Last news in Fakti

2 Май, 2023 16:31 2 226 6

3 храни са ключови при образуването на целулит

  • храна-
  • вредна храна-
  • полезна храна-
  • целулит-
  • захар-
  • сол-
  • мазнини

Ето кои са и храните, които помагат в борбата с портокаловата кожа

3 храни са ключови при образуването на целулит - 1
Снимка: Shutterstock

Целулитът през последните години престана да се смята за публичен враг номер едно, защото повечето жени го имат и все повече от тях започнаха да оставят задръжките и срама от нещо толкова естествено. В същото време, с такава особеност на кожата, която се проявява най-често на бедрата и задните части, момичетата продължават да се борят със спорт, масажи, ексфолианти, забравяйки за главния причинител - неправилното хранене.

Откъде идва целулитът и кой е засегнат от него?

Естрогенът, инсулинът, норепинефринът, хормоните на щитовидната жлеза и пролактинът са основни хормони за женската ендокринна система, но те влияят върху тонуса и еластичността на кожата. Дори нормалните нива на естроген могат да допринесат за появата на целулит – всичко това, защото е в състояние да превърне разтворимия колаген в неразтворима форма. Това води до фиброзната форма на целулита. Като цяло този важен женски хормон влияе и върху задържането на вода в тялото ни. Интересното е, че естрогенът има и свойства на ендорфин. Например, когато жената е в първата фаза на менструалния си цикъл, тя се чувства привлекателна и щастлива. Тъй като нивата на естроген при жените намаляват с наближаването на менопаузата, те заместват този ендорфинов ефект с храна. Това води до появата на целулит. А хората, които консумират прекомерни количества мазнини, въглехидрати, сол и ядат малко фибри, също са склонни към целулит, пише в. Струма.

Целулитът се образува основно заради прекомерния прием на тези 3 храни:

1. Трансмазнините са химически променени мазнини, които причиняват леко възпаление и увреждане на клетките, когато се консумират често. И това е един от основните аспекти на целулита. Те се съдържат в големи количества в маргарина, полуфабрикатите и сладкарските изделия.

2. В борбата с целулита се препоръчва и намаляване на приема на захар. Интересен процес протича в купчина захар и колаген. Последните проучвания показват, че глюкозата и фруктозата свързват аминокиселините, присъстващи в колагена и еластина. Това са най-важните протеини за нашето тяло, които поддържат кожата ни в добра форма.

3. Следващият важен елемент е солта. Още една причина за задържане на вода в тялото, което в дългосрочен план води до появата на целулит. Всъщност ние консумираме много сол, без дори да го знаем: месни продукти, сосове, полуфабрикати и др.

Кои храни помагат за намаляване на целулита?

Това са храни с нисък гликемичен индекс: семена от сусам и лен; соеви зърна и тофу; авокадо, чушки, броколи, гъби, тиквички, краставици, домати, репички, спанак, аспержи и карфиол; скариди, сьомга, треска и риба тон; телешко, пуешко и пилешко; различни билки и подправки: босилек, джинджифил, куркума, магданоз и розмарин.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Хаха

    6 3 Отговор
    Трансмазнини ви превръщат в Трансджендър ☝🏻
  • 3 Помага

    2 1 Отговор
    Ядене на чушки, моркови, краставици и банани.
  • 4 Активист

    4 1 Отговор
    Джогинг до края на дните Ви и никога няма да имате целулит.
  • 5 въпросче

    1 0 Отговор
    Естрогенът, инсулинът, норепинефринът, хормоните на щитовидната жлеза и пролактинът......Като цяло този важен женски хормон влияе и върху задържането на вода в тялото ни. КОЙ ОТ ВСИЧКИТЕ? Че ми спря цикълът.
  • 6 За вредните

    2 0 Отговор
    храни е ясно, но защо при полезните сте сложили рибата тон с олово и антибиотичното пиле?