Last news in Fakti

25 Септември, 2013 16:02 4 925 0

Храни, които ни правят щастливи

  • храни-
  • щастие

Има много продукти, които съдържат в себе си различни вещества, които влияят на хормоните на щастието

Кои са храните, които ни правят по-щастливи? Обикновено това са тези продукти, които спомагат за отделянето на ендорфин, което е веществото, отделяно от мозъкът ни когато сме щастливи. Някои хора го наричат  "естествен наркотик" или "хормон на щастието".

Има много продукти, които съдържат в себе си различни вещества, които влияят на хормоните на щастието. Всеизвестно е, че шоколадът е една от тези храни. Из интернет пространството може да откриете редица статии, които говорят за това, кои са основните продукти, които могат да помогнат усмивката да не слиза от лицето ни.

Спрели сме се на няколко продукта, които имат свойството да повдигат настроението ви.

И все пак не забравяйте, че  щастието не е функция на храната, то идва от вътре. Но въпреки това храната, която консумиране може да наруши или да запази щастието ни.

Черен шоколад

За положителните свойства на тъмния шоколад се говори много, така че ние ще ви обърнем внимание и направо ще ви подтикнем към изкушение: няколко парченца на ден от тази вкусотия наистина ще работят добре за вас! Следователно – задължено влизат в графата „разрешено”!

Орехи

Орехите съдържат няколко компоненти, които допринасят за доброто настроение. Някои от тях са Омега-3 мастни киселини, витамин В6, триптофан, протеини, както и фолиева киселина.
По-високите нива на Омега-3 в кръвта са свързани с по-добро настроение и по-ниски нива на депресия. Има изследвания, според които уридинът (съдържа се в орехите) играе важна роля в подпомагането на метаболизма на въглехидратите и работи по същия начин, като стандартните лекарства-антидепресанти.

 

Слънчогледовите семки
Ако сте на диета, добре е да добавяте семена към нея като източник на протеини и фибри. Слънчогледовите семки са богати на селен, а това е хранително вещество, за което се смята, че ви кара бързо да се почувствате по-добре и по-щастливи още по време на консумацията им.

 

 

Банани
Другите вкусни, солидни и незаменими източници на триптофан, калий и въглехидрати са тези южни плодове. Те не само насищат организма, но и помагат да се справим с чувството на дискомфорт. Дори се твърди, че подтискат желанието у пушачите да посягат към цигарите. Чудесна закуска е комбинация от малко количество банани \например под формата на шейкове\ с други плодове, източници на триптофан - ананас, киви и сливи.

 

Цвекло
Цвеклото снабдява организма с много полезни вещества, включително с дълготрайна енергия. То е с високо захарно съдържание, от което организмът бързо получава прилив на енергия. Освен от захарта енергията се повишава и от съдържащите се в цвеклото магнезий, желязо, витамин С и нитрати.

 

 

 

 

 

 

Пиле
Бялото пилешко месо съдържа В12, витамин, който успокоява тялото (ниските нива на витамин В12 могат да предизвикат усещане на умора и странни настроения).

 

 

 

 

Тофу
Разбира се, че да ядеш парче тофу без нищо друго не е най-апетитното нещо на земята, но за сметка на това си върви чудесно със супи и запържени зеленчуци. А съставките на тофуто помагат на мускулите ти да отпочинат и това ти подобрява настроението.

 

 

 

 

 

 

Авокадо
Този превъзходен зеленчук съдържа серотонин – невротрансмитер, който те кара да се чувстваш добре. Освен това авокадото е полезно за кожата, косата и ноктите.

 

 

 

Кисело мляко
То не само е суперхрана, ами пробиотиците в него подобряват начина, по който се чувстваш, както и имунната ти система.

 

 

 

 

Яйца
Може би яйцата не са първата храна, която ни идва на ум, когато си мислим за храни, които биха могли да повишат настроението ни. Но и те са в списъка.
Имат високо съдържание на протеини, витамин В12 (рибофлавин), B2, B5, Д. Едно варено яйце съдържа повече от 20% от препоръчваната дневна доза триптофан.
Макар че въглехидратите са от решаващо значение за превръщането на триптофан в серотонин, протеините също са важна част от процеса. А балансираната диета помага за стабилизирането на кръвната захар и за предотвратяване емоционалните скокове и спадове. Витамин В12 пък играе значителна роля в производството на енергия и спомага за облекчаване на проблемите с паметта и симптомите на депресия.

Спанак
Спанакът е богат на магнезий, а това помага на организма да се справи с безпокойството, умората и раздразнителността. В допълнение, магнезият предпазва мозъка от въздействието амоняка, който организмът отделя и перфектно отпуска кръвоносните съдове.

 

 

 

Извара
Изварата може да окаже положително въздействие върху здравето на жени, страдащи от предменструален синдром. Този белтъчен продукт намалява раздразнителността и напрежението и се препоръчва за закуска. Намажи колкото си пожелаеш върху филийка вкусен върху пълнозърнест хляб, добавете пресни подправки и се наслаждавай на една пълноценна и щастлива закуска. Препоръчително е изварата да е с не повече от 2% масленост.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА