен прозорец, димът се е връщал обратно в дома, където токсичните вещества са се утаявали.

"Известно е, че пушенето извън дома, дори когато вратите и прозорците са напълно затворени, не предпазва напълно децата от излагане на тютюнев дим", обяснява Леа Росен, преподавателка от Телавивския университет и ръководителка на проучването. Тя подчерта, че "децата могат да бъдат пряко изложени на въздействието на дима, когато излязат на верандата и някой пуши, или когато димът се разнесе вътре".

Според нея остатъчните химикали могат да се абсорбират в детския организъм чрез поглъщане или през кожата.

Освен това "пушещите родители предават токсините от тютюневия дим по кожата си, по ръцете си, в косата си, по дрехите си. Затова се препоръчва да си мият зъбите, ръцете и да си сменят дрехите след като пушат, преди контакт с децата", предупреждава Розен.

"Пушенето трябва да се избягва в радиус от поне 10 метра от къщата. А на открити места пушенето трябва да се ограничава на разстояние най-малко 10 метра от децата", заяви преподавателката.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пръц

    1 5 Отговор
    Детето само трябва да си реши дали да пуши,пие или дрогира.Родителският контрол е отживелица .Сега живеем в либерално общество.
  • 2 Механик

    4 3 Отговор
    А редбулчета, хелсчетата, монстерчетата, те полезни ли са за децата? Сигурно са полезни, щото гледам как ги пият по цял ден, а и никой не им отказва да им продава.
    Пак ревем дето не трябва. Повечето хора (пушачи) не пушат вкъщи, защото съвремнното строителство, а ине само, много бързо се вмирисва и това не е приятно дори на пушачите. Виж обаче, пиенето на разни съмнителни напитки от децата, това е видно по улиците. Рядко може да видиш дете без коронната "енергийна напитка" в ръка.
    За ГМО-то, разните му Е-та, хормоните и цялата менделеева таблица в хранителните продукти няма да говорим колко са полезни. А следват и буболечките.
  • 3 За протокола

    2 3 Отговор
    В София и големите градове децата могат да играят в градинките на "чист" въздух.

    За вредата от цигарите съм съгласен, но защо никой не говори за вредата от алкохола? Тя е многократно по-голяма от тази от цигарите.
    - Катастрофите от пушили шофьори са много по-малко от тези от пили такива.
    - Няма семейства, разрушени поради злоупотреба с цигари, но има много такива развалени заради злоупотреба с алкохол.
    - Под влияние на цигарите не се извършват престъпления, но под влияние на алкохола се извършват много.
    - Децата на пушачите са с по-малко проблеми от децата на пияниците и алкохолиците.
    - Не зная за "пропушени" къщи, но има много "пропити" такива.
    - Пушачите не деградират, но пияниците и алкохолиците деградират.
    - Пушенето се отказва лесно, но пиянството е до гроб.
    Може още много да се пише
  • 4 файчо

    1 0 Отговор
    "International journal of environmental research and public health" Можем да го прочетем на инглиш,преведете го на български! "Международно списание за изследване на околната среда и общественното здраве".
  • 5 арлингтън

    0 0 Отговор
    Извънредно е необходимо родителите-пушачи да си пушат навън от дома. Както е коминът на ТЕЦ-а в град Перник. Не е само един комин,давам пример.