Last news in Fakti

1 Май, 2023 20:02 3 637 5

Каква е връзката между сексуалното желание и витамин D?

  • сексуално желание-
  • витамин d-
  • либидо-
  • естроген

Нивата на витамин D в организма влияят на сексуалното желание

Каква е връзката между сексуалното желание и витамин D? - 1
Снимка: Shutterstock

Нивата на витамин D у човека са свързани със сексуалното му желание. Това обяснява д-р Сара Готфрид, специалист по функционална и интегративна медицина, завършила Университета Харвард.

Дефицитът на витамин D води до понижаване на естрогена при жените, което от своя страна резултира в ниско сексуално желание. Липсата на витамина причинява и нисък тестостерон при мъжете.

Това до известна степен обяснява по-голямото сексуално желание сред хората през лятото. Повишените нива на витамин D карат човешките хормони, следователно и либидото, да достигат пик през летните месеци. Проучванията показват, че мъжете с достатъчно витамин D – 30,0 mcg/L или повече – имат значително повече тестостерон от мъжете, чиито нива на витамин D спадат под 20,0-29,9 mcg/L.

Освен на либидото, нивата на тестостерон и естроген влияят и на настроението. Ниският тестостерон може се свързва с депресия, тревожност и раздразнителност. По същия начин естрогенът помага за повишаване на серотонина и гама-аминобутировата киселина, които представляват ключови невротрансмитери, допринасящи за усещането на спокойствие и щастие.

Витамин D активира гените, които освобождават допамин и серотонин, пише puls.bg. Липсата на тези невротрансмитери обикновено се свързва с депресия. Тази връзка може да помогне да се обясни сезонното афективно разстройство, отнасящо се до потиснато настроение през зимните месеци.

Затова специалистите препоръчват през зимата, когато човек покрива кожата си с дебели плътни дрехи, да приема допълнителни количества витамин D чрез добавки.

Единствената разлика е, че UV-B лъчите трябва да реагират с холестерола в кожата, за да се превърнат във витамин D-3 (холекалциферол), докато с добавка витаминът вече е образуван, така че тялото може да пропусне тази стъпка. И при двата метода D-3 след това отива в черния дроб, където се превръща в 25-хидроксивитамин D.

Не е необходимо човек да живее на Екватора, за да получава достатъчно витамин D. Нужно е да приема допълнително количество, като предварително се консултира с личния си лекар за съответната дозировка на витамина.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Слим

    9 0 Отговор
    Самата Вие Найденова трябва да му действате, като витамин Д.

    Коментиран от #2

  • 2 един от стадото

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Слим":

    става. Ама какво нещо е фармацията. Може да замести дори Найденова
  • 3 Граничар

    2 1 Отговор
    По цял ден по урвите да бдя, нивата ми бяха на макс! Сега по цял ден копане в градината, места са на минус! Май всичко е до възрастта! Като млад имах инструмент за 3 катерици, сега имам кожа за 3 инструмента!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Дрън дрън та пляс

    5 1 Отговор
    За това като ги напече слънцето на плажа, толкова им се до ева ва на кифлетата