Last news in Fakti

24 Септември, 2013 13:16 16 663 4

Отоплението с отработени автомобилни масла причинява рак

  • масло-
  • смяна-
  • автомобилни масла

Те трябва да се предават за рециклиране и да не се използват за нищо друго

Всяка година 4 от 10 българи страдат от заболявания на дихателната система, само през миналата година новите пациенти с онкологични заболявания са около 34 хиляди души.

Една от причините за това е, че отработените масла от автомобилите след отстраняването им се използват повторно за отопление. Печките, котлите и останалите горивни инсталации не са пригодени да пазят въздуха и в него се отделят силно токсични съединения на основата на сярата, които не само замърсяват въздуха и околната среда за продължителен период от време, но са и канцерогенни, предупреждават от Българската асоциация по рециклиране.

В България се събират едва около 11.5 хиляди тона отработени масла. През летните месеци са предадени около 70% от тях, докато през зимните – останалите 30%. Драстичното намаляване на изкупуваните отпадъци през зимата се дължи най-вероятно на това, че големи количества  отработено масло се използват нерегламентирано за отопление.

Често смяната на моторни масла се извършва от собствениците на автомобили на нерегламентирани места, извън специализираните пунктовете, а това  затруднява събирането им. 

В допълнение на смяната на масла на нерегламентирани места, огромна част от пунктовете и автосервизите не предават отработените масла за рециклиране, а ги използват за отопление, което е изключително опасно, предупреждават от асоциацията.

Фактите:

- Пет  литра масло при неконтролирано изгаряне, най-често чрез незаконно добавяне на отработени масла към горивата, замърсяват въздуха, който един човек може да диша в продължение на 3 години.

- Един литър отработено масло може да замърси 1 милион куб. м. вода, а ако бъде излят във воден басейн, може да образува петно с размер 4 000 кв.м.

В момента голяма част от старите масла се използват за отопление на малки автосервизи, хотели и оранжерии, които използват или печки самоделки, или забранени за употреба в страната отоплителни тела.

В България има само две фирми, които рециклират опасните отпадъци от отработени масла. Те използват технология, при която се получава базово масло, който може да се използват в процеса на производство на нови масла за автомобилната индустрия и промишлеността.

Има изградена система за събиране на стари масла в България, която включва както мобилни групи за събирането им, така и множество площадки, на които собствениците на отработени масла могат да ги предадат срещу заплащане. В момента за килограм старо масло се заплащат около 60 – 70 стотинки.

* "Отработено масло" е всяко смазочно или индустриално масло на минерална основа, което вече не е годно за употреба, включително отработени моторни и трансмисионни масла, турбинни и хидравлични масла.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Виктор Петров

    12 0 Отговор
    А защо не обясните на хората колко мазут има в 1 тон брикети.И че да гориш отработено масло е по-добре от колкото брикети.

    Коментиран от #3

  • 2 tttt

    5 0 Отговор
    В България има само две фирми, които рециклират опасните отпадъци от отработени масла. Те използват технология, при която се получава базово масло, който може да се използват в процеса на производство на нови масла за автомобилната индустрия и промишлеността. НЕЩО НАМИРИСВА ТУК
  • 3 Виктор Кирилов

    11 0 Отговор

    До коментар #1 от "Виктор Петров":

    Защото брикетите не се изкупуват за вторични и няма интерес да се знае това. Маслото е суровина, към която има интерес (има далавера) и това е причината да я има тази платена статия!
  • 4 Миро

    3 0 Отговор
    А един литър неотработено масло колко кубическо метра вода замърсява?