Last news in Fakti

18 Април, 2023 12:45 982 12

Изкуствен интелект създаде песен с гласовете на Дрейк и The Weeknd (ВИДЕО)

  • изкустен интелект-
  • песен-
  • авторски права-
  • the weeknd-
  • дрейк

Парчето беше свалено, след като лейбълът "Юнивърсъл мюзик груп" публикува изявление в понеделник, осъждащо съдържанието, създадено с помощта на софтуер

Изкуствен интелект създаде песен с гласовете на Дрейк и The Weeknd (ВИДЕО) - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нова песен, за която се смята, че включва генерирани от изкуствен интелект фалшиви вокали на Дрейк и Уикенд и която се разпространи бързо в интернет през уикенда, беше изтеглена от повечето стрийминг платформи, съобщи сайтът на "Билборд", предава БТА.

Парчето беше свалено, след като лейбълът "Юнивърсъл мюзик груп" публикува изявление в понеделник, осъждащо съдържанието, създадено с помощта на изкуствен интелект.

Тъй като песента набира милиони слушатели, от звукозаписната компания предупредиха, че представителите на индустрията трябва да изберат "от коя страна на историята" искат да бъдат.

Пусната от анонимен потребител на ТикТок, наречен Ghostwriter977, песента "Heart On My Sleeve" включва удивително сходни гласове с тези на двете суперзвезди - трик, който създателят казва, че е постигнат чрез използване на изкуствен интелект. Не става ясно дали цялата песен е създадена по този начин или само вокалите.

Парчето се разпространи бързо в интернет пространството. До понеделник следобед песента е слушана над 600 000 пъти в Спотифай, а видеоклиповете на Ghostwriter977 в ТикТок са гледани повече от 15 милиона пъти. Клип в Ютюб, под който авторът е написал заканителното "Това е само началото", има още 275 000 гледания.

Много музикални фенове изглеждат впечатлени. Коментар в ТикТок с повече от 75 000 харесвания гласи, че това е "първата песен на изкуствен интелект, която всъщност ме е впечатлила". Друг потребител пише, че Ghostwriter "издава по-добри песни на Дрейк от самия Дрейк". Трети коментира, че изкуственият интелект става "опасно добър".

Краят обаче не е далече. До понеделник вечерта песента "Heart On My Sleeve" вече е изтеглена от Спотифай, както и от Епъл Мюзик, Дийзър и Тайдъл.

Макар и краткотраен, сензационният успех на "Heart On My Sleeve" без съмнение ще подчертае нарастващите опасения относно въздействието на изкуствения интелект върху музикалната индустрия.

Миналата седмица "Юнивърсъл мюзик груп" призова стрийминг платформи като Спотифай да блокират достъпа на компаниите за изкуствен интелект до песните на лейбъла, за да обучават техните машини. От Асоциацията на звукозаписната индустрия в Америка (RIAA) предупредиха, че това е масово нарушаване на авторските права. Миналия месец голяма коалиция от браншови организации каза, че технологията на изкуствения интелект не трябва да се използва, за да "замени или подкопае" човешкото изкуство.

Представители на Дрейк и Уикенд отказаха коментар в понеделник. В изявление за "Билборд" обаче от "Юнивърсъл мюзик груп" посочиха, че "вайръл" публикациите показват защо платформите имат фундаментална правна и етична отговорност да предотвратяват използването на техните услуги по начини, които вредят на артистите".

"Обучението на генеративен изкуствен интелект, използващ музиката на изпълнителите ни, което нарушава както нашите споразумения, така и закона за авторското право, както и наличието на съдържание в нарушение, създадено с помощта на генеративен изкуствен интелект, повдига въпроса от коя страна на историята искат да бъдат всички заинтересовани страни в музикалната екосистема: от страната на изпълнителите, феновете и човешката творческа изява или от страната на дълбоките фалшификати, измамите и лишаването на изпълнителите от полагащото им се обезщетение", се посочва в изявлението на звукозаписната компания. "Окуражени сме от ангажираността на нашите партньори от платформите по тези въпроси, тъй като те осъзнават, че трябва да бъдат част от решението на проблема".

От "Юнивърсъл мюзик груп" отказват да коментират дали са изпратили официални искания за свалянето на песента до услугите за стрийминг и сайтовете на социалните медии.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ямболски Селяндур 👨🏻‍🌾

    3 0 Отговор
    Туй нещо ши ни е би мамата. 2030г я фанем, я не.
  • 2 честен ционист

    4 0 Отговор
    Може ли да направи Васко жабата с гласа на Елтън Джон?

    Коментиран от #3

  • 3 Соваж бейби

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    Може и с Майкъл Джексън да пее Васко и другият Васко краля на фолка да препява .Интересни интерпретации се получават по някога ето ти една друга версия много любима ако не познавах работата и на двамата артисти особено голямото S щях да поворвям че е истнски дует.
    Ninho - la rue la vraie ft. S C H

    Коментиран от #5

  • 4 Идън

    3 0 Отговор
    В днешни дни повечето музика звучи по същия начин- няма душа- чувства- емоции. Бездарни текстописци- композитори и певци се звездеят.
  • 5 Хаха

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Соваж бейби":

    Това е mashup и от много години има такива ремикси на песни. Няма общо с изкуствен интелект и заместване на гласове, а dj миксира и понякога резултатите са по-добри от оригиналите. Като цяло явно звукозаписната индустрия няма нищо против да се правят.
    Експериментът от статията е различен, защото може без никакъв запис на песен да създадеш такава с която си поискаш звезда. Така приходите от имената на изпълнителите отичат в канала- защо ти е да им плащаш, като могат да ти "изпеят" всичко без пари? Допълнително иди разпознай истински запис на изпълнителя от генерирания и съответно се бори с пиратството. Хем ще има дискове "на Майкъл Джексън", хем няма грам да има авторски права и приходи от тях, защото никога не ги е записвал.
    Накрая едва.ли ще успеят за забранят генерирането на песни от AI, но ще сменят лицензирането и ще купуват направо стила и гласа на изпълнителите, каято самите звукозаписни студиа ще вадят така песните. И с напстър пробваха за убият музиката от интернет, накрая клекнаха и просто почнаха да експлоатират плятформите за стрийминг.

    Коментиран от #6

  • 6 Соваж бейби

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Хаха":

    Много съм на ясно преди когато бях по млада имах и аз програма и съм правила парчета даже и....няма значение ,не е мешъп ,не съм против ако излезе по яко например да предизвика емоция тази версия ме разплака ,видеото е збирщина от техни парчета обаче.Виждала съм и снимки които нямат нищо общо с адоб фотошоп от калас истинска ако не си наясно кого виждаш .Все още не съм чула коментар звездите за или против са ?

    Коментиран от #7

  • 7 Идън

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Соваж бейби":

    Направиха и холограми на някои от звездите- похарчиха много пари и си ги компенсираха с парите от концертите с холограми- нооо не е и никога няма да е същото както с живия човек. Що не направят кръв или не измислят лекарство против рак...Онзи на небето е направил каквото трябва и сега се смее на имитациите.

    Коментиран от #9

  • 8 плюс минус

    1 0 Отговор
    Изкуственият интелект както ще дойде,
    така и ще си отиде.
  • 9 Соваж бейби

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Идън":

    Имаш право за здравето на човека не се мисли и няма лекарства никой не иска да открие формулата.В последно време излязоха дори албуми и песни на звезди които вече са мъртви уж скрити или не искали да ги издават ?това е фейк но понеже чуваш техен глас си вярваш както тази песен не съществува не е ремикс на техни песни дори самият глас и интонация с мелодията се слива за мен е гениално.Как да кажа както казваш вече истинската музика я няма ами по този начин може да се връща отново и отново дори и починал да останеш вечен с албум всяка година.И позитивно и негативно съм настроена мила в случеят доволна съм от това парче няма критика на истинските артисти какво мислят.

    Коментиран от #10

  • 10 Идън

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Соваж бейби":

    А авторското право?Починалите са ни оставили огромно наследство от записи на музика. Изкуственият интелект няма да има тяхното вдъхновение- чувства и емоции. Починалите трябва да почиват в мир.Ако не се лъжа миналата година Куин възстановиха и издадоха песен с гласа на Фреди- била е изгубена,,Изправи се сам,,е заглавието.Плаках- като текст и като изпълнение е нещо върховно. Но това е друго.

    Коментиран от #11, #12

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Соваж бейби

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Идън":

    Разбирам те,супер права си това е кофти без или със съгласието на певеца в случая ?Не знаем истината знам за коя песен говриш не мисля че има изгубени песни скептична съм от една година се появяват много чудеса.По темата първият шок това е мешъп - B.B. Jacques - Casting XXL ft. S C H а това оригинал на бебе Жак - B.B. Jacques | Freestyle Booska F ck Off и големия бос на живо в студиото на планет рап - S C H "Comme Si" но когато чух преработената версия пак изкуствен интелект но с реални думи от песни приятно се изненадах хареса ми съжелявам че не е оригинал бебе Жак дори са го направили по талантлив отпадна в шоуто където S C H беше в комисията и лично той го попита какво търси там .Вече човек да не знае на какво да вярва ?!